Portugieser du Monde Pécsett

2014. április 24., csütörtök 01:30

Pénteken kezdődik Pécsett a második Portugieser du Monde, a portugieser termelők és borok nemzetközi szemléje. Az első napon a közép-európai fajtaversenyt rendezik meg, míg a közönség számára is nyitott kóstolóprogramot és díjátadó ünnepséget április 26-án, szombaton délután tartják Pécsett, a Zsolnay Negyedben.

A portugieser olyan szőlőfajta, amely a sváb telepeseknek köszönhetően az egész közép-európai térségben elterjedt és nagyon sok helyen érzi jól magát. Hívhatjuk kékoportónak, portugizernek, purtugizacnak, blauer portugiesernek, porthogese-nek, portugalske modrének, modrý portugalnak, sőt portugais bleu-nek is, hiszen pár tíz hektárral még Franciaországban is akad belőle.

Könnyedsége, gyümölcsössége adhat új lendületet a portugiesernek, hiszen az utóbbi években egyre inkább divatba jönnek a jobban iható, üdébb vörösborok. A borvilágban eddig ritkán reflektorfénybe kerülő portugieser most arra vár, hogy a borászok vegyék komolyabban és hozzák ki belőle a maximumot. A verseny és a kóstoló is hihetetlenül sok színt és arcot mutat majd meg, ki miként képzeli el az ideális kékoportót.

A rendezvény első napján, április 25-én nemzetközi zsűri előtt mérkőznek meg a benevezett portugieserek, idén 7 országból mintegy 70 bort neveztek a versenyre, a minták több mint 20 százaléka külföldről érkezett, a magyar borvidékek közül 7 nevezett a versenyre (a hazai portugieserben meghatározó Villányon kívül a pécsi, szekszárdi, tolnai, balatonfüred-csopaki, egri és kiskunsági borvidékről is jött bor).

A rangos nemzetközi versenytapasztalatokkal bíró zsűritagok idén Ausztriából, Németországból, Lengyelországból, Spanyolországból, Olaszországból, Chiléből, Szlovéniából, Horvátországból, Szerbiából és természetesen Magyarországról érkeznek Pécsre.

A Portugieser du Monde legnépszerűbb programja kétségkívül a közönség számára is nyilvános kóstoló a pécsi Zsolnay Negyedben. Az E78 nagytermében április 26-án, szombaton 15-20 óra között várják a portugieser-termelők az érdeklődőket, természetesen szinte mindenki hoz még egy-két bort az oportója mellé. A verseny díjait és okleveleit dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere adja majd át, aki a rendezvény fővédnökeként is segíti a nemzetközi fajtaszemle fejlődését.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

Bányászati klaszter alakult baranyai vállalkozások, önkormányzatok és az iparkamara részvételével Komlón - jelentette be közleményében a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara.

304-1-1375734375.jpg

Jövő tavaszra újjáéleszti a város az Égervölgyi tavat és környékét. A cél az, hogy a mostani szörnyű állapotok helyett olyan közparkja, kirándulóhelye legyen a családoknak, ahol kulturált, modern körülmények között, biztonságos, rendezett és varázslatos környezetben tölthetik szabadidejüket a pécsiek.

penz-1373383753.jpg

Átlag 60 százalékát titkolták el bevételüknek Baranya megyében azok az adózók, akiknél nemrég tartott forgalomszámlálást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.