Nőtt a száz legnagyobb baranyai vállalkozás árbevétele

2014. december 20., szombat 09:00

Pécs, 2014. december 20. - A megyei átlagnál nagyobb mértékben, 12,2 százalékkal nőtt a nettó árbevétele Baranya száz legnagyobb társas vállalkozásának tavaly - derül ki a NAV Dél-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága, az Új Dunántúli Napló és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara tegnap bemutatott TOP 100 kiadványából.

A társasági adóbevallások adatainak összegzéséből készített kiadvány szerint a száz legjelentősebb vállalkozás közül öt nettó árbevétele haladta meg a 10 milliárd forintot, a legnagyobb csaknem 43 milliárd forintos bevételt ért el 2013-ban. Az előző évhez viszonyítva a toplistás vállalkozások háromnegyede növelte értékesítését.

 

A kiadvány szerint a 100 legnagyobb vállalkozás adózás előtti eredménye ugyanakkor együttesen 23,6 százalékkal csökkent tavaly 2012-höz képest, míg a többi adózó gazdasági társaság összesített eredménye enyhe emelkedést mutat. A megye gazdasági társaságainak adózás előtti eredménye 41,5 százalékkal esett vissza.

hirdetés

 

A TOP 100 cég együttesen kismértékben tudta növelni dolgozói létszámát 2012-höz képest, míg Baranya gazdasági társaságainak összességében viszont 4,9 százalékkal csökkent.

 

Kéri István, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a kiadványt bemutató rendezvényen azt mondta, 2013-ban még nem tudott önmagára találni a térség gazdasága. A Központi Statisztikai Hivatal adatai azt mutatják vélekedése szerint, hogy a baranyai vállalkozások többségét már több éve lassú ütemű, de folyamatosan romló gazdasági eredmények jellemzik.

 

A Baranyában működő vállalkozásokról elmondta: akik az elmúlt években életben maradtak, a térség belső keresletének romlása miatt kénytelenek a fővárosban vagy a fejlettebb régiókban is piacot keresni. Ez növeli a költségeiket és csökkenti a nyereségüket.

 

Az új EU-s költségvetési ciklusban elérhető forrásokkal kapcsolatban kiemelte: a helyi gazdasági potenciál javítása az egyetlen kivezető út a recessziós gödörből, ezért a vállalkozásoknak nem támogatásként, hanem a versenyképességüket növelő eszközként kell kezelniük a pályázati forrást. Hozzátette: miután az uniós pénzek még váratnak magukra, célszerű lenne átgondolni a projekteket.

 

A pénteken bemutatott kiadványban a TOP 100-as lista első helyén 43 milliárd 876 millió forintos nettó árbevétellel az E.ON Dél-Dunántúli Áramhálózati Zrt. áll, második 39,4 milliárdos nettó árbevételével a gépgyártásban érdekelt Hauni Hungária Kft., míg a harmadik helyezést 30,1 milliárd forintos nettó árbevétellel a Mecsek Füszért Zrt. érte el. A századik helyre 1,15 milliárd forintos árbevétellel egy fa-, építőanyag és szaniterárú-nagykereskedelemmel foglalkozó cég, a LÉTAKER Kft. került.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

nador-advent2014-rotary400-1448106544.jpgPécs, 2015. november 22. - Tavaly is számos gyermek karácsonyát tette boldogabbá a világ egyik legnagyobb humanitárius szervezetének pécsi csoportja. A Rotary Klub Pécs már tavaly is nagy érdeklődés mellett és széles körű támogatással szervezte meg az adventi ajándékozást, ahol rászoruló, tehetséges gyermekeket leptek meg. A jótékonysági akció idén a karácsonyi vásár kiemelt rendezvényeként zajlik.

Tovább bővítené pécsi gyárát a Hauni. A dohányipari gépgyártó cég ezirányú törekvése, hogy a jelenlegi 1200 munkahely mellé a jövőben további 200-250 munkahelyet hozna létre, ami egyúttal lehetőséget nyújt a pécsi Vásártér fejlesztésére is.

Pécs, 2016. szeptember 1. - Rendhagyó emlékfalat avattak fel az Ágoston téren a - tíz éve e napon felállított - Szén- és Uránbányászati Emlékmű hagyományos koszorúzási ünnepsége keretében. A városnapi bányász megemlékezésén átadott hét márványtábla a pécsi bányászat egykori aknái előtt tiszteleg, gazdag információkkal is szolgálva róluk. A fennállásának tizenöt éves jubileumára e létesítmény megvalósításával is emlékező Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány kezdeményezése az országban egyedülálló.