Utat tört magának a túlnyomás

2014. április 30., szerda 16:00

kozvezeteki-csatornatisztitas400a-1398866354.jpgPécs, 2014. április 30. - Meglepő módon szembesültek nem szakszerű szennyvízbekötésükkel a napokban egy pécsi családi ház lakói. Egy hibajavítást követően az utcájukban végzett csatornatisztítás során ugyanis a nem szakszerűen karbantartott házi elvezető rendszer miatt a lefolyón visszaáramlott, végül gejzírként tört fel a szennyvíz a WC-ben.

A kellemetlen incidens feltehetően elkerülhető lett volna, ha a lakók több figyelmet fordítanak a kerti szennyvízaknájukra. Sokan talán nem is tudják, milyen célt szolgálnak a házak szennyvízrákötéseinél található aknák. Ezeken keresztül lehet hozzáférni az úgynevezett tisztítóidomokhoz, ahonnan például dugulás esetén az eltömődött csőszakasz kitisztítható. Ezek az elemek a túlnyomás kieresztésére is szolgálnak, persze csak ha megfelelő állapotban vannak.

hirdetés

 

Az utcákon futó közcsatorna tisztítását a Tettye Forrásház speciális magas nyomású gépekkel végzi. A csatornamosó fej akár 120 bar erővel is dolgozhat, ez olyan, mintha egy felhőkarcoló tetejéig lövellne fel a vízsugár. A zárt rendszerben az áramlás miatt egyes helyeken vákuum keletkezik, máshol pedig magas nyomás alakul ki, az ilyen elkerülhetetlen nyomáskülönbségek kiegyenlítésére szolgálnak az utcákon 60 méterenként kialakított tisztítóaknák, de ha ezek közt lakóházak bekötései is vannak, azokon keresztül is megtalálja az utat a többlet levegő. A megfelelően kialakított és karbantartott házi bekötéseknél a túlnyomás tisztítóidomokon keresztül távozik, ilyenkor még az is előfordulhat, hogy megemelkedik az akna fedőlapja. Az említett esetben azonban az aknafedlapot földréteg takarta, így a nyomás csak rossz irányba, az épületen keresztül távozhatott.

 

A hasonló akadály sajnos nem ritka: előfordul, hogy farakás, lom súlyozza le az akna fedelét, de a szakemberek lelakatolt, lehegesztett aknával, vagy azon kialakított virágoskerttel is rendszeresen találkoznak. Pedig fontos, hogy ez az elem a vízóraaknákhoz hasonlóan szabadon maradjon, ez ugyanúgy szükséges a kellemetlenségek elkerüléséhez, mint a csatorna megfelelő kialakítása és karbantartása.

 

A túlnyomástól feltörő szennyvíz szerencsére extrém eset, igen ritkán fordul elő. Gyakoribb, hogy az utcában zajló csatornatisztításkor a WC-kben szörcsögést, bugyborékolást hallanak a lakók, ami a rendszer jellegéből adódóan természetes.

 

Forrás: TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt.

Kapcsolódó cikkek

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE) a közelmúltban megtette az utolsó lépést a szövetséggé válás irányába. A működési területüket érintő új jogszabályi környezetnek való megfelelés késztette az országos elnökséget arra, hogy határozatot hozzanak, a MEOE tagjai csak önálló jogú szervezetek, azaz egyesületek és alapítványok lehetnek. A pécsi önálló jogú szervezet várja tagjai közé azokat a magánszemélyeket, akiket érintenek a változások.

Pécs, 2013. április 21. - „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” - Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató 1970. április 22-én e szavakkal indított mozgalmat a Föld védelmében. A Föld napja-mozgalom mára az egyik legismertebb környezet- és természetvédelmi megmozdulás világszerte, ezernél több szervezet vesz részt benne.

unnamed-1404397742.jpg

Több ezer osztrák érdeklődőnek mutatkozott be Pécs városa a Grazban rendezett Auf nach Ungarn! című háromnapos rendezvényen június végén. Az eseményen a Zsolnay Örökségkezelő NKft., a Janus Pannonius Múzeum, az Irány Pécs! Kft. és a Palatinus Hotel Pécs képviselte a baranyai megyeszékhelyet.