FILMharmonikusok a Kodály Központban

2013. október 13., vasárnap 14:00

hollerung-gabor400-1381656842.jpgFilm és zene kapcsolatába nyújt betekintést az a koncert, melyet - a Pannon Filharmonikusok meghívására - a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar ad a Kodály Központban október 15-én, kedden 19 órakor.

Film és zene az alkotóművészet két olyan területe, amely szorosan együtt él: kiegészítik, formálják, inspirálják és újraértelmezik egymást vagy önmagukat a másik által. A két művészeti kifejezési forma kölcsönhatását mutatja be a budafoki zenekar filmzenei koncertje, amelyet budapesti és nemzetközi sikerei után most a pécsi közönség is megismerhet.

 

A koncert első felében azok a komolyzenei alkotások kapnak helyet, melyek hangulatuk, karakterük, zenei programjuk vagy épp cselekményük által válhattak filmzenei témává. Ilyen például Mascagni: Parasztbecsület című műve, később a Keresztapa zenei témája. A második részben az érem másik oldala csillan meg, népszerű filmzenei részletek csendülnek fel, melyek hamar elváltak alkotói közegüktől, és önálló életre keltek, mint mondjuk John Williams Indiana Jones-dallama.

hirdetés

 

Az est műsorának képzeletbeli tablóján olyan nagyságok képei kerülnek egymás mellé, mint John Williams és Steven Spielberg vagy George Lucas, Richard Wagner és Francis Ford Coppola, Dimitrij Sosztakovics és Stanley Kubrick. A közös pont ezen az estén nem lehet más, csakis a zene.

 

Az esten Hollerung Gábor (képünkön) vezényel, aki közönségbarát módon dirigálja zenekarát. A műsorra kerülő filmzenei alkotások között ugyanis magyarázattal és sok háttérinformációval segíti a közönséget abban, hogy ne csak hallja, értse is mi dolga zenének a filmmel. Kiderül például, hogy az Apokalipszis most című Coppola-film zenéjét már a második világháború német filmhíradóihoz is használták, hogy a Tágra zárt szemek zeneszerzője, Sosztakovics első munkahelye egy mozi volt, és hogy John Williams egy filmstúdióban dolgozott hangszerelőként, mielőtt világhírnevét a Cápa című film zenéjével megalapozta.

 

A hangverseny különlegessége, hogy a filmzenei élményt a feldolgozott alkotásokhoz kapcsolódó kisfilmek és klipek teszik teljessé.

 

Műsor:

 

MUSIC & FILMharmonikusok
2013. 10. 15., kedd 19.00h, Kodály Központ

  • Mendelssohn: Szentivánéji álom
  • Wagner: A walkür - Walkürök lovaglása (Apokalipszis most)
  • Mascagni: Parasztbecsület - Intermezzo (Keresztapa)
  • Sibelius: Finlandia (Die Hard)
  • Sosztakovics: Jazz-szvit No.2 (Tágra zárt szemek)
  • Csajkovszkij: 1812 nyitány (V. mint Vendetta)
  • John Williams: Csillagok háborúja
  • John Williams: E. T.
  • John Williams: Schindler listája
  • John Williams: Jurassic park
  • James Horner: Titanic
  • Chrisopher Young-Werner Gábor: Pókember 3.
  • John Williams: Indiana Jones
  • Klaus Badelt: A Karib-tenger kalózai

Közreműködik: Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar
Vezényel: Hollerung Gábor

 

Forrás és további infók: Pannon Filharmonikusok

Kapcsolódó cikkek

37-1354440087.jpgKiemelt nemzeti színházzá vált a Pécsi Nemzeti Színház. Nyilvánosságra került már az új évadban megtekinthető darabok címe is, nagy számban találhatunk köztük klasszikusokat.

barabas-lorinc400-1463219046.jpg

Pécs, 2016. május 14. - Barabás Lőrinc trombitás-zeneszerző számos formációban játszott már idehaza és külföldön egyaránt (többek között Nicola Conte, Erik Truffaz, Valerie June). Új albuma, az Elevator Dance Music egy új zenei irányt képvisel, amiben billentyűkön, trombitán és laptopon szólaltatja meg egyedül dalait.

Pécs, 2015. november 25. - Száz fellépő, köztük a Kispál és a Borz szórakoztatja a közönséget a hazai alternatív zenei színtér egyik legfontosabb eseményén, a Fishing on Orfű fesztiválon, amelyet 2016. június 22. és 25. között kilencedik alkalommal rendeznek meg Orfűn.