Emlékévvel tisztelegnének Szigetvár védői előtt

2015. szeptember 5., szombat 07:00

Pécs, 2015. szeptember 5. - Emlékévvé nyilvánítaná 2016-ot és emlékbizottságot állítana fel a kulturális államtitkárság Zrínyi Miklós (1508-1566) és a szigetvári vár 1566-ban elesett hős védőinek tiszteletére - mondta a kultúráért felelős államtitkár az MTI-nek pénteken.

Hoppál Péter erről azzal összefüggésben beszélt, hogy részt vett és beszédet mondott a szigetvári Zrínyi-napokon. Közölte: az emlékévről és az emlékbizottságról szóló előterjesztés várhatóan októberben kerül a kormány elé.

 

A kormány azért is szentel kiemelt figyelmet a várostrom jövő évi 450. évfordulójának, mert a hősies helytállás és az önfeláldozás olyan érték, amelyre napjainkban, a mai társadalomban is fontos felhívni a figyelmet - hangsúlyozta.

 

hirdetés

A politikus utalt rá, hogy Zrínyi Miklós 1566-ban két és félezer katonával egy hónapon keresztül állt ellen az I. Szulejmán szultán vezette százezres török sereg ostromának. Szeptember 8-án, amikor a magyar-horvát csapat létszáma háromszázra fogyatkozott, a katonák Zrínyivel az élükön kilovagoltak a várból és harc közben elestek.

 

A Zrínyi-napok Magyarország egyik legrégebbi, 1833 óta megrendezett hagyományos emlékünnepsége. Gondolata Kölcsey Ferenctől ered, aki 1826-ban javasolta a nemzetnek, hogy méltóképpen emlékezzen meg Szigetvár védőiről - jegyezte meg.

 

Hozzátette: az Országgyűlés a néhai fideszes országgyűlési képviselő, Pichler Imre javaslatára 2012-ben a "leghősiesebb város" címet adományozta Szigetvárnak.

 

Hoppál Péter az emlékbizottság felállítását azzal indokolta, hogy a 450. évfordulóhoz olyan események, tudományos szimpóziumok, külügyi együttműködési konferenciák, az I. Szulejmán türbéjének lokalizálására vonatkozó kutatások és népszerűsítő programok kapcsolódnak, amelyek koordinációs feladatok ellátását teszik szükségessé.

 

Az előterjesztésnek része lesz egy, az oszmán uralkodó síremlékének megtalálására indult kutatásokhoz nyújtandó pénzügyi támogatásról szóló javaslat is - fűzte hozzá.

 

A politikus felidézte, hogy a kormány júniusban fogadta el a nemzeti várprogramot, amelynek első ütemébe került a szigetvári vár rekonstrukciójának folytatása. Emlékeztetett rá, hogy 2012 és 2014 között megtörtént a külső várfal teljes körű feltárása és felújítása, amelyet 2016-ban a kormány által előirányzott 375 millió forintból objektumrekonstrukciók és a hajdani kazamatában szálláshelyek kialakítása követ.

 

Hoppál Péter közölte: jó esély van rá, hogy jövőre, a várostrom 450. évfordulóján Szigetváron találkozik a magyar, a horvát és a török államfő.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

20130214-132238-1360969704.jpgA Zlatko és Vesna Prica Művésztelep Közhasznú Alapítvány 2012. február 14-én Samoborban tartotta munkaértekezletét.

sforza-lo400-1396022080.jpgPécs, 2014. március 27. - Lekerült a kordon a Leonardo da Vinci által megálmodott hatalmas ló másáról, amelyet a Széchenyi téren állítottak fel. Most már szabadon közel lehet hozzá menni, és megtapogathatja minden kíváncsiskodó.

Pécs, 2014. december 20. - A megyei átlagnál nagyobb mértékben, 12,2 százalékkal nőtt a nettó árbevétele Baranya száz legnagyobb társas vállalkozásának tavaly - derül ki a NAV Dél-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága, az Új Dunántúli Napló és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara tegnap bemutatott TOP 100 kiadványából.