Tulipécs - Idén utoljára?

2013. október 5., szombat 02:56

mail1-1380934839.jpgHa a Szent István téren járunk október 5-én szombaton, immár ötödször találkozhatunk a Tulipécs fesztivállal, ahol Pécs város polgármestere és a holland nagykövet jelenlétében adják át a városnak felajánlott tulipánhagymákat...

Hamar népszerű lett, pécsi minitradícióvá nőtte ki magát, noha eredetileg csak a Kulturális Főváros évére tervezte Simon Wintermans, a kezdeményezés ötletgazdája.
Szerinte akciója példamutató annak, aki nem hiszi, hogy lehet egy kis összefogással nagy dolgokat elérni.


"Egy civil akció, ami minden polgárhoz szól, és megmutatja, hogy lehet valamit csinálni saját erőből, hogy a saját világunkat javítsuk.”    (A teljes interjúért kattints ide!)
Most azonban, mivel a szervező munka túl sok idejét veszi el munkájától és családi életétől, úgy döntött, kivonul a programból.
Reményei szerint megtalálja azt a vállalkozó szellemű utódot, aki továbbvinné a szervezést, viszonyt, ha ez nem valósul meg, talán 2014 tavaszán utoljára borulnak utcáink és tereink holland virágokba.

hirdetés

 

Hogyan kerestél utódot?
Levelet írtam azoknak a hollandoknak, akiknek a körleveleket szoktam küldeni.

 

Ha megtalálnád, teljesen kiszállnál a szervezésből?
Nem, csak azt szeretném, hogy ne legyek én a motor, aki 95%-ban viszi az egészet.
Először is mindent átadnék: hogy honnan vesszük a tulipánhagymát, a holland e-mail listát, a sajtólistát és mindent, amire szükség van. Szívesen segíteném a munkáját.
Eddig még senki sem jelentkezett.

 

És akkor idén tényleg vége lenne?
Azért ez nem egy negatívum. A Kulturális Főváros évére találtuk ki, öt év lett belőle.
Jó ez így, mert talán már nem is lenne változatos. Mindig ugyanazzal az önkéntes csapattal dolgozom, nincs új ember, aki beszállna, és a felajánlásokat is egyre nehezebb összeszedni...

 

„Egy jó buliból akkor kell hazamenni, mikor a legjobb a hangulat”

 

És mi lett azzal a tervvel, hogy Pécsből lehetne Magyarország tulipán-fővárosa?
Nem valósult meg, én felvetettem az ötletet, a város nem élt vele.

 

És milyen lesz az idei Tulipécs?
Az idei év különlegessége lesz, hogy fellép Sebestyén Márta, aki holland népviseletben fog énekelni. Kedves volt tőle, hogy elvállalta a felkérést, mert neki estére már Sümegen kell lennie egy fellépésen.
Egyébként minden a régi lesz.


A nehézségek ellenére idén rekord mennyiség, 70 ezer hagyma gyűlt össze.
Az akció öt éve alatt összesen negyed millió hagymát kapott a város a holland felajánlások révén.

Kapcsolódó cikkek

Bántalmazás, fajtalankodás, lopás, koldulás: ezt tanulta élete első tíz évében alkoholista szüleitől a két kisfiú. A Pécsi Ítélőtábla 9 év börtönre ítélte az apát. A gyerekeket élettársa tudtával és beletörődésével hat éven át szexuálisan zaklatta és bántalmazta.

Pécs, 2016. április 23. - Újabb ingyenes vezetett séta indul most szombaton és vasárnap délután Pécsen. Ezúttal az Alliance Francaise és az Irány Pécs Turisztikai Nonprofit Kft. szervezésében, amelynek keretében a Pécs hangjain keresztül ismerkedhetünk meg a várossal.

sarok-ut-terkep400-1430500740.jpgBudapest-Sárok, 2015. május 3. - Megújul a Sárokra vezető bekötőút közel 3 kilométeres és a Sároktól az országhatárig vezető út közel egy kilométeres szakasza. A beruházás a Dél-dunántúli Operatív Program részeként, több mint 675 millió forintnyi európai uniós támogatásából valósul meg.