Újjászületik az Égervölgyi tó és környéke

2013. augusztus 5., hétfő 22:16

304-1-1375734375.jpg

Jövő tavaszra újjáéleszti a város az Égervölgyi tavat és környékét. A cél az, hogy a mostani szörnyű állapotok helyett olyan közparkja, kirándulóhelye legyen a családoknak, ahol kulturált, modern körülmények között, biztonságos, rendezett és varázslatos környezetben tölthetik szabadidejüket a pécsiek.

- Nagyon sok család keresett meg korábban, hogy kezdjünk valamit a tóval, mert szörnyű állapotok uralkodnak a területen. Bűzös, mocskos, iszapos víz, szétrohadt partfalak, szétvert padok fogadják a kirándulókat. Örömmel jelentem be, hogy Pécs sikerrel pályázott és komoly összeget nyert a környék rendbetételére, amelyet már a nyáron elkezdünk - mondta dr. Hoppál Péter.

hirdetés

 

Pécs fideszes országgyűlési képviselője hozzátette, nem csak a tó és környéke születik újjá teljesen, de a terület ökoszisztémáját is helyreállítják, kiírtják a védett és őshonos növényekre veszélyes úgynevezett bálványfát és újra ideális életkörülményeket alakítanak ki az állatoknak - különösen a teknősöknek.

 

Mint azt Merza Péter, a sikeres és nyertes KEOP-pályázatot író, valamint a beruházást lebonyolító Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezetője közölte, mintegy 186 millió forintba kerül majd, hogy újjávarázsolják az Égervölgyi tavat.

 

- Először leengedjük, majd iszapmentesítjük a tavat. 8500 köbméter iszapot kell elszállítani a tóból, ami átmenetileg komoly teherautóforgalmat fog jelenteni a környéken. Ezt követően megerősítjük a partfalat, új hordalék- és iszapfogó falat építünk, illetve úgy alakítjuk ki a tavat, hogy a későbbiekben bármikor tisztíthassuk a vizet, azaz bármikor leengedhetjük és feltölthetjük majd a medret - magyarázza a részleteket Merza Péter. A szakember szerint várhatóan jövő tavaszra végeznek majd a munkákkal.

Kapcsolódó cikkek

A város évek óta komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy a lehető legegészségesebb környezetet biztosíthassa a pécsieknek: 16 ilyen program fut jelenleg is emiatt. Ezúttal Pécs azt a célt tűzte maga elé, hogy pályázik az Európa Zöld Fővárosa címre. Ez nem csak komoly elismerés Magyarországnak és a városnak, de új munkahelyeket is jelent. 

pecsexpo-motoros400-1396496476.jpgPécs, 2014. április 3. - Ha június, akkor PÉCSEXPO. Szakmai és családi programokkal, partnertalálkozókkal és helyszíni akciókkal várja a kiállítókat és a vendégeket Pécs és Baranya legjelentősebb, három éve újjászületett ipari és kereskedelmi vására.

kep-334-1367239850.jpg

Pontosan érkezett. Mosolyogva köszöntött, majd szemügyre vette a tulipánokat. A Tulipécs fesztivál létrehozójával, az ország első cementlap múzeumának tulajdonosával, Simon Wintermanssal beszélgettem. A holland származású férfi közvetlen, sokoldalú, és- mint kiderült-mindenről megvan a véleménye...