Zöld megoldásokból 2017-ben sem lesz hiány

2016. december 17., szombat 13:05

Vác-Beremend-Pécs, 2016. december 17. - A DDC Zöld Megoldás-pályázat keretein belül ismét összesen 7,5 millió forint kerül kiosztásra a legjobb projektek között. A pályázók idén is a Beremendi és a Váci Cementgyár vonzáskörzetéből kerültek ki, kiegészülve a Pécs környéki projektekkel. A program célja továbbra is a közösségi terek hasznosítása, környezetbarát felhasználásuk elősegítése.

A Beremendi Cementgyár közelében élő közösségek zöld kezdeményezéseit ebben az évben 2 millió forinttal támogatja a vállalat. Második éve nem csak a Beremendi és a Váci Cementgyár vonzáskörzetében élőknek adott lehetőséget a vállalat, hogy megvalósítsák zöld elképzeléseiket, hanem Pécs és környékének is. Itt 2,5 millió forintos forrásból szintén két projekt valósulhat meg 2017-ben.

 

A benyújtott Zöld Megoldás-pályázatokat idén is helyi szakértőkből álló zsűri bírálta el, amelynek elnöke Bank László a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Baranya Megyei Csoportjának alelnöke, tagjai Tóth Klára, Baranya Megyei Természetbarát Szövetség elnöke, Bedőné Károly Judit a Kék Gazdaság Innovációs Klaszter képviseletében, Kincses Tamásné, a Villányi Kikerics Óvoda intézményvezetője, illetve Jakabosné Molnár Zsuzsanna, a Bánki Donát Utcai Általános Iskola igazgatóhelyettese.

hirdetés

 

A zsűri a 2016-ban beérkezett színvonalas pályaművek közül Beremend vonzáskörzetében a Dráva Kincse Óvoda Tehetségpont, valamint a beremendi Napsugár Óvoda projektelképzelését találta a legjobbnak. Pécsett és vonzáskörzetében pedig a komlói Zöldike Alapítvány és a Pécsi Éltes EGYMI pályázatait díjazta.

 

ddc-zold-megoldas-2016-dravaszabolcs600-1481976016.jpg

 

A Dráva Kincse Óvoda Tehetségpont a DDC 1 millió forintos támogatásából KölyÖKOparkot (első képünkön) létesít, amelynek célja, hogy az óvodások megismerhessék a különböző fűszernövényeket, végigmehessenek a levendula labirintuson, valamint tanuljanak a madarakról. A megvalósítás által a gyermekek már fiatal korban megtanulják a természet értékeinek megőrzését.

 

A beremendi Napsugár Óvoda madárbarát tanösvényének (második képünkön) célja egy környezettudatos nevelésre és tanulásra alkalmas közösségi tér létrehozása. Az elhelyezni kívánt táblák a különböző madárfajokat mutatják majd be, a megvalósításhoz pedig 1 millió forinttal járul hozzá a DDC.

 

ddc-zold-megoldas-2016-beremend600-1481975805.jpg

 

A Zöldike Alapítvány „Csodakert” fantázianevű projektje a korábban már megkezdett zöld törekvések továbbfejlesztését, ezáltal a gyermekek környezettudatosságra nevelését célozza. A projekt keretében többek között taposóösvényt alakítanak ki, madárlest telepítenek, komposztáló egységeket és fa asztalokat szereznek be, illetve készítenek el a Komló Városi Óvoda, Hunyadi Utcai Tagóvodájában. Így szinte biztos, hogy a gyerekek tapasztalás útján kerülnek majd közelebb a természethez, ehhez áll rendelkezésre a DDC 1 millió forintos támogatása.

 

A Pécsi Éltes EGYMI madárbarát iskolakertjének megvalósítását a DDC másfél millió forinttal támogatja. Az intézmény speciális nevelési igényű gyermekei számára is nagyon fontos a tapasztalás, ezért a pályázat keretében tanítást segítő eszközöket szerez be az intézmény, ezen kívül az iskola udvarán kialakított interaktív tanösvény lehetőséget ad majd a diákoknak a környezeti ismeretek játékos formában történő elsajátítására.

___

 

A DDC 2011 őszén indította útjára a Zöld Megoldás-pályázatot azzal a céllal, hogy forrást biztosítson a helyi közösségek önszerveződő kezdeményezései számára környezetük zöldebbé tételéhez és a helyi infrastruktúrák környezettudatosabb hasznosításához, valamint a természeti környezet megismerésének elősegítéséhez. A kezdeményezés keretében 2016-ig bezárólag 21 projekt valósulhatott meg összesen több mint 30 millió forintos támogatásból.

 

Forrás: DDC

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2016. július 25. - A Kaspersky Lab legújabb, a Kaspersky Security Netwok (KSN) adatai alapján készült jelentése szerint egy év alatt hatszorosára nőtt a vállalati szektor támadásainak száma (27000-ről 158000-re a 2015-2016-os évre). Ez azt is jelenti, hogy a ransomware minden tizedik vállalati felhasználó adatait próbálta meg titkosítani.

Pécs, 2014. július 29. - Egyetlen hétvége alatt ötvennégy tonna búza, a tavalyi összmennyiség fele gyűlt össze a Magyarok kenyere program társrendezvényein.

karacsonyfa400-1481868333.jpg

Budapest, 2016. december 16. - Idén először indult útjára a Karácsonyi Szeretetfutár Program, amely annak a közel félezer gyermeknek igyekszik örömet vinni a szívébe, akinek egészségi állapota még karácsonykor sem teszi lehetővé, hogy elhagyja a kórházat. Magyarországon átlagosan közel félezer ilyen kis beteg tölti az év utolsó heteit valamelyik gyermekosztályon.