KÉK-Zöld Iroda: lezárult a szemléletformáló projekt

2015. május 4., hétfő 06:05

kek-zold400-1430588998.jpgPécs, 2015. május 4. - Áprilisban zárult a KEOP-pályázat keretében 94 milliós európai uniós támogatásból megvalósult KÉK-Zöld Iroda projekt, melynek legsikeresebb szemléletformáló programjai a jövőben is a városi lakosság szolgálatában maradnak.

„Pécs városa mindig is kiemelt célként kezelte a fenntartható fejlődéssel, energetikával, környezetvédelemmel, az ember és a természet együttélésével kapcsolatos kérdések, ennek érdekében döntött úgy az Önkormányzat 2011-ben, hogy az ÖKOVÁROS-ÖKORÉGIÓ Alapítvány és a Kertvárosiak az Élhető Kertvárosért Egyesület bevonásával pályázatot nyújt be a KEOP-6.2.0/B pályázati konstrukcióra”- ismertette Páva Zsolt polgármester a projekt előéletét.

 

A város első embere a pályázat kapcsán elmondta: „A 2013 áprilisában KÉK-Zöld Iroda nevet viselő projekt összköltségvetése mintegy bruttó 99 millió forintot tett ki, melyhez a városnak és a partnerszervezeteknek 5% önerőt kellett biztosítaniuk. A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. által összeállított pályázat célja, hogy minden korcsoport számára biztosítsa az adott életszakaszhoz leginkább kapcsolódó fenntarthatósági ismeretet, valamint, hogy megvalósuljon a Melinda parkban található közösségi ház felújítása.”

hirdetés

 

A polgármester a pályázat céljainak rövid felvezetése után elégedetten összegzett: „Az Alapítvány és az Egyesület által megvalósított környezeti nevelési programok rendkívül sikeresen zajlottak le. A gyermek korcsoport számára szervezett Zöldműves klub, Környezeti nevelési program, Ökotábor, valamint számos világnap, fesztivál során több, mint 5000 pécsi gyermekhez jutottak el a fenntarthatóság, környezetvédelem, újrahasznosítás rendkívül fontos eszméi, módszerei. A felnőtt korosztályok számára megrendezésre került Zöld Fórum, Ökosuli, környezeti tanácsadás, világnapok, valamint a speciálisan kismamáknak szóló Zöldike baba mama klub által is számos pécsi számára kerültek bemutatásra az otthon is alkalmazható fenntarthatósági, újrahasznosítási és környezetvédelmi praktikák, megoldások.”

 

A programok bemutatása után Páva Zsolt a következőképpen értékelte a lezajlott beruházást: „Örömteli, hogy a projektnek köszönhetően sor kerülhetett a nagyon rossz állapotban lévő Melinda parkban található szabadidőközpont felújítására, és a beruházás eredményeképpen létrejöhetett a program címében is megjelenő KÉK-Zöld Iroda. A 2014 szeptemberében átadott, nettó 54 millió forintból energiatakarékos megoldásokkal megvalósult iroda kiváló helyszíne volt és lesz is a város környezettudatos nevelésének.”

 

A városvezető összegzés képpen a projekt eredményeivel és jövőjével kapcsolatban a következőket mondta: „Pécs városa kiváló döntést hozott, akkor, amikor a projekt megvalósítása mellett döntött. A program azonban nem ér véget az uniós projekt zárásával, hiszen a szakmai tartalmat megvalósító ÖKOVÁROS-ÖKORÉGIÓ Alapítvány és a Kertvárosiak az Élhető Kertvárosért Egyesület a továbbiakban is megvalósítja a programokat, melyek időpontjáról és helyszíneiről a KÉK-Zöld Iroda honlapján, valamint Facebook-profilján tájékozódhatnak a közeljövőben az érdeklődők. A város célja természetesen, hogy a Pécsett folyó környezeti nevelést tovább fejlessze, melynek érdekében az új uniós ciklusban is számos projekt megvalósítását tervezzük.”

 

Páva Zsolt zárásként hozzátette: „Köszönöm a pályázatban résztvevő minden szervezet és személy áldozatos munkáját, mely kiemelten járul és járult hozzá Pécs fenntartható jövőjéhez.”

 

Forrás: Pécs Megyei Jogú Város önkormányzata, Ököváros-Ökorégió Alapítvány, Kertvárosiak az Élhető Kertvárosért Egyesület

Kapcsolódó cikkek

"Száguldás szerelmesei" címmel Forma-1-es kiállítás nyílt Pécsen július 23-án, kedden. Az Árkád Bevásárlóközpontban többek között nyolc eredeti F1-es versenyautót mutatnak be.

Szászvár, 2016. december 4. - Több mint félmillió forint összértékű sporteszköz-csomagot kapott a szászvári Kiss György Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola a K&H Csoport és a Magyar Asztalitenisz Szövetség jóvoltából.

vizoraleolvasas400-1435770174.jpgPécs, 2015. július 2. - Egy jogszabály-módosítás miatt országosan változnak a kedvezőbb vízdíjelszámolás feltételei a társasházakban. A pécsi lakóközösségek 2013 óta, az elsők közt igényelhették ezt a lehetőséget, a Tettye Forrásház ekkor vezette be a csak mellékvízmérők alapján való számlázási rendet.