Mi a hó-helyzet?

2014. január 25., szombat 00:18

Mint, ahogy azt a Magyar Közút közleményében megjósolta, elérte a Dunántúlt a hófúvás.
A MÁV járatai-egyelőre-fennakadás nélkül közlekednek, a lakosságot viszont arra kérték: aki teheti, ne induljon útnak.

Intenzív hófúvást és 20 centiméternél is több havat ígért Somogy és Zala megyékbe péntek estig a társaság.

Az erős szél a gyalogos közlekedést is megnehezíti, így fennáll a balesetek veszélye.

 

A MÁV tájékoztatása szerint a Dél-Dunántúlon jelentős késések nincsenek, a Budapest- Pécs vonalon néhány vonat 15-30 perccel, Kaposvár- Siófok között 10-15 perccel hosszabb menetidővel közlekedik.

 

A buszok frontján már kevésbé szívderítő a helyzet:

Baranyában átlagosan 50 percet késnek a távolsági buszok, azonban elzárt település továbbra sincs.

hirdetés

 

A Tüke Busz Zrt. tájékoztatása szerint Pécsen folyamatos a helyi járatú autóbuszok közlekedése, de rendkívüli forgalmi rend lépett életbe:

A 22-es vonalon Istenkútig járnak a buszok, a 4Y-os járat a Palahegyi útig, a 36-os és 37-es busz az Angster József utcai megállóig közlekedik, a 35-ös jelzésű busz csak a Dömörkapuig szállítja az utasokat.

A 30-as, 32-es, 34-es, 35-ös és 36-os járatok terelő útvonalon közlekednek a Klimó György utcáról a Petőfi utca irányába.

A 40-es járat pedig csak az Ezerévesig közlekedik.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 39 munkagéppel folyamatosan takarítja (sózás, ekézés) az utakat, a sózásnak köszönhetően az utak lassan, de járhatóak. A megyében járhatatlan út nincs.

 

A Mecsek Autópálya Koncessziós Zrt. 11 géppel takarítja az M6 autópálya Baranya megyei szakaszát, az autópálya só nedves, latyakos, de jól járható. Ahol erősebb szél van, ott kisebb hókupacok is lehetnek az útburkolaton. Az autópálya baranyai szakaszán jelenleg gyenge havazás tapasztalható, az utak sózása folyamatos. Figyelemmel arra, hogy a belső sávokban kisebb a forgalom, a sózás kevésbé fejti ki hatását, ezért ott az út havasabb, fokozottabb figyelmet igényel a vezetők közlekedők részéről.

 

A Biokom Kft. tájékoztatása szerint, a munkagépeik folyamatosan tisztítják a városi úthálózatot. Az időjárásnak megfelelőek az utak járhatóak, a kis utcák helyenként a közlekedési eszközökkel nehezen megközelíthetőek.

 

A Rendőrség munkatársai közlekedésirányítási feladatokat látnak el, és a katasztrófavédelemmel közösen részt vesznek a közlekedési balesetek felszámolásában.
 

A megyében pénteken harmincöt esemény történt a havazással összefüggésben, ebből huszonöt esetben volt szükség a katasztrófavédelem erőire. A hivatásos tűzoltókat elsősorban elakadt autóbuszokhoz, kamionokhoz és személyautókhoz riasztották, egyik esetben sem sérült meg senki. Volt azonban olyan is, hogy sínekre dőlt fák okoztak késéseket, illetve egy vízvezetékre dőlt fa miatt maradt áram nélkül két település.

 

A katasztrófavédelem munkáját a Magyar Honvédség mellett a Misina Mentőcsoport, a Mecseknádasdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Somogyapáti Polgárőrség is segíti.

Kapcsolódó cikkek

oltas-tu-1358418371.jpg

Január 7 - 13. között  az  országban több mint kétszeresére emelkedett az  influenzaszerű  tünetekkel orvoshoz fordulók száma, ami 9 300 főt jelent. A fővárosban és 16 megyében  emelkedett,  3  megyében csökkent az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héten regisztrálthoz viszonyítva. A 100 000 lakosra jutó, orvoshoz fordult betegek száma a fővárosban (189), Pest (150) és Tolna (118) megyében volt a legmagasabb és Borsod-Abaúj-Zemplén (15) és Veszprém (13) megyében volt a legalacsonyabb. Nógrád megyében az orvosok nem

diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést.

zooterv-ejszaka400-1410815785.jpgPécs, 2014. szeptember 16. - Páva Zsolt polgármester részvételével ünnepélyes keretek között helyezték el tegnap a teljesen megújuló Pécs Zoo alapkövét.

valogato1-400-1432135848.jpgPécs, 2015. május 21. - A Megváltozott munkaképességű emberek a kék gazdaságban című projekt keretében informatikai hulladékválogató üzem megnyitására, húsz új munkahely megteremtésére került sor Pécsett, az Edison utcában. Az üzem május 1-én kezdte meg működését, hivatalos átadó rendezvényére május 19-én került sor.