Kelemen Kvartett: A Vonósnégyes Varázslatos Világa

2014. október 14., kedd 06:10

kelemen-kvartett400-1413233003.jpgPécs, 2014. október 14. - Miközben a kvartettmuzsika külföldön óriási népszerűségnek örvend, Magyarországon szinte teljesen eltűnt a koncertpódiumokról. Ezért határozták el a kvartett művészei, hogy országos turnéra indulnak.

A koncertkörút célja, hogy a vonósnégyes hazánkban is újra ismert és kedvelt műfaj legyen, hogy a közönség felfedezhesse és megízlelhesse azt az igazi örömzene hangulatot, amiért annak idején ezek a művek megszülettek.

 

„Minél több olyan koncertet szeretnénk adni, ahol kiderül, mennyire emberközeli, mégis mennyire éteri és megfoghatatlan csoda a zene. A szavakon túl a világon bárhol bárkinek a szívéhez eljut, és nem kell, nem is lehet megfogalmazni, mitől olyan csodálatos, mindenkinek mást jelent.” (Kelemen Barnabás)

 

Az együttes tagjai számára ez a turné misszió:

„A magyarországi turné nagyon fontos számunkra. Az ember a hazájától kapta mindazt, amit tud, a mestereknek és annak a légkörnek köszönhetően, ami körbevesz minket. Amikor a vonósnégyessel már komoly, nagy sikereket értünk el a világban, úgy gondoltuk, muszáj visszaadnunk valamit abból, amit ettől az országtól kaptunk, és valamilyen módon meg kell találni azokat a csatornákat, amivel ezt a műfajt itthon ismét népszerűvé tehetjük. Ez egyrészt kötelességünk, másrészt szívügy.” (Kokas Katalin)

hirdetés

 

A nyolcállomásos koncertkörút helyszínei: Kapolcs, Hódmezővásárhely, Debrecen, Sopron, Pécs, Kecskemét, Zalaegerszeg, Gyula. A Pannon Filharmonikusok meghívására a pécsi Kodály Központban 2014. október 15-én, szerdán 19 órakor lép színpadra az együttes.

 

Az esti koncertek előtt az együttes tagjai egyórás matinékoncertet adnak a fiataloknak, melyen szabadon beszélgetve vezetik be őket a komolyzene és a kvartettmuzsika rejtelmeibe. A diákok megismerkedhetnek a hangszerekkel, ízelítőt kapnak az esten felcsendülő művekből, egy-egy zenei részt különböző interpretációkban is meghallgathatnak, ezáltal bepillantást nyerve a zenedarabok értelmezésének titkába.

 

A pécsi matiné időpontja: 2014. október 15., szerda 15 óra, helyszíne a Kodály Központ hangversenyterme

 

A turné alatt a vonósnégyes 2800 km-t utazik Magyarország különböző városai között.

 

A kvartett felállása a koncertkörút során:
Kelemen Barnabás - I. hegedű
Kokas Katalin - II. hegedű / brácsa
Varga Oszkár - II. hegedű / brácsa
Kokas Dóra – cselló

 

A koncerteken felcsendülő művek:

Haydn: d-moll vonósnégyes, op. 76/2 "Quinten Quartett"
Bartók Béla:  4. vonósnégyes
---
Kurtág György: Six moments musicaux op. 44
Brahms: a- moll vonósnégyes, op. 51/2

 

„A vonósnégyes-irodalom kilencven százaléka nem hivatásos kvartetteknek íródott, hanem zeneszerető: hegedülni, brácsázni, csellózni tudó, műkedvelő vagy profi zenészeknek, akik egyszerűen csak élvezték a közös zenélést. Brahms, Mendelssohn mind-mind örömzenélésre írt, amit egy kicsit elfelejtettek a XX. század második felében. Mi a zenélésnek ilyetén örömét próbáljuk visszahozni.” (Kelemen Barnabás)

 

Forrás: Benkő Dóra / PFZ, online jegyrendelés: jegymester.hu

Kapcsolódó cikkek

rakonczai-racz400-1391325687.jpgRakonczai Viktor és Rácz Gergő szerzői estjével ünnepli a Pannon Filharmonikusok a szerelem ünnepét február 14-én és február 15-én este 7 órakor a pécsi Kodály Központban. A koncertek előadói a hazai popélet közismert és közkedvelt alakjai lesznek.

Pécs, 2016. június 18. - Szent Iván napján és éjjelén elvarázsolt kertté lényegül Pécs varázslatosan mesés városrésze, a Tettye az első Pécsi Tüke Nap alkalmából délután 5 órától egészen az éj közepéig!

suto-robert-mutatis-mutandis400-1455249550.jpg

Pécs, 2016. február 12. - A Civil Közösségek Háza Gebauer Galériája tisztelettel meghívja Önt február 17-én, szerdán 18 órára Sütő Róbert festőművész mutatis mutandis című kiállításának megnyitójára.