Főszerepre készül a gordonka

2016. november 3., csütörtök 07:00

fenyo-laszlo400-1478152733.jpg

Pécs, 2016. november 3. - A zene egy ismeretlen arca elevenedik meg Fenyő László előadásában, a Pannon Filharmonikusok november 10-i hangversenyén. Fenyő László visszatérő szólistaként lép színpadra a pécsi együttessel, azonban - ahogy minden alkalommal - most is megismételhetetlen produkcióval készül.

Egyértelműen a csellisták világelitjéhez tartozik Fenyő László, azonban nem ez a legfőbb ok, amiért szinte kötelezően ajánlott koncertjeire ellátogatni. A közönség mellett a kritikusok is egyetértenek abban, hogy minden produkciója megismételhetetlen élményt nyújt, mely egyedülálló technikájának és erőteljes, érzelmekben gazdag kifejezőkészségének köszönhető.

hirdetés

 

Az estet egy valódi csellópárbaj nyitja meg, mely a szólista és a karmester között egészen a kamaszkorig nyúlik vissza, hiszen a két művész már ifjúkorban versenyzett egymás ellen neves hangszeres megmérettetéseken. Bogányi Tibor, a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere tehát nem csupán dirigensként áll a közönség elé, de Fenyő Lászlóval közösen Vivaldi g-moll versenyművét is előadja.

 

Ezt követően Schumann a-moll gordonkaversenye lesz hallható Fenyő előadásában, aki a következőképpen jellemzi a darabot és ezzel együtt művészetét:

 

„Minden alkalommal, amikor a művet gyakorlom, játszom, hallom, tanítom, mindig felfedezek valami újat. Mindig hozzátesz valamit, hogy milyen helyszínen, kikkel játszom, hogy milyen a terem, a közönség, hogy süt-e a nap, vagy, hogy kivel találkoztam, beszélgettem azon a héten… Mindez különösen igaz egy ilyen szenvedélyes, izzó hőfokú mű esetében, mint a Schumann-darab.”

 

A zenekar R. Strauss két művét eljátszva zárja az estet, melyek közül igazi ínyencségnek tekinthető a komponista egyik legsikeresebb operájának, Az árnyék nélküli asszonynak a hazai koncerttermekben ritkán hallható instrumentális változata, a szimfonikus fantázia.

 

Forrás: Pannon Filharmonikusok

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2016. szeptember 13. - A Pécsbányai Közösségi Ház szeptember 16-i, pénteki programját Arató Vilja, a Pécsbányai Kulturális Egyesület művelődésszervezője ajánlotta portálunk figyelmébe.

Pécs, 2016. december 7. - A pécsi Szabadkikötőben mutatja be első albumát a Barabás Lőrinc Quartet december 10-én, szombaton 20.30 órától.

bp-klezmer-band-1369296048.jpg

Az immár 1990 óta működő Budapest Klezmer Band előadásai rendkívüli élményé teszik a tradicionális zsidó zenét. Zenei átiratokat játszanak, amelyeket az együttes alapítója, a munkácsi származású Jávori Ferenc komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt.