Harcban a viharral a katasztrófavédők

2014. május 4., vasárnap 12:00

Pécs-Baranya, 2014. május 4. - Többnyire kidőlt fákhoz riasztották a megye tűzoltóit, de két helyen a társasházak tetején felgyűlt csapadék okozott gondot. Főként Pécs és Komló környékén volt szükség a tűzoltók beavatkozására.

Május 3.

 

Pécs Déli Ipari Parkjának építési területén a nagymennyiségű leesett csapadék megrongálta a vízelvezető árkot, és a földgátat, majd befolyt az egyik Malomvölgyi úti ingatlan kertjébe. Az ipari park építésének egyik vállalkozója egy erőgép segítségével ideiglenes vízelvezető árkot épített. A víz által veszélyeztetett lakóingatlan védelmére a pécsi polgári védelmi főfelügyelő és a Biokom négy munkatársa 150 homokzsákból épített gátat. A lakóépületbe a víz nem jutott be, azonban a kertben található emésztő és a kút víz alá kerültek. A fertőzésveszély miatt azok használatát a helyszínen megtiltották. A fertőtlenítéssel kapcsolatos tájékoztatást a népegészségügy munkatársai fogják megtenni. A lakók elhelyezésére nem volt szükség.

hirdetés

 

Pécsen, az Árnyas ligetben egy méretes fa kettétört és az útra dőlt. Az eltávolításáról a pécsi hivatásos tűzoltók gondoskodtak.

 

Gilvánfán szintén egy kidőlt fa akadályozta a közúti forgalmat, itt a sellyei tűzoltók avatkoztak be.

 

Május 4.

 

Kora reggel Pécsen, az Engel János utcában egy kidőlt fa elzárta a fél útpályát. A pécsi tűzoltók rövid időn belül megszüntették a forgalmi akadályt.

 

Hosszúhetény-Kövestető után szintén egy kidőlt fa akadályozta a közúti közlekedést. Ide a komlói tűzoltókat riasztották.

 

Komlón egy négyemeletes társasház konnektoraiból folyt a víz, ezért riasztották a város hivatásos tűzoltóit. Mint kiderült, a társasház tetején megállt a víz, ez okozta a beázást. A tűzoltók megszüntették a vízelvezető dugulását, közben pedig a Műveletirányítási Ügyelet értesítette az áramszolgáltató szakembereit. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

 

Pécs-Dömörkapunál egy nagyméretű fa dőlt az útra, és elzárta a fél útpályát. A város hivatásos tűzoltói láncfűrésszel távolították el a fát.

 

Pécs-Vasason a Petőfi-aknánál szintén egy fa dőlt a buszfordulóba. Itt is a pécsi tűzoltók avatkoztak be.

 

Pécsen, a Honvéd téren, a Mártírok útján és a Rét utcában is fakidőlés miatt vonultak a tűzoltók. A Nagy Imre úton egy tízemeletes társasház tetején megállt a csapadék, és a bejelentő szerint az elektromos vezetékeken keresztül folyt a lakásokba a víz. A pécsi tűzoltók kitisztították a vízelvezetőt, így megszűnt a probléma. Később egy kilencedik emeleti lakásból csőtörés miatt vizet kellett eltávolítaniuk.

 

* * *

Jelenleg nincs érvényben meteorológiai riasztás Baranyában, azonban az erős szél egész nap jellemző lesz, ezért a katasztrófavédelem kéri a lakosságot az alábbiak betartására:

  • Ne gyújtsanak tüzet a szabadban, mert a viharos szélben gyorsan terjedhetnek a lángok, jelentős anyagi károkat és személyi sérülést is okozhatnak.
  • A szabadban tartózkodva távol haladjanak a fáktól, épületektől, hogy a letört ágak, cserepek, üvegszilánkok ne okozzanak sérülést.
  • Az ablakpárkányokról átmenetileg távolítsák el a virágládákat, cserepeket és egyéb tárgyakat!
  • Autóval lehetőleg ne parkoljanak fa alatt, mert a leszakadó faágak kárt tehetnek a járművekben!
  • Tartsák erősen, védjék a kisgyerekeket, ha a szabadban tartózkodnak!
  • A sátrakat, gyenge szerkezetű építményeket hagyják el, mert bentről nem lehet érzékelni a fenyegető veszélyt.
  • A ház környékéről gyűjtsenek össze és vigyenek be az épületbe minden olyan tárgyat, amit a szél felkaphat (pl. műanyag kerti bútorok, szerszámok). Ezek ugyanis súlyos sérüléseket okozhatnak.
  • Az ajtókat, ablakokat zárják be, és a lehető legrövidebb időn belül húzódjanak be az ingatlanokba!

Forrás: Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2016. május 25. - A héten megkezdték az I. Szulejmán török szultán síremléke (türbéje) melletti, feltehetően egy dzsámi és egy derviskolostor romjainak teljes feltárását magyar és török tudósok Szigetvár mellett - közölte kedden az MTI-vel Pap Norbert, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Kelet-Mediterrán és Balkán Tudományok Központjának igazgatója.

pecsexpo-motoros400-1396496476.jpgPécs, 2014. április 3. - Ha június, akkor PÉCSEXPO. Szakmai és családi programokkal, partnertalálkozókkal és helyszíni akciókkal várja a kiállítókat és a vendégeket Pécs és Baranya legjelentősebb, három éve újjászületett ipari és kereskedelmi vására.

Pécs, 2015. június 3. - Egyszerűsödik a vízdíjszámlák postázása és rendezése a jövőben: az elkövetkezőkben a Tettye Forrásház Zrt. évente két alkalommal küld csak számlát. A féléves leolvasások után az elszámolás mellett a következő időszak részszámláit is kézbesítik a háztartásoknak.