A császárért és a királyért szikével és fecskendővel

2014. február 1., szombat 18:05

nagy-haboru-emlekei-kiallitas-pte400-1391274353.jpgAz Osztrák-Magyar Monarchia első világháborúban szolgálatot teljesített egészségügyi dolgozóinak állít emléket az a kiállítás, amely pénteken nyílt a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán.

A császárért és a királyért szikével és fecskendővel - Orvosok az Isonzónál és Dél-Tirolban 1915-1917 című tárlat március végéig látogatható a kar Szigeti úti épületében.

 

Molnár F. Tamás mellkassebész, egyetemi tanár az MTI-nek elmondta: a kiállítás a Bécsi Hadtörténeti Múzeum mintegy kétszáz fotója, a PTE egykori bőrgyógyász professzora, Berde Károly naplója, valamint korabeli hadisebészeti kézikönyvek révén mutatja be a 3/15. számú tábori kórházban dolgozott német, osztrák, cseh, délszláv, továbbá magyar orvosok, szanitécek, nővérek, betegszállítók mindennapjait.

hirdetés

 

A professzor hangsúlyozta, hogy a kiállítás látogatói megtudhatják, miként osztályozták, látták el a sérülteket, milyenek voltak a kórtermek, a mentőautók, mivel töltötte szabadidejét az egészségügyi személyzet a száz évvel ezelőtt kitört háborúban.

 

Molnár F. Tamás utalt rá: a tárlat ötletét a szlovéniai Kobaridi Múzeumban általa korábban látott hasonló kiállítás adta. A baranyai megyeszékhelyen bemutatott kétszáz fotót abból az ezerből válogatták ki, melyeket a Bécsi Hadtörténeti Múzeum bocsátott a szervezők rendelkezésére, a többi tárgy felkutatásában a tárlat megvalósítását támogató orvosi kar segített.

 

Az egyetemi tanár szerint a kiállítás laikusok és egészségügyi dolgozók, orvostanhallgatók számára egyaránt érdekes, utóbbiaknak erős szakmai, morális üzenetet is hordoz.

 

Molnár F. Tamás elmondta, hogy a tárlat Győrben is látható lesz, de szeretnék, ha az anyaga eljutna Szegedre és Debrecenbe is.

 

Forrás: MTI, fotó és további információk: aok.pte.hu

Kapcsolódó cikkek

ddc-a-tehetsegert1-2015-400-1448690767.jpgSiklós-Beremend, 2015. november 28. - Kiemelkedő tehetségű Beremend környéki diákok pályázhattak idén is a Duna-Dráva Ifjúsági és Innovációs Alapítvány által immár hatodik alkalommal meghirdetett ösztöndíjra. Az elmúlt öt évben 233 diákot támogatott a vállalat, összesen 14 680 000 Ft ösztöndíjjal.

Pécs, 2016. szeptember 29. - A tavalyihoz képest idén kétszer annyi, mintegy 150 ingyenes programmal várja a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az érdeklődőket pénteken a Kutatók éjszakája rendezvényeire.

bolenyborju1-400-mti-soki-tamas-1400042382.jpgPécs, 2014. május 14. - Amerikaibölény-borjú látta meg a napvilágot a felújítás és fejlesztés miatt átmenetileg zárva tartó állatkertben.