Vitázik a világ ifjúsága: pécsi fiatal a döntőhéten

2016. szeptember 15., csütörtök 07:00

debatte400-1473883039.jpg

Budapest, 2016. szeptember 15. - Tíz közép- kelet-európai ország győztesei szeptember 19. és 23. között találkoznak egymással Prágában, és a Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vitavetélkedőben a végső győzelemért küzdenek. Magyarországot a pécsi Nick Patrick, az országos döntő nyertese és a második helyezett budapesti Budai Dóra képviseli.

A cseh fővárosban a Csehországból, Észtországból, Lengyelországból, Lettországból, Litvániából, Oroszországból, Szlovákiából, Szlovéniából és Ukrajnából érkező résztvevőkkel együtt két kvalifikációs fordulóban és az elődöntőben vitáznak a nemzetközi döntőbe jutásért, melyre 2016. szeptember 23-án a „Prágai kereszteződésben" kerül sor.

 

A nemzetközi döntőhét a vetélkedő évének csúcspontja.  A döntőhét részvevői az elmúlt hónapokban iskolai-, regionális és országos szinten számos vetélytárssal megküzdve jutottak a prágai döntőbe. Azok kerültek a döntőbe, akik megértették a vita lényegét, a tények közös tisztázását. A Vitázik a világ ifjúsága vetélkedőn a zsűri a ténytudásra, a meggyőző érvelésre, de a beszélgető partnerre való odafigyelésre és a reagálási képességre is ad pontot.

hirdetés

 

Immár 10. alkalommal találkoznak az országok nyertesei és második helyezettjei, hogy részt vegyenek a Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi döntőjében. A fennállás 10 éve alatt a projekt folyamatosan fejlődött, a projekt sikerére a résztvevők állandóan növekvő létszámából is lehet következtetni: 2005/06-ban Csehországban és Lengyelországban kezdődtek meg a versenyek, a következő évben a balti államokban, végül bekapcsolódott Ukrajna, Oroszország és Magyarország.  2016 óta hivatalosan részt vesz Szlovénia és Szlovákia is. Örülünk, hogy a X. nemzetközi döntőhéten találkozhatunk mind a tíz részt vevő országgal.

 

A Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vitavetélkedő Közép- és Kelet-Európában a Goethe Intézet, az „Emlékezet, Felelősség és Jövő" Alapítvány, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje.

 

A projekt az emberi jogokkal és azok történelmi hátterével való elmélyülést és a vitakészséget, mint a demokratikus konfliktuskezelés eszközét fejleszti, hozzájárul a demokrácia erősítéséhez és a népek közötti megértéshez. A részt vevő országokban a projekt munkanyelve német a némettudás fejlesztése érdekében.

 

További információk a Vitázik a világ ifjúsága projektről:

Németül: www.jugend-debattiert.eu
Magyarul: www.goethe.de/budapest/jdi
Video: www.youtube.com/watch?v=ggbJoQ6A9QA
Facebook: www.facebook.com/JugendDebattiertInternational

 

Forrás: Goethe Intézet

Kapcsolódó cikkek

Peking, 2014. április 22. - A kínai közösségi média csaknem 3300 fiókját, online fórumát törölték a hatóságok a pornográf internetes tartalmak ellen kezdett országos fellépésük során - jelentette az állami internet-felügyelet közlésére hivatkozva a kínai sajtó kedden.

London, 2013. július 3., szerda - Teljes a "Royal Baby"-láz Londonban, különösen azoknak a spekulációknak a hatására, amelyek szerint Vilmos herceg és hitvese, Katalin hercegnő első gyermeke az eddigi nem hivatalos utalásokban szereplő július közepi időpontnál hamarabb, akár már ezen a héten megszülethet.

Mindenki kémkedik mindenki után - állítja Peter Galbraith, az Egyesült Államok volt zágrábi nagykövete, aki a zágrábi Vecernji List című napilapnak nyilatkozva azt mondta, hogy kiküldetése idején őt is lehallgatták a horvát hatóságok.