ERFO: papírhulladékból tüzelőanyag

2014. január 9., csütörtök 19:40

erfo-megvaltozott-munkakepesseguek-1389292798.jpgPécs, 2014. január 9. - Megváltozott munkaképességű dolgozók segítségével készítenek tüzelőanyagot papírhulladékból az ERFO Nonprofit Kft. pécsi telephelyén egy új fejlesztésnek köszönhetően - derült ki a társaság üzemlátogatással egybekötött sajtótájékoztatóján.

A napokban helyezték üzembe a budapesti székhelyű ERFO Nonoprofit Kft. pécsi telephelyén azt a brikettáló gépet, amellyel a cégnél és a városi környezetben keletkező papírhulladékot jó minőségű, környezetbarát tüzelőanyaggá lehet alakítani. Szabó Ferenc, az ERFO régióvezetője elmondta, a 25 millió forintos uniós forrásból megvalósuló beruházás megváltozott munkaképességű dolgozóknak teremt új munkahelyeket, és hozzájárul, hogy segítségével átképzések valósulhassanak meg a vállalatnál.

 

A szerdai eseményen jelen volt Bernáth Ildikó, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását elősegítő projekteket támogató Szakmapolitikai Koordinációs Testület elnöke is. Beszámolt arról, hogy az ERFO Nonprofit Kft. is részese annak az uniós projektnek, amellyel háromezer megváltozott munkaképességű alkalmazott képzését kezdhette meg tavaly májusban három, állami tulajdonban lévő, úgynevezett védett foglalkoztató, a Kézmű, a Főkefe és az Erfo Nonprofit Kft. Hozzátette: az Új Széchenyi Terv keretében 2014 májusáig tartó, 4,9 milliárd forint összköltségű program a három cég vidéki telephelyeit érinti. Az ERFO telephelyein a közel 1700 dolgozóból 900 vesz részt a támogatott alapvető kompetenciaképzéseken és szakmai képzéseken, átképzéseken. Hangsúlyozta: a dolgozók számára ingyenes képzések célja, hogy lehetővé tegyék a nyílt munkaerő-piaci alkalmazást, valamint a megmaradt egészségi állapot felmérését és az ezzel kapcsolatos fejlesztést.

hirdetés

 

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere arról szólt, hogy a most futó projektből is látszik, miként segít a kormány a legrászorultabb társadalmi csoportoknak. Emlékeztetett rá: az elmúlt időszakban bővültek a kismamák foglakoztatásának lehetőségei, a fogyatékkal élők könnyebben vállalhatnak munkát mint korábban, a szociálisan rászorulók pedig a közmunka segítségével nagyobb eséllyel kerülhetnek vissza a munka világába.

 

Kővári János, Pécs fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy az ERFO Nonprofit Kft. tevékenységének egy jelentős része a fenntarthatóság szempontjából is fontos, hiszen a pécsi telephelyen üzembe helyezett új gép segítségével papírhulladék hasznosul tüzelőanyagként. Emlékezetett rá: a baranyai megyeszékhelyen már elindult egy másik beruházás, amely hasonlóan fontos a környezet szempontjából, ugyanis a városban keletkező szennyvízből egy bioüzem ősztől villamos energiát állít majd elő.

 

A budapesti székhelyű, teljes egészében állami tulajdonú, 26 telephelyen közel 1700 embernek munkát biztosító ERFO Nonprofit Kft. 2012-ben 1,3 milliárd forint nettó árbevétel mellett 341 millió forint veszteséggel zárt a nyilvános cégadatok szerint; 2011-ben 1,46 milliárd forint árbevétel mellett 250 millió forint volt a vesztesége.

 

A társaság a Pécsen és a megyeszékhely környékén két papíripari üzemében egészségügyi papírtermékeket, öt varrodában ruházati termékeket, műanyagipari üzemében szemeteszsákokat, tasakokat, takarófóliákat gyárt, vegyes üzemeiben pedig csomagolóipari tevékenységet folytat 886, több mint 90 százalékban megváltozott munkaképességű dolgozójával.

 

Forrás: MTI

Képünkön: papír zsebkendőket csomagolnak az ERFO Nonprofit Kft. pécsi üzemében

Kapcsolódó cikkek

alkotmany-utcai-iskola-tuz-1377078941.jpgMozgalmas napokat tudhat maga mögött a katasztrófavédelem Baranyában. A hosszú hétvégén 43 segélyhívás érkezett a megyei főügyeletre, amelyből 29 tűzeset, 11 műszaki mentés és 3 téves jelzés volt. Az önkéntesek segítségére is szükség volt, a Misina Mentőcsoport vasúti töltésről lezuhant személyt hozott fel tíz méter mélyből… Ízelítőt adunk a történtekből.

A baranyai megyeszékhely szennyvíztelepén keletkező szennyvíziszap energetikai hasznosítását kezdik meg jövőre. A célt egy kétmilliárdos beruházás keretében megépülő biogázüzem szolgálja.

erdojarasi-tilalom-szokott-farkas-miatt400-1446391082.jpgPécs, 2015. november 1. - Nem keresik tovább a pécsi állatkertből megszökött farkast - mondta az intézmény igazgatója az MTI érdeklődésére. Szatyor Miklós indoklása szerint az állat megtalálására és befogására szombat délelőttől vasárnap reggelig tartó erőfeszítések eredménytelenek voltak, s mivel nem tudják, hogy a ragadozó hol lehet, nem látják értelmét a kutatás folytatásának.