FÁJDALOM & ZENE: hangverseny az elhunytak emlékére

2013. október 29., kedd 07:00

mecses-verdi400-1382999890.jpgKözös gyertyagyújtással kísért koncertre invitálja közönségét a Pannon Filharmonikusok október 31-én, csütörtökön 19 órára a Kodály Központba.

Az épület előtti márványpadokon nemcsak a zenekar gyújt majd gyertyát néhai tagjai és elhunyt szerettei emlékére, hanem mindenki, aki az ünnepi hangversenyre ellátogat, érkezéskor lángot adhat egy mécsesnek, amely a koncert alatt odakinn, a Kodály Központ lépcsőin a közönség hozzátartozóit megidézve ég el, ezzel téve igazán meghitté az emlékezés pillanatait.

 

Szeretteinket elveszíteni mély és súlyos fájdalmat jelent. Az elmúlással való szembesülés érzésének leírására aligha van kifejezőbb műve a zenetörténetnek, mint Verdi Requiemje, ami kitüntetett helyet foglal el a zeneirodalomban: szívhez szóló, páratlanul drámai alkotás, melyben a fájdalom és a megindultság uralkodik. A zenemű kivételessége abban is megmutatkozik, hogy egy templom áhítatos miliőjéhez épp úgy igazodni képes, mint egy impozáns koncertteremhez.

hirdetés

 

A Pannon Filharmonikusok halottak napja alkalmából adott koncertjeinek - a korábbi évek hagyománya szerint – a Musica Sacra sorozat keretében rendre a Pécsi Bazilika adott otthont. Verdi kivételes erejű zeneműve azonban arra ösztönözte a zenekart, hogy ezúttal tegyen kivételt, és a Kodály Központban megszólaló hangversennyel fejezze ki elismerését a Requiem mélyen megindító, csodálatos hangzásvilága előtt.

 

Verdi e művét a bemutató idején többen is túlontúl világinak találták. Hans von Bülow, aki a partitúrát pár nappal a milánói bemutató előtt látta, egyenesen úgy nyilatkozott a Rekviemről, hogy az „Verdi legújabb operája egyházi köntösben”, és az előadásra el sem ment. Csak évekkel később kért bocsánatot a szerzőtől, amikor egy templomi koncerten először hallotta a művet, és a zene drámaisága nemcsak meghatotta, meg is ríkatta.

 

Az 1874-ben bemutatott Requiem utolsó Libera me tételét Verdi már korábban megkomponálta, amikor 1868-ban Rossini halálára Olaszország vezető zeneszerzői Verdi ötlete nyomán egy-egy tételt megzenésítettek a gyászmiséből. Ennek a műnek a bemutatójára azonban nem került sor. Verdi, amikor költő barátja, Manzoni haláláról értesült, elhatározta, hogy az egész szöveget megzenésíti az ő emlékére, és ebben felhasználta a korábban Rossini gyászmiséjéhez íródott tételt is.

 

A zenei élet 2013-ban ünnepli Giuseppe Verdi születésének 200. évfordulóját. A Pannon Filharmonikusok az elhunytak emlékére adott koncertjével, Verdi legjelentősebb szimfonikus művének megszólaltatásával tiszteleg az itáliai szerző emléke előtt. Verdi egész életművét az őszinte érzelem és az ezt kifejező dallam elsődlegessége hatja át, művészetének középpontjában mindig az ember állt.

 

A koncert műsora:

 

VERDI & REQUIEM
Hangverseny az elhunytak emlékére
2013. 10. 31. csütörtök 19.00h, Kodály Központ

 

Verdi: Requiem

 

Közreműködik:
Váradi Marianna – szoprán
Meláth Andrea – alt
Horváth István – tenor
Cser Krisztián – basszus
Nemzeti Énekkar (karig.: Antal Mátyás) – kórus

 

Vezényel: Kesselyák Gergely

 

A hangversenyre jegyek még korlátozott számban kaphatók a Kodály Központ jegypénztárában vagy a www.jegymester.hu weboldalon.

 

oktober-31-verdi-requiem-620-1382999803.jpg

Kapcsolódó cikkek

tatarcsilla-harsanyilevente400-1453151299.jpg

Budapest, 2016. január 19. - Átalakított nézőtérrel, megújult látvánnyal, különleges díszlettel és egyedi vezérlő és fénytechnikai megoldásokkal indul A Dal 2016 szombat este. Az első elődöntőben mérettetik meg az első tíz Dal abból a harminc pályaműből, amelyet egy tíz fős szakmai előzsűri juttatott tovább a zenei műsorba.

a-lemez-ket-oldala-arcok400-1434799084.jpgBalatonföldvár, 2015. június 20. - A nyitó hétvégén máris ízelítőt kaphatunk a KULTKIKÖTŐ repertoárjából. Június 26. és 28. között a KULTKIKÖTŐ - Balatonföldvár kiállítás-megnyitóval, egy saját színházi előadás bemutatójával, gyerekelőadásokkal, tűzzsonglőrökkel és KFT-koncerttel várja nézőit.

Pécs, 2015. november 29. - Varsányi Ferenc éltetŐ 2. című könyvének zenés műsorral egybekötött bemutatására kerül sor december 4-én a Művészetek és Irodalom Házában.