Méretes bevétel-eltitkolásokra tapintott rá a NAV Baranyában

2013. július 9., kedd 17:26

penz-1373383753.jpg

Átlag 60 százalékát titkolták el bevételüknek Baranya megyében azok az adózók, akiknél nemrég tartott forgalomszámlálást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A NAV megyei adóigazgatósága kedden, az MTI-hez eljuttatott közleményében utalt rá: az ellenőrzésnek ezt a módját olyan vállalkozásoknál alkalmazzák, amelyeknél az esetleges adóelkerülő magatartás más eszközökkel nehezebben érhető tetten.
   

Ilyenek a fodrászatok, kozmetikák, iskolabüfék, élelmiszerboltok, pizzériák, éjszakai vendéglátóhelyek, ahol szinte lehetetlen eredményes próbavásárlást végezni amiatt, hogy a szolgáltatók jól ismerik a vevőkörüket.
   

hirdetés

A revizorok által vizsgált valamennyi adózónál fennállt a bevétel-eltitkolás gyanúja. A vállalkozások mindent megtettek a forgalom minimalizálása, végső soron az ellenőrzés meghiúsítása érdekében.
   

Az egyik vizsgált iskolai büfés jóval a nyitva tartási idő előtt bezárt, a másik a tantestület tagjával üzente meg a tanulóknak, hogy nem szabad vásárolni, a harmadik egyszerűen nem készítette el a legnépszerűbb termékét az ellenőrzés napján, és az iskolai hangosbemondóban is közzétetette: nem szerencsés a büfé látogatása. Rajtuk kívül volt olyan vállalkozó, aki az óraközi szünetekben ment el dohányozni, akkor, amikor lett volna vevője - hozott fel példákat az adóigazgatóság.
   

Arányosan a legtöbb bevételt, a gyanú szerint forgalmának 90 százalékát egy pécsi húsbolt titkolta el. Az üzlet 1,2 millió forint bevételt realizált a forgalomszámlálás napján, holott a pénztárgép adatai szerint egy héttel azelőtt mindössze 80 ezer forint folyt be a kasszájába.
   

Az adóellenőrök a milliós napi forgalmat az előző hónap átlagforgalmával is egybevetették. Ebből az derült ki, hogy a napi bevétel átlagosan csak 8,3 százaléka volt a forgalomszámláláskor rögzített, kiugróan magas összegnek.
   

Az ügyvezető az eltérést azzal magyarázta, hogy az ellenőrzést nagy forgalmú időszakban, pünkösd előtt két nappal végezték, de a revizorok a bolt karácsonyt és húsvétot megelőző bevételeit is vizsgálva arra jutottak, hogy az üzlet éves szinten százmilliós nagyságrendű összeget titkolhatott el.
   

Fülöp Eszter, a megyei adóigazgatóság sajtóreferense az MTI érdeklődésére elmondta: a forgalomszámlálás már korábban is alkalmazott módja volt az adózók ellenőrzésének, de a revizorok látva eredményességét, újabban egyre többször élnek vele. Hozzátette, hogy a forgalomszámlálások eredményei számba vehetők az érintett adózók későbbi ellenőrzésekor.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

700 motoron 1000 motoros vonja magára autós és gyalogos pécsiek figyelmét szombaton. Gurulásukkal jelzik: a tavasz és a jó idő beköszöntével újra megjelennek az utakon a robogók, sportmotorok, chopperek, ami mindenkitől fokozottabb figyelmet követel a közlekedés valamennyi résztvevőjétől. 

A működési engedély kiadásával együtt a Tettye Forrásház Zrt. által benyújtott üzletszabályzatot is elfogadta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, így életbe lépett az ágazati szabályozásváltozások miatt módosított dokumentum.

Hat hektárnyi területen száraz fű, gaz és erdős terület égett Pécs-Vasason szombat délután, amely ingatlanokat is veszélyeztetett.