Kendő- és vállkendő-kiállítás Geresdlakon

2013. július 8., hétfő 06:00

geresdlakkendok1-1373235752.jpg

A kiállításon látható kendők a geresdlaki népviseletre jellemzőek. Az 1970-es évekig hordták is az asszonyok őket. A kiállítás anyaga a lakosság közadakozásából állt össze.A sváb népviselet fontos tartozéka a kendő. Fajtái: fejkendő, vállkendő, kontykendő, nagykendő.

A fejkendő fajtái: nyári kendő, szövet kendő, hímzett szövet kendő, tropical kendő, selyem kendő, brokát kendő, bársony kendő, préselt kendő, téli kendő (filckendő – flanel kendő)

 

A nőknek férjhez menésüktől kötelező volt a kendő hordása. A kendő viseletét meghatározta az alkalom jellege. (hétköznapi – ünnepi, illetve évszakok).
Az ünnepi fejkendő brokátból, selyemből, bársonyból készült, illetve szövetből, amit hímzéssel díszítettek. Az ünnepi kendő színe és anyaga mindig harmonizált a felső szoknya színével és anyagával.

hirdetés

 

A téli kendők színe sötét, anyaga vastag. A hétköznapi flanelből készült, az ünnepi gyapjúból és gyakran hímezték is. (színes virág motívumokkal). A kendő megkötése szakszerűen történt, keményített „belső” kendővel merevítették, hogy szépen íveljen és a sarka merev legyen. A kontykendőt a fejkendő alatt viselték. Kisebb méretű volt a fejkendőnél, a kontyra kötötték szorosan. Anyaga leggyakrabban kékfestő volt. A vállkendőt vállukra terítve, derekukon megkötve hordták, az ing vagy a blúz fölött. A kendő végét rojttal díszítették, ami harmonizált az anyaggal és a színnel.

 

Mind az ünnepi, mind a hétköznapi viselet kiegészítője volt, már gyermekkortól hordták a nők. Az ünnepi viselethez tartozó vállkendő anyaga szövetből, selyemből, brokátselyemből és kasmírból készült. A szövet és a selyem vállkendőket gyakran díszítették hímzéssel, színes virágkoszorúval.

 

A kasmírkendők színe élénk, szőtt virágkoszorú díszíti. A hétköznapi viselethez a szövetből és gyapjúból készült vállkendőt hordták. A gyapjúból készült vállkendőt maguk festették, kötötték és horgolták. A rojtokat azonos színű gyapjúfonálból csomózták.

 

A vállkendő a fejkendőhöz hasonlóan összhangban volt a szoknya, és a blúz színével, anyagával. A téli, hideg napokon a vastag, hosszú „nagykendőt” terítették a vállukra. Gyapjúból kötötték, vagy horgolták, zöld, fekete és barna színben hordták. A gyerekek és a lányok részére festetlenül, natúr színben készült.

 

Tisztelet és köszönet mindazoknak, akik megőrizték az utókor számára a „kincseket”, és a kiállítás rendelkezésére bocsájtották!

 

Schulteisz Józsefné, Geresdlak

 

Szívesen várnak Geresdlakon érdeklődőket, iskolai, munkahelyi csoportokat.
Érdeklődés:+36 20 529 9753, Schulteisz Józsefnénál

 

Forrás: nemzetisegek.hu

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2016. szeptember 18. - Rendhagyó színházi előadással, mazsorett-bemutatóval és dzsesszkoncerttel színesített fesztiválnapot szentelnek a baranyai megyeszékhely romániai testvérvárosának, Aradnak hétfőn, a Pécsi Napok keretében - tudatta a szervező Pécsi Kulturális Központ az MTI-vel.

hobagoly400-1417289001.jpgPécs, 2014. november 30. - Több mint hetven programmal tizenhét helyszínen várja a legkisebbeket és szüleiket a Zsolnay Kulturális Negyed a Hóbagoly Mesefesztiválon december 6-án és 7-én.

Budapest, 2014. december 9. - Közeleg a karácsony, és egyre többen teszik fel a kérdést: milyen könyvet vegyek a gyerekemnek? Az UNICEF Magyarország és a Bookline közös gyerekkönyv-ajánló programja közzétette újabb listáját, amin nyolc gyerekeknek és egy szülőknek szóló könyv érdemelte ki a Szívünk rajta-matricát. A lista folyamatosan bővül, a könyvek ajánlását gyerekektől, szülőktől és kiadóktól egyaránt várják a program szervezői.