Új mobilalkalmazás Pécs turisztikai sikeréért

2015. március 20., péntek 06:05

visitpecs1-400-1426766825.jpgPécs, 2015. március 20. - A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. és az Irány Pécs Kft. együttműködésének köszönhetően az Értékes Pécs projekt keretében került fejlesztésre, tartalombővítésre a Visit Pécs mobilalkalmazás.

Dr. Őri László alpolgármester, Pálffy István könyvszerző, Márta István ügyvezető és Salamon Péter az Irány Pécs Kft. hálózati menedzsere közösen mutatták be az Értékes Pécs projektet és az annak keretében elkészült mobilalkalmazást március 18-i sajtótájékoztatójukon.

 

Dr. Őri László alpolgármester beszédében kiemelte, hogy az Értékes Pécs projekt méltó zászlóshajója a „Pécs, a kultúra városa” szlogennek, hiszen a projektnek köszönhetően egyedülálló vallási összefogással valósult meg számos olyan fejlesztés, melyek jelentősen hozzájárulhatnak Pécs turisztikai vonzerejének növekedéséhez. A város második embere ismertette, hogy a projekt keretében megvalósult a Kertvárosi Református Egyházközség új orgonája, a mennyezet ornamentika mintázatú díszítése és az akadálymentesítés, majd a következőképpen folytatta beszédét:

 

„Az Értékes Pécs projektnek hála 2014-ben átadásra kerülhetett a Pécs és Baranya zsidóságának történetét feldolgozó kiállítás a Zsinagógában, ahol a tóra szekrény környezetének restaurálására is sor került. 2015 év elején került sor a reformációtörténeti kiállítás átadására a Sztárai teremben.” A városvezető hozzátette, hogy különösen nagy jelentőséget tulajdonítanak a májusban átadásra kerülő Zrínyi utcai szerb kápolna és egyháztörténeti kiállításnak, amely kapcsán magas szintű egyházvezetői részvétel várható Szerbiából.

 

Dr. Őri László beszéde során felhívást intézett a pécsi lakosokhoz: „Pécs városa mindig is büszke lehetett a civilségre, tükeségére, a város lakosságának Pécs városáért érzett felelősségére. A sajtótájékoztató keretében bemutatandó mobilalkalmazás a kezdeti egy hónapot felölelő tesztidőszakban elsősorban a pécsiek véleményét, segítségét, értékelését várja. Ennek érdekében kérem, hogy minden pécsi lakos, akinek okos telefonja van, töltse le a programot és használja az alkalmazás által nyújtott funkciókat, értékelje és véleményezze azokat, ezzel is segítve, hogy az egy hónap múlva kezdődő turisztikai szezon kezdetére a programozók az esetleges problematikus részeket javíthassák.” Az alpolgármester elmondta, bízik benne, hogy a pécsiek véleményével is fejlődik az applikáció, valamint a tükék is minél több új információval gazdagodnak gyönyörű városunkkal kapcsolatosan.

hirdetés

 

A városvezető beszéde zárásaként Pálffy Istvánnak adta át a szót, aki a következőket mondta: „2010-ben, amikor az „Egy kis hazai - Pécs - Európa Kulturális Fővárosa  - 2010” című könyvemhez végeztem a kutatómunkát, szerkesztettem a tartalmat, már akkor is éreztem, hogy a kötet és a benne foglalt tartalom sikeres lehet. Nagy örömmel és hatalmas sikerként fogadtam, hogy Nagy Csaba alpolgármester javaslatára a könyv szövege képezheti a város turisztikai mobilalkalmazásának szövegét.” A szerző kifejtette, hogy nagy kihívás volt számára egy olyan történelmi és egyedülálló város múltját és specialitásait feltárni, mint Pécs, valamint,  kiemelten fontosnak tartja, hogy az Értékes Pécs projekt ilyen példaértékű vallási együttműködés keretében tudott megvalósulni.

