Holokauszt-emlékév: deklarációt fogadott el a közgyűlés

2014. május 8., csütörtök 21:30

Pécs, 2014. május 8. - A baranyai megyeszékhely önkormányzatának közgyűlése mai, rendkívüli ülésén a holokauszt 70. évfordulója alkalmából írásban deklarálta elköteleződését: Pécs városában - és sehol a világban - többé ne fordulhasson elő, hogy valakit vallása, bőrszíne vagy bármely kisebbséghez való tartozása miatt hátrányos megkülönböztetés ér.

A Páva Zsolt polgármester által jegyzett előterjesztés szerint a város kiáll amellett is, hogy az évszázados hagyományokat tiszteletben tartva és azokat követve Pécs városában valamennyi kisebbség, vallási felekezet, nemzetiség békében őrizhesse és gyakorolhassa kultúráját, örökségét.

 

A városvezető a deklaráció ismertetése előtt emlékeztetett arra, hogy Pécsnek az UNESCO 1998-ban adományozta a Béke városa elismerést. Hozzátette: a díj nemcsak a délszláv válság menekültjeinek nyújtott segítséget jelképezi, hanem azt is, hogy Pécsett évszázadokon keresztül békében élt együtt számos nemzet és felekezet képviselője, a város összeköti észak és dél, kelet és nyugat kultúráit, vallási örökségeit. Páva Zsolt azt mondta, erre a békés együttélésre vet árnyékot ugyanakkor a tény, hogy hetven évvel ezelőtt, 1944. májusában a pécsi zsidó lakosságot a sárga csillag viselésére kötelezték.

hirdetés

 

"Elvették a zsidók ügyvédi és orvosi praxisait, üzleteiket, megélhetésüket, korlátozták személyi szabadságukat, a gettóba terelték, június 23-án a Lakits-laktanyába szállították, majd július 4-én a pécsi pályaudvaron bevagonírozták őket. A biztos halálba küldtek gyermeket, felnőttet, férfit, nőt, öreget és fiatalt egyaránt" - fogalmazott a polgármester.

 

Páva Zsolt szerint nem elegendő, hogy a város folyamatosan lehetőséget teremt az emlékezésre, a holokauszttal kapcsolatos rendezvényeknek enged teret, emlékműveket állít, s a szörnyűségeket bemutató kiállításokat támogat.

 

"Emlékeznünk és tanulnunk kell nekünk és a jövő nemzedékének" - indokolta a deklaráció határozatba foglalását a városvezető. A megemlékező közgyűlésen részt vett Schönberger András pécsi főrabbi, Goldmann Tamás, a Pécsi Zsidó Hitközség elnöke, valamint Kürti Mihály és Stark András hitközségi alelnök is.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

magashaz-mti400-1449086143.jpgPécs, 2015. december 3. - Az előkészítő munkálatok után várhatóan jövő februárban kezdődik meg a 25 emeletes, magasház néven emlegetett pécsi épület bontása - közölte a kivitelező szerdán.

Pécs, 2014. július 8. - Két évtizede nem volt akkora érdeklődés a Magyar PR Szövetség valamely rendezvénye iránt, mint az első nyári PR Akadémia megnyitóján, a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karán.

erfo-megvaltozott-munkakepesseguek-1389292798.jpgPécs, 2014. január 9. - Megváltozott munkaképességű dolgozók segítségével készítenek tüzelőanyagot papírhulladékból az ERFO Nonprofit Kft. pécsi telephelyén egy új fejlesztésnek köszönhetően - derült ki a társaság üzemlátogatással egybekötött sajtótájékoztatóján.