Téli eszközszemlét tartott a katasztrófavédelem

2013. november 27., szerda 16:55

szemle1-400-1385567870.jpgMinden megyében rendkívüli téli technikaieszköz-szemlét tartottak ma a katasztrófavédelmi szakemberek. A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviselői az M6 autópálya Bátaszéki Mérnökségi Telephelyén, a BIOKOM Nonprofit Kft. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. pécsi telephelyén tartottak soron kívüli szemlét.

A készenléti szolgálatot ellátó munkagépeknél nem tártak fel olyan hiányosságot, amely akadályozná a beavatkozást rendkívüli téli időjárási helyzetben.

 

A BIOKOM Nonprofit Kft. esetében a szóróanyag-készleteket feltöltötték a cég telephelyein lévő tárolókban, így bármikor rendelkezésre állnak a síkosság-mentesítéshez szükséges mennyiségek. Jelenleg 500 tonna kőzúzalék, és 300 tonna útszóró só van a raktárakban, fogyás esetén pedig pótolják a készleteket. A belvárosi tereken, közterületeken, különösen a díszburkolattal ellátott részeken a drágább, ám sokkal környezetkímélőbb kalcium-kloridot használják síkosság-mentesítésre. A város külső részeiben, valamint a főbb közlekedési útvonalakon viszont a hagyományos só-kőzúzalék keveréket alkalmazzák.

hirdetés

 

Csak a közutak mentesítésére elsődlegesen nyolc gépet tart készenlétben a szolgáltató, 35 munkatárs közreműködésével, de szükség esetén tovább bővítik a kapacitásokat vállalkozók bevonásával. Szerződés szerint a BIOKOM 120 km hosszan végzi a megyeszékhely útjainak síkosság-mentesítését.

 

A járműparkot teljesen felkészítették téli üzemmódra, a nyáron tehergépjárműként is üzemelő járművekre felszerelték a tolólapokat, ekéket, sószóró-adaptereket, amelyek segítségével minden szükséges téli feladatot el tudnak látni. A felszerelést követte a járművek kalibrálása, szóráskép-ellenőrzése, és végül a próbaüzemük.

 

A BIOKOM Nonprofit Kft. 350 helyen a városban utak, terek mellé kupacban homokot, műanyagládában sóshomokot helyezett ki önmentesítő anyagként. Az anyag arra szolgál, hogy ha valaki ezek környékén elakadna, térítésmentesen vehet belőle, és a kerék alá szórva kiszabadíthatja magát a hó vagy a fagy fogságából.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. pécsi telephelyén jelenleg 5500 tonna készletezett síkosság-mentesítő anyag áll rendelkezésre. 24 kombinált gép sószóróval és ekével felszerelve,  5 rakodógép, és 3 hómaró van jelenleg a telephelyen, de szükség esetén további 78 gépet tudnak szerződéssel igénybe venni.

 

Az M6 autópálya egy részének síkosság-mentesítési feladatait a Bátaszéken készenlétben álló járművekkel végzi a Magyar Közút. Készenléti idejük egy óra alatt van, és minden munkagép rendelkezik járműkövető rendszerrel. Bátaszéken 11 kombinált sószóróval és ekével felszerelt jármű áll teljes készenlétben - tudtuk meg mindezt a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól.

 

szemle2-500-1385567753.jpg

 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a szemléhez kapcsolódó közleményében a következőkről tájékoztatta portálunkat:

 

A náluk november 10-e óta érvényben lévő téli üzemmód azt jelenti, hogy összesen csaknem 4000 szakember dolgozik folyamatos, 12 órás váltásokban a nonprofit cégnél. A hétfő óta beköszöntött téli időjárás miatt a szükséges helyeken már végzek hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat, amelyek során csaknem 1000 tonna útszóró sót juttattak ki az országos közúthálózatra.

 

A Magyar Közút a 2013-2014-es téli szezonban az országos közúthálózaton közel 560 saját és 65 bérelt sószóróval és hóekével felszerelt nehézgépjárművet tud hadrendbe állítani. Ezek mellett több mint 100 rakodógép és mintegy 120 univerzális eszközhordozó, valamint 35 önjáró hómarógép lát el szükség esetén 0-24 órás szolgálatot.

 

Forrás: Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (BMKI) és Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Fotók: BMKI

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2016. április 12. - A város 60 pontján javítják ezekben a hetekben a téli hibák után ideiglenesen helyreállított útburkolatot a Tettye Forrásház megbízásából. A szakemberek mintegy 1240 négyzetméternyi útburkolatot és járdát állítanak helyre, minden esetben az út kezelőjének előírásai és elvárásai szerint.

rendorseg2-1373394384.jpg

Kék hírek Pécsről, július 8-9.: késsel szerzett mobil egy buszfordulóban; a férj is beszállt az üldözésbe a bölcsinél; 13 macska és 2 kutya egy Corvin utcai lakásban; június végi kerékpáros baleset szemtanúit keresik.

Ötszázezer forintnyi támogatást biztosít a DRB Bank nyolc kiválasztott dél-dunántúli civil szervezet közül annak, amelyik a legtöbb szavazatot kapja a pénzintézet Facebook-oldalán keresztül. A december 16-ig tartó, háromhetes játékban szavazók között hétfőnként ajándékokat sorsolnak ki.