Lekerült a kordon Leonardo lováról

2014. március 27., csütörtök 14:47

sforza-lo400-1396022080.jpgPécs, 2014. március 27. - Lekerült a kordon a Leonardo da Vinci által megálmodott hatalmas ló másáról, amelyet a Széchenyi téren állítottak fel. Most már szabadon közel lehet hozzá menni, és megtapogathatja minden kíváncsiskodó.

A 8,5 méteres ló eredetijét Leonardo Francesco Sforzának, Milánó hercegének tervezte bronzból, ám annak csak agyagmodellje készült el, amit a Milánót megszálló francia katonák végül elpusztítottak. A pécsi főterén felállított látványosság az április 15-én kezdődő, da Vinci életművét bemutató kiállítást is hirdeti.

hirdetés

 

Páva Zsolt polgármester a megnyitón tartott beszédében elmondta, örül ennek az Európában egyedülálló kiállításnak, mert így a reneszánsz alkotások közelebb kerülhetnek a város lakóihoz. „Bízunk abban, hogy a kiállítás nem csak egy attrakció lesz önmagában, hanem ennél több is, hiszen olyan látogatottságot várunk tőle, amely turisztikai látványosságot jelent a nyári és őszi szezon folyamán.” - tette hozzá.

 

sforza-lo2-500-1396022571.jpg

 

A pécsiek eddig is szívesen nézegették az alkotást, amióta csak kikerült a térre, mostantól pedig közel is lehet hozzá menni, meg lehet érinteni szeptember végéig, amíg a Leonardo-tárlat tart.

 

A kiállítás a Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtárában (Pécs, Papnövelde u. 5.) és a Martyn Múzeumban (Pécs, Káptalan u. 4.) április 15. és szeptember 30. között lesz látogatható.

Kapcsolódó cikkek

Elhunyt szeretteinkre, hozzátartozóinkra emlékezünk Mindenszentek napján, és az azt követő Halottak napján. Mindenszentek napjával kezdődik meg a hosszúhétvége, amikor is a csendes megemlékezés alkalmából emberek tömege látogatja meg a sírkerteket, kegyhelyeket, amely számos veszélyt is rejt magában. A balesetek megelőzése érdekében a katasztrófavédelem a következőket javasolja.

Bajnai Gordon interjúja a Pécsi Plusznak

Az IMF-el kapcsolatban adott villáminterjút Bajnai Gordon a Pécsi Plusznak.

pava-weisz-magyarok-kenyere-pecs2013-1377023779.jpgAz egész ország számára példamutatónak nevezte a Magyarok kenyere jótékonysági akciót Pécs polgármestere. Az államalapítás alkalmából a Magyarok kenyere ünneppel együtt tartott városi rendezvényen Páva Zsolt hangsúlyozta: a két éve indult kezdeményezés a magyarság összetartozását, a szolidaritást jelképezi, sikere pedig arra enged következtetni, hogy a nemzet ennél is nagyobb tettekre lehet képes.