Termékeny hét év...

2013. március 5., kedd 22:15

kep-073-1362518298.jpg

 Az Uniós Fejlesztések nyílt napja-séta a kulisszák mögött programot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség azzal a céllal indította, hogy megmutassa, hogy az európai uniós tagság mennyivel járult hozzá a lakosság életkörülményeinek javulásához. Pécsett a nyílt nap a Kodály Központban kezdődött, majd délután a Zsolnay Kulturális negyed bejárására is sor került.

Az eseményt Márta István, a Zsolnay Örökségkezező Nonprofit Kft. ügyvezetője és Csizi Péter alpolgármester nyitotta meg.
A Pécsett megvalósuló beruházások részleteit Dr. Merza Péter ismertette és az elmúlt hét év munkáját méltatta. Beszélt arról is, hogy nehéz érzelmek nélkül gondolni ezekre a projektekre, a Tudásközpont és a Kodály Központ felépülését élete egyik legnagyobb élményének tartja.
Tudja, hogy sok kritika éri az épületeket, de számára a lényeg mégis az, hogy megépült és a pécsi emberek használják.

 

 

„Nagyon komoly élmény, amikor az ember azt éli meg, hogy túl van élete munkáján. Nem tudtuk, mibe fogunk bele, mikor hét évvel ezelőtt elkezdtük ennek a projektnek a megvalósítását.
Életem legkomolyabb élménye, hogy végigcsinálhattuk.”

hirdetés

 

Az elmúlt 7 év...

 

 

Az EKF program keretében 35 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre, ennek legnagyobb része a Zsolnay Negyed, a Kodály Központ és a város köztereinek felújítására ment.
Dr. Merza Péter a megvalósult tervek között büszkén említette a Zsolnay Negyed mellett a Nevelési Központot és az uránvárosi kis fizikusok játszóterét is.
A fejlesztések 85%-a EU-s pénzből, 5%-a a kormány támogatásából és 10%-a a város-Európai Beruházási Banktól felvett-hiteléből valósult meg. Ezt a bizonyos hitel tartozást pedig az állam vállalta át.

 

A Kodály Központ építését külön kiemelte az előadó.
A fő nehézség az volt, hogy mivel időbeli korlátokkal küzdöttek, mindenről gyorsan kellett dönteni, mégpedig úgy, hogy a tervek sokszor szinte párhuzamosan készültek a kivitelezés során.
„Mozaikokból állt össze, hogy is fog kinézni a ház”
Viszont végül magyar üveg került a tervezők által megálmodott német és olasz burkolat helyére.

 

 

A jelen

 

A magyarországi fejlesztések 97,5%-a Uniós támogatásából jön létre.
A pécsi fejlesztések lebonyolítását a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. látja el.
Az eddigi beruházásoknak köszönhetően javult a városkép, de ez még csak a kezdet.
Aki kíváncsi a jelenleg futó és jövőbeni projektekre, sok hasznos információt talál a www.pecsivarosfejlesztes.hu oldalon.

 

 

A jövő

 

A várható fejlesztések:

 

 

-A 400ágyas Klinika fejlesztése, ezáltal európai színvonalú kórházzal gazdagodna a város.
-A régi Pepita Disco felújítása, mely a Balokánynál található és amiből egy közösségi ház létrehozását tervezik kb. 70 millió forintból.
-A pécsi Állatkert rendberakása, valamint az Akvárium- Terrárium odaköltöztetése. Az 1,2 milliárd forintból megvalósuló beruházás során a kifutók és az állatházak újulnak meg, megfelelve az EU-s előírásoknak.

 

„Távoli álom”-ként felmerült a pécsi villamos újraindítása, valamint egy-a mostani bőrgyár területén kialakított- teljesen új városrész megépítése is. A 20-25 millió forintos beruházás a tervek szerint élhetőbbé és szebbé tenné a várost, ahogy azt a látványterv is mutatta, mely Pécset ábrázolta 2030-ban.


A tervekkel kapcsolatban Dr. Merza Péter bizakodó:
„Hat-hét évvel ezelőtt ez az épület is egy álom volt.”

 

 

És, hogy ezek a tervek életre kelnek-e vagy maradnak csupán a fantázia szüleményei, hamarosan kiderül...

 

 

 

Illés Anett

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2015. március 17. - Ezen a héten startol a városi ivóvízhálózatot érintő kiemelt felújítások első üteme. A város hat helyszínén kezdődő munkálatok során több mint 3600 méter hosszan újulnak meg a vezetékek az év első felében. A Tettye Forrásház szakemberei elöregedett, a szolgáltatás biztonságát veszélyeztető vezetékeket, szerelvényeket cserélnek le többek közt a Budai és a Bálicsi városrészben, hosszú időre garantálva több ezer felhasználó stabil, kiegyensúlyozott ellátását.

bajnai.jpgA Pécs-Baranyai Értelmiségi Egyesület vendégeként, Bajnai Gordon, az Együtt 2014 Választói Mozgalom társalapítója 2013. február 28-án, csütörtökön sajtótájékoztatót, majd lakossági fórumot tart Pécsett

letoltes-1367187134.jpg

Mától elindult a pécsi buszcsere program – jelentette be Csizi Péter csütörtök délelőtt sajtótájékoztatón. Az alpolgármester az első négy autóbuszt is megmutatta, de továbbiak is jönnek hamarosan.