Videótanár: ingyenes oktatóvideók felsősöknek

2015. január 25., vasárnap 09:00

videotanar400-1422099829.jpgBudapest, 2015. január 25. - Az általános iskolai felső tagozat teljes tananyagát feldolgozó Videótanár bátor és elhivatott hazai pedagógusok közreműködésével készített oktatóvideókkal segíti a felsős tanulókat az otthoni tanulásban.

A mostani általános iskolai felső tagozatra járó, ún. Z generációhoz tartozó gyerekek, a 21. század digitális forradalmának köszönhetően egy teljesen új világban nőttek fel, ami az oktatás szemszögéből is új kérdéseket vet fel. Ez az új digitális nemzedék már teljesen magabiztosan és magától értetődően használja információszerzéshez a digitális eszközöket, hozzá van szokva, hogy az internetet nem pusztán szórakozásra használja, hanem az állandó online jelenlét során tudást is szerezhet az őt körbevevő világról.

 

A Videótanár így képes az ő legtermészetesebb közegükben segíteni a felsős tanulókat az iskolai oktatáson kívüli, kiegészítő információszerzésben. Ráadásul, elsődleges funkcióján túl még a felelős médiahasználatot is kiválóan demonstrálja az érintett generáció számára.

 

- Amikor megkérdeztük a diákokat, hogy honnan szereznek információt, ha meg akarnak érteni valamit, hol keresnek rá az interneten az őket foglalkoztató problémára, nagyon érdekes eredményt kaptunk. Kiderült ugyanis, hogy ez a generáció nem is a Google, Bing vagy egyéb keresőkben teszi fel kérdését, hanem inkább a YouTube-ra látogat, ahol audiovizuális választ kaphat. Ennek magyarázata abban keresendő, hogy napjainkban a multimédiás eszközök sokkal érzékletesebb formái az információszerzésnek, hatékonyságuk kiemelkedő a szöveges magyarázatokéval szemben - jegyzi meg Prievara Tibor a tanarblog.hu alapítója, a Madách Imre Gimnázium angoltanára.

hirdetés

 

A Videotanár Magyarországon elsőként egy olyan bármikor ingyenesen hozzáférhető tudásbázist hozott létre az interneten, amely egyrészt kiválóan alkalmas az iskolai tanulás támogatására, másrészt segíti a szülőket a minél eredményesebb otthoni korrepetálásban. A YouTube-csatornán is elérhető digitális leckék több mint 50 magyar pedagógus közreműködésével születtek meg, lektorálásuk több mint fél évet vett igénybe. Könnyű eligazodni az egyes tananyagokban, mivel az évfolyamok és fejezetek szerint feltöltött videók pontosan igazodnak a Nemzeti Alaptanterv témaköreihez és óraanyagaihoz, a felvételizők számára pedig külön testre szabott segédanyagok állnak rendelkezésre.

 

A mostanra több mint százezres nézettséget elért Videótanár természetesen nem helyettesíti az iskolába járást és az iskolai oktatást, csupán egy kiegészítő lehetőség a meglévő tudás elmélyítésére, a problémás tananyagrészek megértésére és az otthoni tanulás hatékonyabbá tételére mind a gyerek, mind a szülő számára. Sokszor előfordul, hogy a tananyag bizonyos részeit nem sikerül a tanulónak az iskolai keretek között megérteni és kiegészítő segítségre szorul. Ilyenkor általában két lehetőség közül választ: önállóan tanul és a néma könyvekre bízza magát vagy - jó esetben - a szüleihez fordul, akik számára bizony sokszor fejtörést okoz még a felső tagozatos tananyag elmagyarázása is, hiszen túl régi és homályos emlék az iskolapad. Ilyenkor jön jól egy virtuális instant tanár, aki nem csak az adott szakterülethez ért, hanem pedagógiai végzettségének köszönhetően sokkal hatásosabban és a digitális technika adta lehetőségeknek köszönhetően sokkal szemléletesebben tudja elmagyarázni az egyes tananyagokat.

 

A Videótanár azoknak a gondos szülőknek is szól, akik anyagilag nem engedhetik meg maguknak, hogy külön korrepetálást, magántanárt hívjanak segítségül a gyerekük bizonyos tantárgyban való felzárkóztatásához.

 

A tanulók pedig úgy szippanthatják magukba a tudást, hogy közben kiélvezik az online tanulással járó összes előnyt, úgy mint:
- tetszőleges helyről,
- tetszőleges ismétlés-számban,
- saját személyére szabottan válogathat és váltogathat a videók között
- és saját tempójában dolgozhatja fel az elhangzott anyagot,
- az iskolai órákkal ellentétben bármikor tarthat szünetet,
- akkor játszhatja le, amikor a figyelmét a legalkalmasabbnak érzi a tudás befogadására.

 

A Videótanár projekthez bárki csatlakozhat, aki úgy érzi, hogy egy-egy tananyagot maga is be tudna mutatni videón. Diákok, tanárok, és lelkes amatőrök videóit egyaránt várják az oldal üzemeltetői, a lényeg, hogy a beküldött anyag megfeleljen a Nemzeti Alaptanterv követelményeinek.

 

Forrás: Arteregó, fotó: YouTube

Kapcsolódó cikkek

Az MSZP a munka törvénykönyvének módosítását javasolja azért, hogy a jövőben senkit se lehessen telefonon vagy sms-ben elbocsátani. A kormány eközben épp a mai napon adta át a 2012-es év "családbarát munkahelyeinek" kitüntetéseit.

Budapest, 2015. december 16. - Óriási összefogással, rengeteg felajánlással, kisebb és nagyobb támogatók segítségével idén rekordösszeggel, közel 225 millió forinttal segítette a közmédia Jónak lenni jó! című adománygyűjtő műsora a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tevékenységét.

enksz-fogaz-start-pecs400-1427986256.jpgPécs, 2015. április 3. - Megkezdte működését április 1-jén az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. (ENKSZ) a gázüzletágban - jelentette be tegnap a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár a pécsi 1-es postán.