Elfogadták Pécs 2016-os költségvetését

2016. február 11., csütörtök 19:45

Pécs, 2016. február 11. - Elfogadta Pécs idei költségvetését a baranyai megyeszékhely közgyűlése.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester kifejtette, Pécs 2016-os költségvetésének bevételi főösszege 51,5 milliárd forint, ami jelentősen magasabb a tavalyi büdzsé 37 milliárd forintos indulóösszegénél.

 

Ennek okaként jelölte meg, hogy a város fejlesztési céljaira 31,4 milliárd forintos összeg áll rendelkezésre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP). A forrásból Pécs idén 18,5 milliárd forintot használhat fel gazdaságfejlesztésre, családbarát munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztésére, valamint népességmegtartó intézkedésekre - közölte a polgármester.

hirdetés

 

A költségvetési előterjesztés szerint szintén e keretből finanszírozzák egyebek mellett a közlekedésfejlesztést, az önkormányzat energiahatékonyságának növelését, a városi közszolgáltatások fejlesztését, valamint a leromlott városi területek rehabilitációját.

 

Páva Zsolt arról is szólt, hogy az idei költségvetés több mint 11 milliárd forintos helyi adóbevétellel számol. Emlékeztetett arra, hogy a Pécs kulturális, közművelődési intézményeinek döntő többségét integráló Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. idén 1,17 milliárd forintos állami többlettámogatásban részesül.

 

Cserfainé Kovács Ágnes (MSZP), Gulyás Emil (MSZP) és Kunszt Márta(DK) önkormányzati képviselő szerint kevesebb forrás jut idén szociális célokra. Gyimesi Gábor (Jobbik) az elvándorlás megállítását, valamint a gyógy- és kulturális turizmus fejlesztését nevezte a legfontosabb célnak. Kővári János (Összefogás Pécsért Egyesület) pedig úgy vélekedett, hogy a városnak olyan fejlesztéseket kellene megvalósítania, amelyek megtakarításokat eredményeznek.

 

A költségvetést a közgyűlés másfél órás vita után 21 igen szavazattal, 5 nem ellenében fogadta el.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

 Budapest, 2013. március 27., szerda - A brit posta éves felmérése szerint Budapest a legkedvezőbb utazási célpont - ismerteti a Magyar Turizmus Zrt. online hírlevelében.

kiskutyát buszra vinni veszélyes

A kiskutyán szakadt el a cérna az ideges ellenőrnőnél. A jövőben pszichológiai vizsgálattal előznék meg a fenékbe rugdosáshoz hasonló eseteket.

Pécs, 2015. október 30. - Megkaphatja az 1 milliárd 256 millió forintos állami támogatást az önkormányzat a több mint negyedszázada üresen álló magasház bontásához, miután a város közgyűlése csütörtökön jóváhagyta a pénzfelhasználás és az elszámolás részletes feltételeiről szóló szerződést.