Leváltotta kisebbségügyi kormánybiztosát a szlovák kormány

2013. június 12., szerda 12:43

Pozsony, 2013. június 12., szerda - Szerdai soros ülésén Robert Fico kabinetje jóváhagyta a szlovák kormány kisebbségügyi kormánybiztosának múlt heti lemondását és leváltotta a posztról A. Nagy Lászlót.

A. Nagy László, aki a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt jelöltjeként tavaly júniustól töltötte be a kisebbségügyi kormánybiztos posztját, a hónap végével válik meg hivatalától.


A szlovák kormány a kisebbségügyi kormánybiztos visszahívásának jóváhagyásával egyidejűleg megváltoztatta annak statútumát is, a módosítás értelmében a jövőben a biztos hivatalának vezetését a kormányhivatal által megbízott személy is elláthatja. Arról, hogy ki lesz az a személy, aki az új kormánybiztos kinevezéséig ellátja annak feladatköreit, egyelőre nem közölt információt a kormányhivatal.

hirdetés


Hasonlóképpen kérdéses az is, hogy vajon kit kíván kinevezni Robert Fico kormánya A. Nagy László helyére. Ezzel összefüggésben szerdán a pozsonyi liberális Sme arról írt, hogy az új kisebbségügyi kormánybiztos várhatóan nem magyar jelölt lesz. Ez egybevágna Bugár Bélának, a Most-Híd elnökének múlt heti közlésével, miszerint azután, hogy lemondásra szólították fel A. Nagy Lászlót, a továbbiakban már nem tartanak igényt a kisebbségügyi kormánybiztos hivatalának betöltésére.


A. Nagy László azt követően adta vissza megbízatását, hogy a Most-Híd vezetősége a múlt héten lemondásra szólította fel. Bugár Béláék arra hivatkozva indítványozták A. Nagy lemondását, hogy hivatalban maradásának a továbbiakban nincs értelme azt követően, hogy a Robert Fico vezette kormánypárt (Smer-SD) parlamenti képviselői nem támogatták a vegyes párt javaslatát a vasúti közlekedési törvény módosítására, amely a beterjesztők szerint lehetővé tette volna, hogy két nyelven tüntessék fel a vasútállomások nevét.


A kisebbségügyi kormánybiztos intézménye azt követően jött létre, hogy Robert Fico tavaly tavasszal megalakult kormánya megszüntette a kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes hivatalát. A Most-Híd ezután kötött megegyezést Robert Ficóval arról, hogy ők jelölik a kisebbségügyi kormánybiztost.


A. Nagy Lászlót, aki közel egy évet töltött ezen a poszton. Hivatalát számos bírálat érte, részben a kisebbségi kultúrára szánt támogatásoknak a hivatal által felügyelt elosztása miatt, valamint azért, mert a kormánybiztosnak egy év alatt egyetlen olyan javaslatot sem sikerült átültetnie a gyakorlatba, amely érdemi előrelépést eredményezett volna a kisebbségek helyzetében.


(mti)

Kapcsolódó cikkek

instant-tanterem-vodafone400-1436118522.jpgBudapest, 2015. július 6. - A Vodafone Csoport az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával együttműködve nemrég munkába állította az első két Instant Tantermet a kenyai Kakuma menekülttáborban. A ládában szállítható készlettel idén 15 000 olyan gyermeknek adatik meg a tanulás lehetősége, akinek el kellett hagynia otthonát.

"Arról próbált meggyőzni, ha felrobbantom a mellényt, a rendőrök meghalnak, én viszont életben maradok."- nyilatkozta a lány, akit bátyja küldött egy rendőrörs közelébe.

Berlin, 2015. október 15. - Rendkívül élesen bírálták Angela Merkelt pártja, a konzervatív CDU egy szerda esti rendezvényén, amelyen a pártelnök-kancellár ismét elutasította a német határok lezárására irányuló követeléseket.