Az önkormányzat továbbra is bontaná a magasházat

2015. február 19., csütörtök 06:00

magashaz400mti-1424319400.jpgPécs, 2015. február 19. - A pécsi önkormányzat ismét ajánlatot fog tenni, hogy a magasház tulajdonjogát megszerezze, és továbbra is készen áll az épület bontására - közölte a polgármesteri kabinetiroda tegnap az MTI-vel.

A közlemény szerint Pécs városa tudomásul veszi és elfogadja a bíróság ítéletét, amely alapján a magasház tulajdonjoga visszakerül a La Torre 2008 Kft. építőipari céghez, illetve a cég felszámolójához.

 

Hozzátették, a város határozott célja, hogy mielőbb eltüntesse Pécs "hírhedt szégyenfoltját", ezért újabb ajánlatot fog tenni, hogy a magasház az önkormányzat tulajdonába kerüljön.

hirdetés

 

A Győri Ítélőtábla szerdán hagyta helyben a Tatabányai Törvényszéknek a pécsi magasház ügyében hozott elsőfokú ítéletét, amely szerint jogszerűtlen volt az épület értékesítése, és vissza kell állítani az eredeti állapotot. A jogerős ítélet szerint így a pécsi önkormányzattól visszakerül az ingatlan a La Torre 2008 Ingatlanfejlesztő Kft.-hez, amely 2008 óta volt tulajdonosa az épületnek.

 

A felperes spanyol cég, a Share-Capital S.L. - amely korábban kölcsönt nyújtott a magasházat is tartalmazó pécsi stratégiai ingatlancsomag évekkel ezelőtti megvásárlásához a szintén spanyol érdekeltségű cégcsoportnak - az értékesítés jogszerűségét támadta meg, szerinte nem lehetett volna a nyilvánosságot mellőzve értékesíteni a magasházat.

 

A La Torre 2008 tavaly június 23-án felszámolási eljárás alatt értékesítette zárt körben a magasházat, amelynek bontását 2013. október 22-én rendelték el, mert életveszélyessé vált.

 

A pécsi önkormányzat bontási kötelezettséggel vásárolta meg az épületet 20 millió forintért. A bontási költség mintegy egymilliárd forintot tenne ki, amelyet a pécsi önkormányzat állami támogatásból szeretett volna finanszírozni. A bontásra már kiírták a közbeszerzési eljárást, ám jogerős döntés hiányában eddig nem hirdették ki az eredményt.

 

A feleknek hatvan napjuk van arra, hogy felülvizsgálati kérelmet nyújtsanak be az ügyben. A felszámoló nincs elzárva az újabb - immár jogszerű - értékesítéstől.

 

Forrás és fotó: MTI

Kapcsolódó cikkek

barbakan-pecs1-400-1416605796.jpgPécs, 2014. november 25. - A tegnapi újranyitás óta újra látogatható az utóbbi hónapokban balesetveszély miatt lezárt pécsi Barbakán-bástya, az elérését szolgáló gyaloghíd és az építmény karéján felépített gyilokjáró.

furdo400-1455837151.jpg

Pécs, 2016. február 19. - A Modern városok program keretében ötszázmillió forintot biztosít a kormány az új pécsi sportközpont és élményfürdő megtervezésére, engedélyezésére és előkészítő munkálataira - közölte Csizi Péter országgyűlési képviselő csütörtökön sajtótájékoztatón.

3-1354368560.jpgVaklárma a komlói demográfiai pánik

Baranyában 1000 férfira 1128 nő jut. Komlón hiba csúszott a számításokba a márciusi közmeghallgatáson.