 

visitpecs2-500-1426767278.jpg

 

Márta István a ZSÖK NKft. ügyvezetője Pálffy István gondolataihoz kapcsolódva köszönte meg a konzorciumnak a kiváló együttműködést, majd hozzátette, hogy a város turisztikai érdekérvényesítésének szellemében a mobilalkalmazás megvalósítása során az Irány Pécs Kft.-vel a kapcsolat példa- és jövőbemutató volt, mint mondta: „a projekt során kialakult kapcsolatok biztos alapot nyújtanak a város turisztikai sikeréhez”. Az ügyvezető elmondta, hogy a konzorciumi partnerekkel közösen speciális jegycsomagot hoztak létre, a 3 napig érvényes jegynek köszönhetően a projekt keretében létrehozott fejlesztések mindegyike kényelmesen, számos más érdekes látnivalóval együtt megtekinthető lesz, így a látogatók teljes képet kaphatnak Pécs városáról és az itt található számos értékről, emlékről. A ZSÖK Kft. első embere elmondta, hogy a jegycsomag értékesítése a szerb egyháztörténeti kiállítás megnyitását követően, májusban indulhat, addig is az adott, már nyitva lévő helyszíneken lehet jegyeket váltani (Sztárai terem, kertvárosi református templom, Zsinagóga, Cella Septichora).

 

Márta István a mobilalkalmazás felvezetéseként elmondta, hogy az applikáció külön meglepetést kínál az Értékes Pécs jegycsomagot váltóknak, majd átadta a szót Salamon Péternek, az Irány Pécs Kft. hálózati menedzserének. Salamon Péter kifejtette, hogy az alkalmazás magyar, angol, német, horvát és szerb nyelven is elérhető IOS és Android operációs rendszerekkel rendelkező telefonokon. Az alkalmazás Pécs teljes turisztikai kínálatát feldolgozza, tematikusan összegzi a látnivaló típusa, művészettörténeti, történelmi korszaka, vagy akár alkotója alapján (pl. Zsolnay túra) - összegezte a menedzser, majd elmondta, hogy: „Az alkalmazás lefedi a kikapcsolódásra vágyok minden igényét, így bemutatja a helyi gasztronómiai lehetőségeket, programkínálatot, hasznos információkat, Pécs környékét, szállásokat. Mindamellett multimédiás tartalmat is biztosít a letöltőknek, valamint bemutatja az Irány Pécs kártyát és annak előnyeit, elfogadóhelyeit, az általa biztosított kedvezményeket.”

 

A menedzser Márta István szavaira visszatérve bemutatta, hogy az Értékes Pécs közös jegyhez adott térképen található ún. QR kód külön előnyt nyújt a vendégek számára, ugyanis annak beolvasásával elérhetővé válik az Értékes Pécs helyszínek közötti útvonalakat, valamint magukat az attrakciókat bemutató audioguide is.

 

A sajtótájékoztató végén Dr. Őri László alpolgármester köszönetét fejezte ki a projekt megvalósítóinak, kiemelte, hogy a fejlesztő HPM Design és Markcon kiválóan valósította meg a ZSÖK Kft., Irány Pécs Kft., és a projekt menedzseléséért felelős Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. által az alkalmazással szemben támasztott igényeit. Az alpolgármester zárásként ismét kérte a pécsieket, hogy a most futó tesztalkalmazást minél többen töltsék le, használják, értékeljék, küldjék be a véleményüket, ezáltal is segítve a város turisztikai sikerességét.

 

Forrás: Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt., fotó: Sasvári János

____

 

Az alkalmazás a következő linkről tölthető le:

 

IOS felület esetén: https://itunes.apple.com/hu/app/id748219023?mt=8
Android felület esetén: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.markcon.tdm&hl=hu

Az applikáció extra tartalmainak zavartalan futtatásához szükség lehet két további alkalmazás telepítésére is:

1. QR kód olvasó:
Android felület esetén: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.zxing.client.android&hl=hu
Az IOS-ben beépített QR kód olvasó van, letöltése így nem szükséges.

2. Layar:
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.layar&hl=hu
IOS: https://itunes.apple.com/hu/app/layar-augmented-reality/id334404207?mt=8

Kapcsolódó cikkek

A Duna-Dráva Cement Kft. idén is meghirdeti Zöld Megoldás pályázatát, mellyel zöld kezdeményezéseket támogat Beremend és Vác térségében. A beérkezett pályázatokat az elmúlt évekhez hasonlóan a helyi szakértőkből álló zsűri bírálja el. Az elnyerhető támogatás mindkét térségben 3 millió forint, mely a bírálóbizottság döntése alapján akár több pályázó között is megosztható.

Pécs, 2016. szeptember 17. - Százmillió forintos állami pluszforrást biztosít a kormány a Pécsi Horvát Színház 2014-ben indult felújításának befejezésére - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken.

A tavalyi kezdeményezés annyira jól sikerült, hogy a szervezők már akkor biztosra vették: lesz folytatás. Zenészek, művészek szórakoztatják az utcán járókat négy hétvégén át. Sok helyszín, sok előadó, sok újdonság.