Újra látogatható a Barbakán

2014. november 22., szombat 07:00

barbakan-pecs1-400-1416605796.jpgPécs, 2014. november 25. - A tegnapi újranyitás óta újra látogatható az utóbbi hónapokban balesetveszély miatt lezárt pécsi Barbakán-bástya, az elérését szolgáló gyaloghíd és az építmény karéján felépített gyilokjáró.

A pécsi városfal nyugati falának részét képező építményt a 15. század végén emelték, hogy az a város és a püspökvár védelmét szolgálja a törökök európai terjeszkedése idején. A létesítmény tervezését egyes források Kinizsi Pálhoz kötik. A bástyát korábban lakóépületek szegélyezték, azokat a hetvenes években bontották el, s tették ily módon látogathatóvá a pécsiek és a turisták előtt.

hirdetés

 

Páva Zsolt polgármester a bástya pénteki ünnepélyes újranyitásán elmondta: az utóbbi években az építmény fa szerkezetei korhadásnak indultak, néhány hónappal ezelőtt balesetveszély miatt le is zárták a hozzá vezető hidat, valamint az annak a másik oldalról még megközelíthető gyilokjáróját. Hozzátette: önkormányzati forrásból a munkálatokat megvalósító városüzemeltetési társaság, a Biokom Nkft. segítségével újították fel az északi kapubejárót, a gyilokjáró korlátjait, valamint az arra felvezető lépcsősor részeit is pótolták mintegy ötmillió forint felhasználásával.

 

A polgármester kiemelte: azért is igyekeztek gyorsan megoldani a felújítást, mert idegenforgalmi szempontból is kulcskérdés a bástya sorsa, megjelenése, hiszen a busszal érkező turisták számára a belváros kapujaként is funkcionál. Utalt arra, hogy a járművek az építmény közelében teszik le utasaikat, így ez az első látványosság, amivel találkoznak. A városvezető azt mondta, hogy a mostani felújítás folytatásaként a következő években a bástyát is érintve összekötnék a pécsi nyugati és északi várfalsétányt. Ehhez gyilokjárókat, kisebb hidakat is építenének, hogy egy több mint egy kilométernyi sétaút jöjjön létre a városfal tetején.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Lendvai Péter

 

barbakan-pecs2-1416605827.jpg

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2014. június 17. - A héten újabb üzleti közösség alakul Pécsett, melynek tagjai egy a vállalkozói gyakorlatban talán szokatlan új üzleti modell mentén építik piacaikat. Csak Pécsett egy év alatt megközelítőleg száz vállalkozás csatlakozott Magyarország legnagyobb üzleti networking szervezetéhez, a BNI-hoz.

szalmabala400-1429336098.jpgPécs, 2015. április 18. - Mintegy tíz százalékkal, évi 200 ezer tonnára növeli a bálázott tüzelőanyag felvásárlását a pécsi erőmű júliustól - mondta a Pannon Hőerőmű vezérigazgató-helyettese egy tegnapi sajtóbeszélgetésen.

kozvezeteki-csatornatisztitas400a-1398866354.jpgPécs, 2014. április 30. - Meglepő módon szembesültek nem szakszerű szennyvízbekötésükkel a napokban egy pécsi családi ház lakói. Egy hibajavítást követően az utcájukban végzett csatornatisztítás során ugyanis a nem szakszerűen karbantartott házi elvezető rendszer miatt a lefolyón visszaáramlott, végül gejzírként tört fel a szennyvíz a WC-ben.