A zsarolóvírusok tizedét cégek ellen vetik be

2016. július 25., hétfő 17:05

Budapest, 2016. július 25. - A Kaspersky Lab legújabb, a Kaspersky Security Netwok (KSN) adatai alapján készült jelentése szerint egy év alatt hatszorosára nőtt a vállalati szektor támadásainak száma (27000-ről 158000-re a 2015-2016-os évre). Ez azt is jelenti, hogy a ransomware minden tizedik vállalati felhasználó adatait próbálta meg titkosítani.

A kiberbűnözők egyre gyakrabban veszik célba a szervezeteket, különösen a kis- és középméretű vállalkozásokat. Ezt a tendenciát a Kaspersky Lab és a B2B international egy másik, 2016 IT biztonsági kockázatairól szóló kutatása is alátámasztotta, melyből kiderült, hogy a kkv-k 42 százalékának a titkosító zsarolóvírus jelentette a legsúlyosabb fenyegetést az előző évben.

hirdetés

 

A kisebb vállalatok esetében jelentős veszteségeket okozhat az adatok hozzáférhetetlensége, de akár az egész működésüket kockáztathatja. Ha nem tesznek kellő intézkedéseket a fontos információk biztosítására, kénytelenek megvásárolni a dekódoló kulcsot a kiberbűnözőktől - ez viszont nem garantálja, hogy képesek lesznek az összes adatot helyreállítani. A védekezés legjobb módja, ha megakadályozzuk a támadást.

 

- A titkosító ransomware egyre komolyabb veszélyt jelent, mely nem csak pénzbeli veszteséget okozhat a váltságdíj miatt, de a fájlok helyreállításáig a vállalat akár teljesen megbénulhat. A támadási felület igen nagy: érkezhet akár a weben, emailen, szoftver sebezhetőségeken vagy USB eszközökön keresztül. A fertőzés elkerülése érdekében fontos tájékoztatni az alkalmazottakat a veszélyekről, és ellátni őket hasznos tanácsokkal, például hogy ne nyissanak meg ismeretlen feladótól származó csatolmányokat emailben, ne látogassanak nem biztonságos internetes forrásokat, és ne csatlakoztassanak USB eszközöket nem védett számítógépekre. Emellett a rosszindulatú programok elleni szoftveres megoldás kulcsfontosságú, hogy elkerüljük az incidenseket - mondta Konstantin Voronkov, a Kaspersky Lab végpontvédelmi szakértője.

 

Forrás: Kaspersky Lab / Factory Communications

Kapcsolódó cikkek

Budapest-Pécs, 2014. szeptember 8. - A Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesülete (SZIME) az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával 2014-ben is megrendezi az Idősek II. Kárpát-medencei kulturális és művészeti vetélkedőjét, amely a nagy sikerű Idősek határokon átívelő kulturális és művészeti vetélkedőjének idei folytatása. Előadó- és alkotóművészet kategóriákban várják a 60. életévüket betöltött személyek jelentkezését szeptember 15-én, hétfőn 20 óráig.

Budapest, 2015. július 21. - Az országos tiszti főorvos az OMSZ előrejelzése alapján, figyelembe véve az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását a július 17-én, pénteken nulla órától július 20-án, hétfőn 16 óráig kiadott harmadfokú hőségriadót július 24-én, pénteken éjfélig meghosszabbította az ország egész területére. Ebben az időszakban a napi átlaghőmérséklet meghaladhatja a 27 fokot, ami fokozott óvatosságot követel mindenkitől saját és környezete egészsége érdekében.

Budapest, 2014. június 23. -  Három megyére másodfokú, hat megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki tegnap este a meteorológiai szolgálat a várható heves zivatarok miatt. Több helyen jelentős mennyiségű esőre is figyelmeztettek. Baranyában mindkettőre van esély.