Hóátfúvások a Dunántúlon

2013. január 17., csütörtök 07:42

snow-car460-1358416094.jpg

Az éjszaka lehullott hó vastagsága több helyen meghaladja a 15 centimétert. A Dunántúl nyugati, északnyugati területein több útszakaszon is hóátfúvásokat okoz a nagy erejű szél. Elzárt település vagy járhatatlan út nincs ezekben a térségekben. A havazásban érintett területeken a fő- és mellékutakon télies viszonyokra kell számítani, túlnyomórészt havas, hókásás, latyakos szakaszok váltják egymást. Az ország többi részén általában vizes, nedves az utak felülete. A Dunántúl nyugati, északnyugati területein az északi szelet többfelé erős lökések kísérik, arrafelé helyenként hóátfúvások nehezítik a közlekedést. Helyenként nagyon lelassult a forgalom, az emelkedőkön pedig újra elakadt járművek okozhatnak torlódásokat.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a havazásban érintett helyeken a legmagasabb készültségi fokozatban dolgozik. A munkák elvégzéséhez a társaság a saját gépparkján kívül bérelt gépeket is az utakra rendelt. Így a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákban jelenleg csaknem 300 gép dolgozik, a folyamatos munkavégzés érdekében a közútkezelő szakemberei 12 órás váltásokban látják el feladataikat. A hó eltakarítását az Országos Közutak Kezelési Szabályzatának megfelelően először a főutakon, főútvonalakon, forgalmasabb útszakaszokon, majd a mellékutakon végzi el a társaság. A legtöbb feladatot a hóátfúvások okozta akadályok megszüntetése jelenti, ugyanis a folyamatos hóekézés ellenére a szél folyamatosan visszahordja a havat a burkolatra, így igazán eredményesen csak a havazás és a viharos széllökések befejeztével lehet fellépni.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a munkagépeinek mozgósítását az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésein kívül a 213 darab útmeteorológiai államosának adatai, az útellenőreinek beszámolói és a webkamerahálózatának képei alapján rendeli el. Január 14-e reggeltől január 17-e reggeléig a társaság több száz gépe összesen több mint 9000 munkaórát teljesített, ezalatt csaknem 10 000 tonna sót, 13 tonna kalcium-klorid granulátumot, 143 ezer liter kálcium-klorid oldatot és 1800 tonna érdesítő anyagot juttattak ki az országos közutakra.

Nagy intenzitású, folyamatos havazás idején a hóeltakarítási munkák elvégzése rendkívül idő- és energiaigényes, ezért a közlekedők türelmét és megértését kérik a szakemberek. A társaság arra kéri az autósokat, hogy fokozott figyelemmel és megfelelően megválasztott sebességgel vezessenek és csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel induljanak útnak, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatánál a 06-1-336-2400-as telefonszámon vagy a www.kozut.hu weboldalon.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

kanikula-vizsla-1374480388.jpgA héten nem valószínű csapadék és fokozatosan melegszik az idő, vasárnap már 40 fok közeli maximumok jöhetnek - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat július 21-én az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

Budapest, 2013. december 5. - Péntekre virradóra észak felől intenzív záporok, hózáporok kíséretében markáns hidegfront éri el az országot - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a Facebook-oldalán.

snow-car460-1358416094.jpg

Még nincs elzárt település, de azonban a rendkívül nagy erejű szél folyamatosan visszahordja a letakarított havat az úttestre. Ennek következtében Győr-Moson-Sopron, Vas, Komárom-Esztergom, Veszprém és Zala megyében összesen 26 útszakasz vált járhatatlanná. Ezekbe a térségekbe semmiképpen ne induljanak útnak a közlekedők! Elzárt település ugyanakkor szerencsére nincs az országban.