Tűz, füst és sziréna-gyakorlat lesz a MOL-telepen

2014. május 20., kedd 21:00

Pécs, 2014. május 20. - Külső Védelmi Terv gyakorlatot tartanak május 21-én, szerdán a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló kormányrendelet alapján. Tűz, és füst lepheti majd el a pécsi Állomás utca és a 6-os főút egy részét. Az üzem szirénái is működésbe lépnek majd.

A szimuláció célja, hogy az üzemi dolgozók és a beavatkozók szinten tartsák a balesetelhárítási ismereteiket. A Külső Védelmi Terv célja, hogy az üzemben tárolt veszélyes anyagokkal kapcsolatos káreseményeket elsődlegesen az üzem területén belül kezeljék, azok a legkisebb káros hatással legyenek a környezetre. A gyakorlat keretében azonban arra is felkészülnek, hogy mi a teendő, ha az adott esemény a „kerítésen kívül” is problémát okoz. 9 órától a MOL-telephely külső helyszínein zajlik majd a gyakorlat.

hirdetés

 

A gyakorlat feltételezése szerint egy tartályautó szivattyúcsonkja eltörik, és a veszélyes anyag kijut a telephelyre. Ezt a havária helyzetet az üzem személyzete hárítja majd el. További feladat lesz majd két teherautó karamboljának felszámolása, valamint egy üzemanyag tartály robbanásának füstje miatt bekövetkezett közlekedési baleset kezelése is. A feltételezés szerint az üzemanyagrobbanás miatt keletkezett füst beborítja a 6-os főutat, illetve a Pellérdi bekötőutat, ahol egy menetrend szerint közlekedő autóbusz összeütközik egy személyautóval és egy út menti villanyoszlopot is kidönt. A nagymennyiségű füst miatt a hatóságok a környező lakosok kimenekítését is elrendelik, amelyet szintén végrehajtanak majd szerdán. A kimenekítés során egy gondatlanul eldobott cigarettacsikk szabadtéri tüzet okoz a MOL Bázistelep dél-nyugati oldalán.

 

Az események feltételezése során a dominóelvet vették alapul, ahol egy adott probléma további beavatkozást igénylő helyzeteket hoz. Az események felszámolásában az üzem dolgozói mellett polgári védelmi, iparbiztonsági szakemberek, a katasztrófavédelem hivatásos pécsi, komlói, szigetvári és siklósi tűzoltói, több társhatóság, humanitárius szervezetek, önkéntesek és vállalkozók vesznek részt.

 

Forrás: Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Kapcsolódó cikkek

zold-megoldas2015-siklos1-1445104035.JPGBeremend-Siklós, 2015. október 18. - Zöld közösségi tér és egészségmegőrző szabadidőpark valósulhatott meg idén Siklóson a Duna-Dráva Cement 1,5 millió forintos támogatásából. A DDC Zöld Megoldás-pályázat minden évben lehetőséget biztosít a települési környezet zöld fejlesztésére a közösségük felé elkötelezett non-profit szervezetek és oktatási intézmények számára.

tettye-karszt-bejaras400-1416141184.jpgPécs, 2014. november 17. - A baranyai megyeszékhelyen gyűlt össze két napra a vízműves szakma a múlt héten. Az ágazat legfontosabb kérdéseit vitatták meg vezetőik a Magyar Víziközmű Szövetség Igazgatói Értekezletén. Az országos rendezvénynek a Tettye Forrásház Zrt. adott otthont.

Sors Tamás, Vivat Bacchus, Bóbita és Weisz Fanni - pécsi hírességek élőben és a tévében a szeptember 28-29-i „Itthon vagy! Magyarország szeretlek!” hétvége szombatján. Ugyanezen a napon ingyenes a belépés a pécsi múzeumok állandó kiállításaira, az időszakos tárlatokat pedig fél áron lehet látogatni.