Magyarok kenyere: ötvennégy tonna búza a hétvégén

2014. július 29., kedd 18:00

Pécs, 2014. július 29. - Egyetlen hétvége alatt ötvennégy tonna búza, a tavalyi összmennyiség fele gyűlt össze a Magyarok kenyere program társrendezvényein.

Kenderesre szombaton negyvenegy tonna gabona érkezett külhoni magyar és Jász-Nagykun-Szolnok megyei településekről, ez vasárnap Tápióbicskén további tizenhárom tonnával egészült ki - áll a pécsi önkormányzatnak az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában.

 

Hozzátették: Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter egy szekérnyi búzával járult hozzá az akció sikeréhez. Kitértek rá: a gyűjtés július 31-én, a baranyai Sombereken zárul, az ott sorra kerülő búzagyűjtő napra tíz tonnát meghaladó adományt várnak a környező településeken élő gazdáktól.

hirdetés

 

A 2011-ben Pécsről indult, a nemzeti összetartozást és a szolidaritást jelképező kezdeményezés keretében az ország minden megyéjéből és a külhoni területekről összegyűjtött és összeöntött búzából készülő liszt nagy részéből ezúttal nemcsak a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, hanem a kárpátaljai Nagydobronyi Református Irgalmas Samaritánus Gyermekotthon lakónak kenyérszükségletét is fedezni szeretnék.

 

A Magyarok kenyere programban augusztus 17-én a mohácsi Szent Miklós Vízimalomban összeöntött búzából előállított lisztből sütik augusztus 20-án az állami ünnepre szánt, a Szent Jobb-körmeneten megáldott kenyeret. Ugyanígy a Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által a pécsi Magyarok kenyere ünnepen felszelt kenyeret, továbbá azt az ezer cipót is, amelyet a Pécsi Jótékony Nőegylet árul augusztus 20-án, hogy a befolyt összegből rászoruló gyermekek étkeztetését segíthesse.

 

Korinek László jogászprofesszor, akadémikus, a Magyarok kenyere ötletgazdája a közelmúltban, a program idei eseményeiről tartott sajtótájékoztatón azt mondta: ezúttal is tavalyihoz hasonló felajánlásra, azaz mintegy 100 tonna búzára számítanak. A jótékonysági akció első évében 10 tonna, 2012-ben 25 tonna, tavaly pedig már 100 tonna búzát sikerült összegyűjteni. Utóbbihoz 77 tonnával járult hozzá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2016. május 30. - Egy gyermekkori ismerős, egy volt munkaadó, egy expartner vagy egy éppen megismert üzletfél - kapcsolatok, amelyekről sosem tudhatjuk, mikor lehet szükségünk rájuk. A mai, egyre inkább bizalmatlanná váló üzleti környezetben felértékelődő kapcsolati tőke megléte elengedhetetlen a vállalkozások számára. Itt kerül előtérbe a networking, a tudatos kapcsolatépítés, amelynek alapjait bárki megtanulhatja.

Budapest, 2016. június 12. - A nyári munkát vállaló diákok a foglalkoztatás és a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak. Bejelentésükre, adózásukra - a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével - ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalók esetében.

Budapest, 2016. július 26. - Felmérések szerint a folyamatos nyári gyermekfelügyelet megoldása minden harmadik magyar családban gondot jelent. Túlnyomó részben a szülők csak magukra számíthatnak. A táborok, a nagyszülők, a szomszédok sem jelentenek megoldást a legtöbb családban. Nagyon kevés a gyerekbarát munkahely is, ahol nemcsak megtűrik, de szívesen is látják a kicsiket. A kevés ilyen munkahely egyike az EPAM Magyarország, amely munkavállalói gyermekeinek létesített nyári tábort a cég székházában.