Válogatóüzem húsz új munkahellyel

2015. május 21., csütörtök 06:00

valogato1-400-1432135848.jpgPécs, 2015. május 21. - A Megváltozott munkaképességű emberek a kék gazdaságban című projekt keretében informatikai hulladékválogató üzem megnyitására, húsz új munkahely megteremtésére került sor Pécsett, az Edison utcában. Az üzem május 1-én kezdte meg működését, hivatalos átadó rendezvényére május 19-én került sor.

A TÁMOP-projekt 2013. május 1-vel indult azzal az alapötlettel és célkitűzéssel, hogy egy olyan foglalkoztatási modellt próbáljon ki, mely a társadalmi és környezeti összekapcsolódásokon, fenntarthatóságon alapszik, valamint figyelembe veszi a gazdasági környezetet is. A projekt keretében nem csupán a megváltozott munkaképességű munkavállalók fejlesztése, munkapiacra történő felkészítése, környezettudatossá tétele történt meg, hanem számos vállalkozás, potenciális munkahely vezetői vehettek részt „érzékenyítő” képzéseken, ahol személyesen találkozhattak jövőbeli munkavállalókkal.

hirdetés

 

A több, mint 1,5 éves szakmai előkészítés folyamán közel 100 megváltozott munkaképességű jelentkező képzése és munkára való felkészítése, mentorálása valósult meg. Számos résztvevő már a program során sikeresen elhelyezkedett, valamint 20 ember kiválasztásra és felkészítésre került a válogató üzemben történő munkavállalásra. Az ily módon elhelyezkedő megváltozott munkaképességű emberek újra szerves és aktív részei lesznek a helyi közösségnek, valamint testközelből tanulhatják és tapasztalhatják meg a környezet – társadalom – gazdaság irányelveit egyaránt szem előtt tartó „Kék Gazdaság” elméletét és gyakorlatát.

 

A május 19-én átadott válogatóüzemben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, illetve a Máltai Gondoskodás Nonprofit Kft., olyan megváltozott munkaképességű munkatársakat foglalkoztat, akik a projekt keretében részt vettek a Kerek Világ Alapítvány és a Kék Gazdaság Innovációs Klaszter (ECOsynergy Kft) szervezésében bonyolított rendezvényeken és képzéseken. A jelenleg elsősorban elektronikai hulladékokat bontó és válogató üzem a Magyar Máltai Szeretetszolgálat adományaként érkezett hulladékot szortírozza. Az üzem májustól adományként hivatalosan is átvesz elektronikai hulladékokat, melyekhez további partnereket keres a folyamatos és hosszú távú fenntarthatóság elérése érdekében.

 

Forrás: Kerek Világ Alapítvány, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, ECOsynergy Kft - Kék Gazdaság Innovációs Klaszter

 

valogato2-620-1432135818.jpg

Kapcsolódó cikkek

Boda, 2016. szeptember 26. - Kedvező eredménnyel zárultak az idei kutatómunkák a Nyugat-Mecsekben, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft. szakemberei nem találtak kizáró okot egy majdani, nagy aktivitású hulladéktároló kialakítására.

Pécs, 2015. augusztus 14. - Átadták a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjának (MEREK) gyógyászati segédeszközök kölcsönzésére szolgáló logisztikai bázisát a Mohácsi és a Tüskésréti út sarkán.

zsolnaip-1358250229.jpg

180 millió forint a részvényekért, és 500 milliós tőkeinjekció a gyárnak - ezt ígéri Bachar Najari szír vállalkozó Pécsnek. A közgyűlés csütörtökön valószínűleg megszavazza, hogy elfogadja a pályzatnyertes ajánlatot. Ha így lesz, a Zsolnay gyár ezentúl az arab és a svájci piac részére fog gyártani.