LMP: sajnálatos, hogy a magasházat közpénzből bontják le

2014. július 1., kedd 18:00

Pécs, 2014. július 1. - A Lehet Más a Politika sajnálatosnak tartja, hogy jelentős összegű közpénzből bontják le a már negyedszázada lakatlan pécsi magasházat, és arra kéri a városvezetést, hozza nyilvánosságra, eddig mennyit költöttek az épületre az adófizetők pénzéből - mondta Keresztes László Lóránt, a párt helyi önkormányzati képviselője.

A politikus sajtótájékoztatón felidézte, hogy az önkormányzat 2003-ban több száz millió forintot fordított az épület statikai megerősítésére, amely utána többször cserélt gazdát, végül 25 millió forintért megszerezte a város, hogy egymilliárd forint kormányzati támogatásból lebontassa, és a helyén parkot alakítson ki.

hirdetés

 

"Kijelenthetjük: Közép-Európa legmagasabb lakatlan épületének helyén a világ legdrágább parkja lesz" - jegyezte meg a képviselő. Keresztes László Lóránt szerint "a magasház ügye meglehetősen kusza, szövevényes, nehéz benne tisztán látni".

 

A képviselő kitért rá: a városvezetés korábban egy kormányzati központot is elképzelt oda, de nem tudni, mennyi pénzt fordítottak annak előkészületeire. Érdekes az is, hogy a bontási határozat megszületetésekor az épület még magántulajdonban volt, a cég azonban kibújhatott a felelősség alól, s a ház nagyon érdekes tranzakciókat követően, végül közpénzből tűnik el - fogalmazott.

 

Keresztes László Lóránt úgy vélte: a magasház szimbolikus projektje Pécsnek, a házzal kapcsolatos problémával a szocialista és a fideszes városvezetések is küzdöttek az elmúlt évtizedekben, a téma pedig most a közelgő önkormányzati választok miatt kerülhet egyre inkább előtérbe.

 

Kóbor József pécsi LMP-s önkormányzati képviselő azt mondta: a magasház ügye az elmúlt negyedszázad pécsi városvezetéseinek hozzá nem értését mutatja, s a helyzet végső rendezéséhez Pécs most "kormányzati igérvényre" vár.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

menet-1359716306.jpg

Hoszzú útra indultak a baranyaiak, akiknek az ország sok más pontjáról menetelőkkel együtt fő céljük a közmunkások helyzetének javítása. Szeretnék elérni, hogy a közmunkások fizetése elérje újra a 2010-es szintet, azaz a 60000 forintot. A tervek szerint ma érkeznek pécsre a baranyai menetelők, majd Bonyhád felé indulnak tovább.

stohl-andras-2-1360259484.jpg

Stohl Andrást, Szalai Vivien írónőt és az Alexandra kiadót is feljelentette a Büntetésvégrehajtás Oszágos Parancsnoksága a Magyar börtönpokol című könyv miatt, ami a színész börtönbüntetése alatt készült naplójából és interjúiból született. A vád rágalmazás, a bírósági tárgyalásra a kiadó székhelye miatt Pécsett fog sor kerülni. A vádlottak közül a színész húzhatja a legrövidebbet.

mail1-1380934839.jpgHa a Szent István téren járunk október 5-én szombaton, immár ötödször találkozhatunk a Tulipécs fesztivállal, ahol Pécs város polgármestere és a holland nagykövet jelenlétében adják át a városnak felajánlott tulipánhagymákat...