Dubai-Budapest járat: jóval több arab utazó jöhet

2014. november 2., vasárnap 09:00

dubai-budapest2-400-1414840478.jpgBudapest, 2014. november 2. - Hétfőn landolt az Emirates Airlines első közvetlen, menetrendszerinti légi járata Budapesten, amely naponta köti össze Magyarországot az Egyesült Arab Emírségekkel.

A Magyar Turizmus (MT) Zrt. már négy éve dolgozik azon, hogy az olyan új, feltörekvő küldőpiacokon, mint az Arab-térség országai a magyar turisztikai kínálat is megjelenjen. A társaság az Öböl-régióra olyan területként tekint, ahonnan nézve Magyarország távoli, egzotikus úti cél, ezért a turisták kevesebben, és jellemzően szervezetten, azaz utazási irodákon keresztül érkeznek.

 

Az új légi járat turisztikai jelentőségét mutatja, hogy már az első géppel Budapestre repültek a térség legjelentősebb médiumainak újságírói az MT Zrt. szervezésében. A légi társasággal folytatott együttműködés keretében ezt még további öt tanulmányút követi ebben az évben, melyekre Ausztráliából, Indiából, Abu-Dzabiból, Szaúd-Arábiából és a csendes-óceáni térségből jönnek hozzánk újságírók és utazási szakemberek.

hirdetés

 

A közel-keleti országok turizmusáról az Európai Turisztikai Bizottság 2011-ben tett közzé utoljára tanulmányt. Ebből kiderül, hogy az Öböl-menti országok küldőpiaca a világ egyik legnagyobb növekedési ütemű piaca. Utazói számára Európa könnyen megközelíthető, nem túl drága, elsősorban nyári úti cél. A térségből érkező turisták rendkívül igényesek, személyre szabott szolgáltatásokat várnak és alaposan feltérképezik előzetesen az úti célt. Jellemzően sokat költenek, és gyakran visszatérnek a korábban felkeresett úti célhoz, amennyiben annak szolgáltatásaival elégedettek voltak.

 

Rendszerint családdal, vagy nagyobb baráti társasággal indulnak útnak, és hosszabb időt töltenek el egy-egy célterületen. Az európai országokat - az eltérő környezet és légkör mellett - azért is kedvelik, mert a társadalmi státuszhoz egyre inkább hozzátartozik az európai utazás. A tanulmány szerint a világon több mint 36 millió nemzetközi turistaérkezést regisztráltak a közel-keleti országokból 2010-ben. Az utazások mintegy 25%-a irányul a saját régión kívülre és a régión kívüli utazások hozzávetőleg 45%-a, tehát több mint 4 millió utazás célja Európa.

 

dubai-budapest1-500-1414840949.jpg

 

A Turisztikai Világszervezet legfrissebb, 2014. augusztusi World Tourism Barometer kiadványa szerint az arab országok utazóinak turisztikai költése évről évre dinamikusan nő. Az Egyesült Arab Emírségek jelenleg a 18. helyen szerepel a legtöbbet költő országok világranglistáján: 2000 és 2013 között az országból külföldre utazók közel meghatszorozták turisztikai kiadásaikat, 3 milliárd dollárról 17,7 milliárd dollárra növelve azt. Szaúd-Arábia utazóinak nemzetközi turisztikai költése 2013-ban szintén 17,7 milliárd dollár volt. Ugyanez az adat Kuvait esetében 10,4 milliárd, Katar esetében pedig 6,6 milliárd dollárt tett ki.

 

A héten elindított járat nem csak az Öböl-menti régióból hozza a vendégeket Magyarországra. Számos más közel-keleti, ázsiai, afrikai, és csendes-óceáni ország utazói is könnyebben elérhetik a magyar fővárost a dubai átszállási lehetőségnek köszönhetően.

 

Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség, MTI-fotó: Máthé Zoltán

Kapcsolódó cikkek

Brüsszel, 2015. október 16. - Az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfői hárommilliárd eurós nagyságrendű támogatást fontolgatnak Törökország számára, ezzel segítve Ankarát abban a törekvésében, hogy megelőzze a szíriai menekültek Európába vándorlását - erősítette meg Angela Merkel német kancellár a péntekre virradóra befejeződött csúcstalálkozót követően.

Stuttgart-Villány-Budapest, 2014. december 11. - A Dél-Dunántúl gasztronómiai kínálatát méltatta novemberben a vasárnaponként több mint 650 ezer példányban megjelenő, stuttgarti székhelyű Sonntag Aktuell, ezen kívül a Stuttgarter Zeitung (182.000 példány), valamint a Rheinpfalz am Sonntag/Pirmasenser Zeitung am Sonntag (231.000 példány) - közölte a Magyar Turizmus Zrt.

Minden évben három hétre szabadtéri művészeti galériává alakul Sidney egyik partszaksza, Bondy Beach.