Stradivari-hegedű Pécsen: koncert és kiállítás

2013. október 16., szerda 13:00

kokas400-1381897764.jpgEgy 300 éves Stradivari-hegedűn játszik a Liszt-díjas művész, Kokas Katalin a Pannon Filharmonikusok koncertjén október 19-én, szombat este a pécsi Kodály Központban. A koncert apropóján tárlat nyílt a Tudásközpontban.

A Cecília névre keresztelt hegedű a 17. században készült, korábban az Egri érsekség tulajdonában volt, 2011-ben bukkant fel újra Magyarországon. A hangszert az Aranymúzeum vásárolta meg, majd bocsátotta Kokas Katalin hegedűművész rendelkezésére ötéves használatra.

 

A szombati koncert közönsége Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyében hallhatja Kokas Katalint a kivételes hegedűn játszani. A művet a mindössze három hónapig tartó házassága után, a feledés korszakában, egy lelki sebeit gyógyítandó európai körúton komponálta kevesebb, mint két hét alatt. A darabot a maga korában a szakma erőteljesen visszautasította, Eduard Hanslick vitriolos tollú kritikus hajmeresztőnek titulálta, a hegedű „összekócolásáról, széttépéséről és püföléséről” írt bírálatában. Több korabeli művész megtagadta a mestermű nyilvános előadását, mára mégis megtalálta utat a közönségéhez, és a legnépszerűbb versenyművek egyikévé vált.

hirdetés

 

A Csajkovszkij-darab előtt a kémikusi pálya mellett szabadidejében komponáló orosz zeneszerző, Borodin Igor herceg című operájának nyitányát hallgathatja meg a közönség. A szerző fő műve valójában sosem készült el, kortársai Rimszkij-Korszakov és Glazunov fejezték be a hátrahagyott vázlatok alapján. A nyitányt Borodin bár fejben megkomponálta, sosem írta le, azonban többször eljátszotta Glazunovnak, ő vetette végül a szerző halála után papírra.

 

A hangverseny záró akkordjaként Schumann IV. szimfóniája csendül fel.

 

A koncert apropóján a Hegedű változása a Stradivarius formáig címmel tárlat nyílt a Pécsi Tudásközpontban a Csorba Győző Megyei Könyvtár, az Egyetemi Könyvtár és Boczán Béla hangszerkészítő gyűjteményéből, a Pannon Filharmonikusok közreműködésével.

 

Antonio Stradivari, a mai legismertebb hegedűforma megteremtője, a világhírű olasz városkában, Cremonában élt és dolgozott. Hegedűi a mai napig állják a kor zenei igényeinek megnövekedett kihívását. A kiállítás azokat a mesterségbeli fogásokat, anyagokat, szerszámokat mutatja be, melyek Stradivari mester működése óta nem változtak – maradandónak bizonyultak. A kiállításon bemutatott anyagok, szerszámok, félkész munkák néhai Boczán József, id. Boczán Béla hagyatékából valók. A tárlat 2013. október 31-ig látogatható.


A műsorról:
 

IGOR HERCEG & KOKAS KATALIN
2013. 10. 19., szombat 18.00h, Kodály Központ


Borodin: Igor herceg - Nyitány
Csajkovszkij: D-dúr hegedűverseny, op. 35
Schumann: IV. szimfónia, (d-moll)


Közreműködik: Kokas Katalin – hegedű
Vezényel: Howard Williams


A koncertre még kaphatók jegyek a Kodály Központ jegypénztárában és a jegymester.hu weboldalon.

 

Forrás: Pannon Filharmonikusok

Kapcsolódó cikkek

14-1354370584.jpgMájus 10-én, csütörtök este 19:00-kor debütál a Szeretetnepper a pécsi Plázában. Az 1000 forintos mozijegy megvásárlásával minden néző egy soundtrack cd-t is kap ajándékba.

geresdlakkendok1-1373235752.jpg

A kiállításon látható kendők a geresdlaki népviseletre jellemzőek. Az 1970-es évekig hordták is az asszonyok őket. A kiállítás anyaga a lakosság közadakozásából állt össze.A sváb népviselet fontos tartozéka a kendő. Fajtái: fejkendő, vállkendő, kontykendő, nagykendő.

Pécs, 2016. június 3. - A Nevelők Háza Egyesület tisztelettel meghívja Önt Dr. Vígh Árpád egyetemi tanár: Mitől francia a francia zene? című előadására, mely a „Sétatéri Esték” korábbi sorozat folytatásaként, annak idei második programjaként kerül megrendezésre június 9-én, csütörtökön 17 órakor a Civil Közösségek Házában (Pécs, Szent István tér 17.).