Indul a KÉK-Zöld Iroda kivitelezése

2014. január 18., szombat 18:15

kek-zold-sajtotaj1-400-1390064879.jpgA január 14-i munkaterület-átadással megkezdődtek a KÉK-Zöld Iroda kivitelezési munkái. A beruházásnak köszönhetően a kertvárosiak körében méltán népszerű közösségi ház nemcsak kikapcsolódási funkcióiban fejlődik, hanem a pécsi környezettudatos nevelés központjává is válik.

Csizi Péter, Pécs alpolgármestere elmondta, hogy a KÉK-Zöld Iroda projekt központi eleme a Melinda parkban található közösségi ház felújítása, melynek munkálatai január 14-én indultak meg és előreláthatólag szeptemberre fejeződnek be. Az 1970-es években épült házban kialakítanak egy ötvenfős előadó termet és kettő irodahelyiséget.

 

Az alpolgármester kitért arra, hogy az összesen 228 m2-t érintő kivitelezés eredményeképpen az épület szinte teljes körű felújítása mellett sor kerül az ház hőszigetelésére, a vízellátó rendszer, a nyílászárók és a tetőszerkezet cseréjére. Csizi Péter jelezte, hogy Pécs számára nagyon fontos, hogy intézményei vagy a tulajdonában lévő épületek minél takarékosabban működjenek, ezért tartja kiemelten fontosnak, hogy az épület hő- és energia igénye majd jelentősen lecsökken, valamint a KÉK-Zöld Iroda világítása a lehető legkorszerűbb és energiahatékonyabb világítástechnikai berendezésekkel kerül kivitelezésre. Az alpolgármester zárásként reményét fejezte ki, hogy mind a KÉK-Zöld Iroda Facebook-oldalához, mind a program honlapjához minél több követő csatlakozik a közeljövőben.

hirdetés

 

Kővári János a Természeti és Emberi Erőforrás Bizottság elnöke elmondta, hogy a 2013 tavaszán indult KÉK-Zöld Iroda program célja az, hogy a pécsi és elsősorban a kertvárosi lakossággal megismertesse a fenntartható életmód és fejlődés alapelveit, a célcsoportok (a legkisebbektől a felnőttekig) számára bemutassa a környezettudatos élet otthoni alkalmazásának lehetőségeit, praktikáit.

 

A bizottsági elnök bemutatta, hogy a KÉK-Zöld Iroda környezeti nevelési programjainak feladata, hogy a résztvevők ne csak megismerjék a fenntartható élet mikéntjét, hanem életük során alkalmazzák, valamint mindennapi tevékenységük segítségével népszerűsítsék az Iroda rendezvényein elsajátított praktikákat és életmódot. Kővári János beszéde zárásaként kiemelte, hogy a KÉK-Zöld Iroda a Pécs által célként kitűzött fenntartható város egyik mintaprojektje.

 

Dr. Merza Péter a projekt koordinációjáért felelős Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a kivitelezésre visszatérve ismertette, hogy a nettó 54 millió forint összköltségvetésű beruházás eredményeképpen Pécs és Kertváros egy minden igényt kielégítő, a fenntarthatóságot a középpontba helyező közösségi házzal gazdagodik, melyben a KÉK-Zöld Iroda számtalan környezeti nevelés programja és az állandó tanácsadás mellett számos értékes és érdekes program is új otthonra találhat.

 

A KÉK-Zöld Iroda projektet az ÖKOVÁROS-ÖKORÉGIÓ Alapítvány, a Kertvárosiak az Élhető Kertvárosért Egyesület és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata közösen hívták életre.

 

KÉK-Zöld Iroda
Cím: 7632 Pécs, Melinda u. 10.
Telefon: +36 (72) 526-566, +36 (30) 868-5859, Fax: +36 (72) 526-567, E-mail: [email protected]
Honlap: www.kekzold.hu


Forrás: Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.

Kapcsolódó cikkek

A PTE Művészeti Kar Doktori Iskola kutatási területei között többek közt fellelhető a művészet és a társadalmi környezet viszonyáról és a változó művészetfelfogásról való gondolkodás is. A Colin Foster által vezetett kutatócsoport, mely a valóságos és virtuális terek viszonyát kutatja, 2014. júliusában  természetművészeti workshopot szervezett Bikfalván a NAPtelep Természetművészeti Műhely közreműködésével (Háromszék, Románia), ahol a különböző művészeti ágakat képviselő doktorandusz hallgatók, és néhány, a témához kapcsolódó vendégművész, hely specifikus műveket hozott létre, azokat gondosan beillesztve a tájba, illetve a lakott környezetbe.

magashaz400mti-1424319400.jpgPécs, 2015. február 19. - A pécsi önkormányzat ismét ajánlatot fog tenni, hogy a magasház tulajdonjogát megszerezze, és továbbra is készen áll az épület bontására - közölte a polgármesteri kabinetiroda tegnap az MTI-vel.

kek-zold400-1430588998.jpgPécs, 2015. május 4. - Áprilisban zárult a KEOP-pályázat keretében 94 milliós európai uniós támogatásból megvalósult KÉK-Zöld Iroda projekt, melynek legsikeresebb szemléletformáló programjai a jövőben is a városi lakosság szolgálatában maradnak.