Jelentősen nőtt az androidos kártevők száma

2016. január 22., péntek 06:00

android400-1453434225.jpg

Budapest, 2016. január 22. - Tavaly ötven százalékkal több androidos kártevőt regisztrált a G Data német vírusvédelmi cég, mint 2014-ben, az idén pedig további fenyegetések várhatók.

Az androidos telefonok és tabletek 80 százalékán biztonsági réseket tartalmazó, elavult operációs rendszer található, pedig a talált kártevők alapján szükség lenne a verziók folyamatos frissítésére.

 

A biztonsági cég szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy az android esetében nem a Google, hanem a telefongyártók adják ki a frissítést egy-egy adott telefontípushoz, ami lassan megy, valamint az új frissítések sokszor nem érhetőek el a régebbi készülékekhez.

hirdetés

 

A G Data úgy véli, hogy az androidos készülékek idén három fő problémával szembesülhetnek: egyrészt a nem megbízható forrásból vásárolt készülékeken már előre telepített kártevő bújhat meg. 2015-ben a Lenovo, a Xiaomi és a Huawei nem márkakereskedésből, hanem ismeretlen disztribútoroktól vásárolt készülékein is azonosítottak ilyen kémprogramokat.

 

Emellett, mivel egyre több eszköz épül a Google operációs rendszerére, növekednek az egyes biztonsági résekhez kapcsolódó kockázatok is. Az androidos okoseszközökön tömegesen gyűlnek a bűnözők számára értékes felhasználói adatok - olvasható a közleményben.

 

A harmadik fenyegetést az úgynevezett komplex banki trójaiak jelentik. A vírusvédelmi cég szakemberei szerint növekedni fog azon kártevők száma, amelyek az azonos felhasználóhoz tartozó windowsos gépet és androidos telefont egyszerre fertőzik meg, és így megszerzik a banktól SMS üzenetben érkező aláíró jelszavakat is.

 

Forrás: N4b

Kapcsolódó cikkek

A romániai Legfelsőbb Ítélő és Semmítőszék jogerősen négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte egy korrupcióval vádolt korábbi tagját, Maria David bírót.

aleks-1357138092.jpg

Az orosz ellenzék egyik fő vádpontja a Putyin rezsimmel szemben  –  a szabadságjogok megnyirbálása mellett –  a mértéktelen korrupció. A hatalom, mint már sokszor, saját fegyverét fordítja az ellenzék ellen, és egyik legnépszerűbb vezetőjüket hatalmas összegű lopással gyanúsítja meg. A blogger Navalnij nem először kerül az orosz rendőrség kezébe. 

mobil400-1393781565.jpgBudapest, 2014. március 3. - A globális mobiladat-forgalom 2018-ig a tavalyinak közel tizenegyszeresére, a kelet-közép-európai térségben 13-szorosára emelkedik - derül ki a Cisco Visual Networking Index (VNI) prognózisának frissített mobiladat-forgalmi fejezetéből.