Madárinfluenza Kínában: már nincs vészhelyzet

2013. május 17., péntek 11:57

Sanghaj, 2013. május 17., péntek - Enyhül a feszültség a H7N9-es madárinfluenzával kapcsolatosan Kínában: több helyen megszüntették a vészhelyzeti készültséget, s a baromfipiac is élénkülést mutat.

Két hónappal az első H7N9-es madárinfluenza-megbetegedés bejelentése után a kelet-kínai Sanghajban, a szomszédos Hangcsouban és Csöcsiang tartomány többi városában is feloldották az április elején biztonsági okokból bevezetett, legmagasabb szintű vészhelyzeti készültséget. A korábban embereken nem kimutatott betegséget a 24 milliós Sanghaj városában jelentették először, a metropoliszban összesen 34 ember fertőződött meg, közülük 13-an haltak bele a kórba.

hirdetés

 

A nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság statisztikái szerint országszerte a hét elejéig összesen 130 megbetegedést jelentettek, ezek közül 35 bizonyult halálosnak, 57 esetben meggyógyultak a betegek. Az új megbetegedések száma az elmúlt hetekben érezhetően lassabban emelkedik, az egészségügyi hatóságok ugyanakkor továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak az ellenőrzésekre.

 

A Tijicajhszin sanghaji gazdasági napilap a baromfipiac élénküléséről számol be, mondván: a szárnyashús ára az elmúlt hetek visszaesése után ismét növekedést mutat, s várhatóan június elejére eléri a H7N9 bejelentése előtti szintet. A mezőgazdasági árakat figyelő országos rendszer adatait idéző Hszinhua szintén ezt a trendet húzza alá, rámutatva: a baromfihús- és tojásárak május eleje óta jelentős növekedést mutatnak, több helyen akár a 15-20 százalékot is eléri a hetenkénti drágulás mértéke. Az iparág talpra állását mutatja a naposcsibék árának emelkedése is, ezekért tízszer annyit kell most fizetniük a gazdáknak, mint április elején.

 

A feszültség enyhülése ellenére is zárva maradnak az élőbaromfi-piacok a kelet-kínai tartományokban. Ezeket a H7N9 terjedésének megakadályozása céljából záratták be. Mivel a szárnyasok a madárinfluenza különféle törzseinek hordozójaként továbbra is jelentős veszélyforrást jelentenek, több helyen, így például Sanghaj városában ezen piacok végleges bezárását tervezik.

 

(mti)

Kapcsolódó cikkek

Hatvanhét évesen elhunyt Bigas Luna díjnyertes spanyol filmrendező, forgatókönyvíró, Penélope Cruz és Javier Bardem felfedezője.

Három éve nem tud aludni egy brit nő amiatt, hogy agya állandóan egy régi slágerrel "traktálja".

Dél-Korea-Budapest, 2014. október 27. - Magyarország is képviseltette magát az infokommunikációs és távközlési tárcavezetők éves találkozóján október 19-én, a dél-koreai Busanban. A rendezvényen résztvevő ötvenkét ország szakterületi miniszterei a szektor globális jövőképét rögzítő közös nyilatkozatot fogadtak el - közölte a múlt héten a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.