Ónos eső eshet hétvégén

2012. december 12., szerda 21:56

A hétköznapokon fagyos, téli időben lesz részünk, elszórt hószállingózással, hétvégén viszont a magasban enyhülés érkezhet.

Fagyos hétköznapok elé nézünk, hajnalonta a hóval borított, derült tájakon jócskánt -10 fok alá csökkenhet a hőmérséklet: mára virradóra Békéscsaba mellett -17 fok alatti hőmérsékletet mért egyik automatánk.

hirdetés

Az elmúlt napok fagyos éjszakáinak köszönhetően a Balaton szélén már megjelent egy vékony sávban a parti jég.

Csütörtökön átmenetileg szárazabb időnk lesz, majd pénteken a magasban jelentős enyhülés veheti kezdetét: ami a hétvégén vegyes halmazállapotú csapadékot: havas esőt, északon havat, délebbre ónos esőt is eredményezhet. Utóbbi igen veszélyes, hiszen a földre érkezve vékony jégpáncélt képezhet, így a közlekedést pillanatok alatt rémálommá varázsolhatja.

idokep.hu

Kapcsolódó cikkek

onos-1355493573.jpg

A rövid időn belül várható ónos eső miatt szerda délelőtt az ország nyugati felére riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Budapest, 2013. augusztus 18. – A várható hőség miatt hét megyére és a fővárosra citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

snow-car460-1358416094.jpg

Az éjszaka lehullott hó vastagsága több helyen meghaladja a 15 centimétert. A Dunántúl nyugati, északnyugati területein több útszakaszon is hóátfúvásokat okoz a nagy erejű szél. Elzárt település vagy járhatatlan út nincs ezekben a térségekben. A havazásban érintett területeken a fő- és mellékutakon télies viszonyokra kell számítani, túlnyomórészt havas, hókásás, latyakos szakaszok váltják egymást. Az ország többi részén általában vizes, nedves az utak felülete. A Dunántúl nyugati, északnyugati területein az északi szelet többfelé erős lökések kísérik, arrafelé helyenként hóátfúvások nehezítik a közlekedést. Helyenként nagyon lelassult a forgalom, az emelkedőkön pedig újra elakadt járművek okozhatnak torlódásokat.