Tízszeres mennyiségű szennyvizet hozott a villámárvíz

2014. augusztus 5., kedd 07:00

balra-a-normal-uzemallapot-jobbra-a-8m-magasan-elontott-szivattyuter400-1407189234.jpgPécs, 2014. augusztus 5. - Megerősített csapatokkal, éjjel is dolgoztak a Tettye Forrásház szakemberei a vasárnapi felhőszakadás okozta üzemzavarok és károk elhárításán. A szolgáltató öt létesítményében, köztük több víztározónál villámcsapás okozott gondot. A Megyeri úti szennyvízátemelőnél az esővíz terhelte túl a rendszert. Emellett éjszaka is szivattyúzták az elöntött alagsorokat, pincéket.

A rövid idő alatt lezúduló, 70-80 milliméternyi esővíz a szennyvízcsatornákba is megtalálta az utat: az aknafedlapokon - és az illegális csapadékvíz-bekötéseken - keresztül a szokásos szennyvízmennyiség tízszerese érkezett kora délután a Megyeri úti átemelőbe, amely a város szennyvizét továbbítja a pellérdi tisztítótelepre. A helyzetet súlyosbította, hogy villámcsapás miatt rövid időre leállt a gépház, így a szivattyúk nem tudták megfelelően ellátni feladatukat, hamarosan nyolc méter magasságban öntötte el a szennyvízzel kevert esővíz a gépházat. A szakemberek mobil szivattyúkat állítottak munkába, hogy hozzáférjenek az elárasztott gépekhez és újraindíthassák azokat.

hirdetés

 

A pécsi rendszer egyébként jelentős biztonsági tartalékkal üzemel, a szivattyúk még csökkentett üzemmódban is a szokásos szennyvízmennyiség többszörösét képesek továbbpumpálni, a szennyvíztelep pedig fogadni. Ilyen extrém terhelést azonban, ami vasárnap érte a rendszert, a több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberek sem láttak.

 

A Tettye speciális járművével szivattyúzó csapat ugyancsak maximális kapacitással dolgozott - a diszpécserszolgálathoz tizennégy bejelentés érkezett elöntött pincékről és alagsorokról. Mivel a szennyvízrendszert is telítette a csapadékvíz,  szabad elvezetési lehetőség híján az elöntések felszámolása lassabban haladt, reggelre azonban a legsürgősebb eseteket elhárították. Amíg szükséges, a szolgáltató megerősített ügyelettel dolgozik a károk felszámolásán.

 

Forrás és fotó: TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt.

 

balra-a-normal-uzemallapot-jobbra-a-8m-magasan-elontott-szivattyuter600-1407189207.jpg

Kapcsolódó cikkek

abaligeti-barlang-foto-kopoltra400-1483033198.jpg

Pécs, 2016. december 30. - Csaknem 170 millió forintos európai uniós forrásból végzik a mecseki barlangok - köztük az abaligeti és tettyei mésztufa barlang - környezetvédelmi célú átalakítását és felújítását - közölte a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) az MTI-vel.

Pécs, 2015. december 24. - Ünnepi fényfestést tartanak a Kossuth terén december 26-án és 27-én este. A belvárosi tér épületeit, köztük a zsinagógát és a Konzum Áruházat is különleges módon világítják meg - közölte a Janus Pannonius Múzeum az MTI-vel.

visitpecs1-400-1426766825.jpgPécs, 2015. március 20. - A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. és az Irány Pécs Kft. együttműködésének köszönhetően az Értékes Pécs projekt keretében került fejlesztésre, tartalombővítésre a Visit Pécs mobilalkalmazás.