Volt amerikai nagykövet: mindenki mindenkit lehallgat

2013. november 4., hétfő 12:00

Mindenki kémkedik mindenki után - állítja Peter Galbraith, az Egyesült Államok volt zágrábi nagykövete, aki a zágrábi Vecernji List című napilapnak nyilatkozva azt mondta, hogy kiküldetése idején őt is lehallgatták a horvát hatóságok.

A diplomata szerint az, hogy most kiderült, az amerikaiak kiket hallgatnak le, annak tudható be, hogy az Egyesült Államok szerveinek működése rendszertelen és nehézkes.
   

"Ezek a játékszabályok" - jelentette ki Galbraith, aki szerint a sok információ nem jelenti egyben azt is, hogy azok hasznosak.
   

"Honnan tudtam, hogy a horvát hatóságok lehallgatnak? Esküszöm, egyszerűen csak tudtam. Néha bizonyos információkat "kiszivárogtattam", és azok más csatornákon visszajutottak hozzám" - emlékezett vissza a diplomata, részleteket azonban nem közölt. Azt állítja viszont, hogy teljes zágrábi mandátuma alatt - azaz 1993 és 1998 között - lehallgatták.
   

hirdetés

Galbraith megerősítette, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) adatokat gyűjt, és beszélgetéseket hallgat meg, ugyanakkor feltette azt a kérdést is, hogy vajon mennyire lehetnek izgalmasak ezek a mindennapi magánbeszélgetések. "Néha sajnáltam azokat, akiknek az én amerikai beszélgetéseimet kellett hallgatniuk. Az időeltolódás miatt főleg késő este és éjszaka telefonáltam. A legtöbb beszélgetés pedig nem volt túl izgalmas. Én is majdnem elaludtam, amíg beszéltem, így aztán milyen is lehetett azoknak, akik ezt hallgatták" - emlékezett vissza a húsz évvel ezelőtt történtekre Galbraith.
   

Az európaiak is kémkednek, nem csak az amerikaiak - emelte ki a volt nagykövet. Szerinte túl nagy felhajtást csaptak azzal kapcsolatban, hogy az amerikaiak lehallgatták Angela Merkelt. Galbraith szerint sokkal érdekesebb lehetne ennél, hogy a görögök is lehallgatják a német kancellárt. "Miért nem használt kódolt telefont" - vetette fel a kérdést a diplomata, aki szerint így most az európai vezetők a telefonbeszélgetésekkel foglalkoznak, nem az euróval vagy a lampedusai menekültekkel.
   

Másrészt Galbraith szerint Európában a totalitárius rendszerek emléke miatt okozott ekkora felháborodást a lehallgatási ügy. A nácizmusban és a kommunizmusban is elveszíthette a szabadságát, de akár az életét is az, aki valakinek valami gyanúsat mondott. De nemcsak ő, hanem a családja is, és még az is, aki nem jelentette fel - idézte a Vecernji List Galbraith szavait.
   

"Ne értsenek félre. A magánélet védelme mellett állok, és nem támogatom a lehallgatást, ha az amerikaiak ilyet tesznek, és nem azt mondom, hogy tesznek ilyet" - fogalmazott nagyon diplomatikusan Galbraith. Hozzátette viszont, hogy szerinte a nagyon bizalmas információkat úgysem telefonon vagy e-mailben közli az ember. "Vagy szemtől szemben, vagy levélben" - mondta Galbraith, majd hozzátette, hogy arra a levélre gondol, amelyet papírra írnak és bélyeget ragasztanak a borítékra.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

el-papa-profecias-l-cavlt3-1363203391.jpeg

Buenos Aires érseke, Jorge Mario Bergoglio lett az új pápa. A Ferenc nevet vette fel.

kleindavid400-1462211536.jpg

Budapest, 2016. május 2. - Kinti idő szerint vasárnap kora délután első magyarként elérte az Annapurna 8091 méter magas csúcsát Klein Dávid, aki oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül jutott fel a hegycsúcsra - erősítette meg hazai idő szerint nem sokkal este hét óra után a hegymászó.

hvar-1376154823.jpgA nemzetközi átlagot is meghaladó mértékben emelkedett júliusban, illetve az év eddig eltelt hét hónapjában a magyar turisták száma Horvátországban, ahová az idén már több mint 170 ezer magyar érkezett - tájékoztatta a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletvezetője az MTI-t.