Morzsolják az ellenzéket az oroszok

2012. december 23., vasárnap 15:34

aleks-1357138092.jpg

Az orosz ellenzék egyik fő vádpontja a Putyin rezsimmel szemben  –  a szabadságjogok megnyirbálása mellett –  a mértéktelen korrupció. A hatalom, mint már sokszor, saját fegyverét fordítja az ellenzék ellen, és egyik legnépszerűbb vezetőjüket hatalmas összegű lopással gyanúsítja meg. A blogger Navalnij nem először kerül az orosz rendőrség kezébe. 

Alekszej Navalnij ellenzéki vezetőt néhány órával azelőtt tartóztatták le, hogy az általa szervezett Putyin-ellenes moszkvai tömegtüntetés kezdetét vette volna. Ezúttal azzal vádolják, hogy testvérével, Oleggel 55 millió rubelt lopott el egy kereskedelmi vállalattól. Navalnij „teljesen nonszensznek” nevezte a vádakat, és úgy véli, a hatalom most a családján keresztül akarja megtörni, hiszen korábban is indítottak már eljárást ellene, de a hozzátartozóit eddig nem érte komolyabb inzultus. „Itt az ideje, hogy megértsem, többé már nem vagyok elég, a családomat is célba veszik?” – kérdezte Navalnij Twitterén.


2009-ben sikkasztást és egy tanácsadói munkájának visszadátumozását próbálták rábizonyítani, most azonban emelkedett a tét, mert az állítólagos 55 millió rubeles lopásért 10 év letöltendő börtönbüntetésre is ítélhetik. A vád azért is kínos, mert Navalnij a korrupció ellen hirdetett harcának köszönhetően vált országszerte ismert és kedvelt bloggerré, majd ellenzéki vezetővé. Kérdéseket vet fel azonban a letartóztatás időzítése, és az, hogy az akció mögött az az Alekszej Basztrikin áll, aki épp a közelmúltban került Navalnij tényfeltáró cikkeinek kereszttüzébe. Basztikinról, az orosz Nyomozó Bizottság vezetőjéről – aki mellesleg Putyin szoros szövetségese – Navalnij azt állította, hogy egy titkos külföldi ingatlannal rendelkezik. Basztrikin csütörtök este, mindössze néhány órával a Navalnij elleni vádak nyilvánosságra hozatala előtt személyesen Putyinnal tanácskozott.
Az orosz hatóságok nyáron, a Milliók Menete előtt is hasonló akcióval próbálták megtörni az ellenzéket. Akkor a tüntetés előtti napon az összes ellenzéki vezető lakásába kommandósok törtek be, Navalnijéknál egyenesen kivágták az ajtót, és minden informatikai, kommunikációs eszközt – beleértve a telefonokat is – elkoboztak. A kihallgatásokat természetesen a tüntetés időpontjához igazították. Akkor Kszényija Szobcsak, az ellenzéki mozgalomban részt vállaló népszerű műsorvezető járt kínosan, mert a nyomozók 1 millió euró értékű készpénzt találtak nála amerikai és európai valutában, 100 különböző borítékba szétosztva. Erről az állami média azt állította, hogy minden bizonnyal kenőpénz. A szőke műsorvezetőnő végül több kérvény benyújtása és hosszas nyomozás után ősszel kapta vissza a pénzét, de ellenzéki szereplőként meglehetősen csökkent a hitelessége.
Navalnij édesanyja, Ljudmila a letartóztatás másnapján az Eho Moszkvi rádiónak azt nyilatkozta, hogy a hatóság nyilvánvalóan a családján keresztül akarja zsarolni a fiát, hogy fejezze be ellenzéki tevékenységét. „De szeretném elmondani, hogy nem kapják meg, amit akarnak, – tette hozzá – mert az egész család támogatja Alekszejt.”

hirdetés


Eközben Oroszország egyik leghíresebb jogvédője, a 85 éves Ljudmila Alekszejeva arra figyelmeztetett, hogy a tüntetések békés jellegét mindenképpen meg kell őrizni. „Addig, amíg az akcióink békések, morális előnyünk van a hatalommal szemben a polgártársaink és a világ szemében. Ezt az előnyt nem veszíthetjük el.” – nyilatkozta a számos díjjal kitüntetett Alekszejeva, a Moszkvai Helsinki Csoport egyik alapító tagja.

 

 

 

 

Tovább szaporodnak a feltételezések a 2006-ban Londonban meggyilkolt Alekszander Litvinyenko körül. Özvegye, barátai és ügyvédei Litvinyenko halála óta folyamatosan dolgoztak az igazság kiderítésén, az ügy a közelmúltban látszott megfenekleni, mivel a finanszírozó egykori jó barát, Borisz Berezovszkij komoly anyagi válságba került, miután pert vesztett a szintén Angliában élő orosz Roman Abramoviccsal szemben. A Litvinyenko ügyet ezután egy e célra létrehozott alapítvány vette át, amelynek bevétele azonban nem tudja fedezni a jelentős ügyvédi költségeket. Viszont továbblendítheti a holtpontra került nyomozást az a Litvinyenko özvegyétől származó információ, miszerint férje a brit titkosszolgálatnak, a MI6-nek dolgozott. Az özvegy ügyvédje nem kevesebbet állított, mint hogy volt KGB tisztként Litvinyenko a MI6 egyik kiemelten fontos informátora volt, miután Angliába emigrált.
 

Kapcsolódó cikkek

on-the-spot-brazilia-csoportkep400a-1445873946.jpgBudapest, 2015. október 27. - A hétvégén adták át a 20. montenegrói Nemzetközi Televíziós Fesztivál díjait Bar városában. A fesztiválra 89 országból 721 filmet neveztek, ebből 88 alkotás került be a versenyprogram öt kategóriájába.

 Sanghaj, 2013. július 1., hétfő- Sajátos módját kínálják a szexuális zaklatásokat megelőzni kívánó nőknek élelmes kínai kereskedők: az elmúlt hetekben szőrös harisnyával, szőrös műdekoltázzsal is segítik apasztani a kéretlen kedélyeket.

aradi-tizenharom-megemlekezes-1381084198.jpgEzrek emlékeztek ma délben Aradon az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc 164 évvel ezelőtt kivégzett tábornokaira az emlékükre állított Szabadság-szobor mellett. Az ünnepségen felszólaló Hende Csaba honvédelmi miniszter kijelentette: „Senki sem lehet szabad, ha a mellette élő nem szabad”.