Nincs hova hátrálnunk! - több vidéki városban is tüntettek

2014. december 17., szerda 06:00

demonstracio20141216-pecs1-400-1418789599.jpgBudapest-Pécs, 2014. december 17. - Több vidéki városban és külföldön is tüntettek tegnap este a Szabad oktatást! és az Egymillióan az internetadó ellen Facebook-csoportok Nincs hova hátrálnunk! címmel meghirdetett budapesti demonstrációjához csatlakozva.

Új rendszerváltást és új magyar köztársaságot követeltek a kedd esti budapesti megmozduláson. A rendezvény elején közölték: a fő céljuk az, hogy összefogják az utóbbi időben a kormány politikája ellen tüntető különböző csoportokat. A felszólalók egyebek mellett bírálták a kormány oktatás-, szociális és egészségpolitikáját, valamint azt hangsúlyozták, hogy a jelenlegi rendszer leváltáshoz összefogás szükséges. A József nádor téren összegyűlt tömeg a Széchenyi utcán át - a NAV székházának érintésével - az Alkotmány utca és a Kossuth Lajos tér találkozásához vonult. A résztvevők teljesen megtöltötték a tér Parlament és Alkotmány utca közötti részét.

 

Pécsen (képeinken) több százan demonstráltak. (Első képünkön Nemes Balázs, a korábbi budapesti "Közfelháborodás napja" tüntetés szervezője szólal fel a Pécsnek hangja van! Facebook-csoport 48-as téri megmozdulásán.) Heindl Péter jogász, történész a 48-as téren azt hangoztatta, hogy érdemes tüntetni, már értek el részsikereket. Példaként említette, hogy nem vezetik be az internetadót, s hogy Fodor Ibolya pécsi önkormányzati képviselő kilépett a Fidesz-KDNP frakcióból. Nemes Balázs, a Közfelháborodás napja elnevezésű fővárosi tüntetés szervezője azt hangoztatta, hogy az emberek modern, barátságos országot szeretnének, "nem olyat, amelyet kiskirályok irányítanak". Azt mondta, az ellenzéket is le kell váltani, mert "asszisztál a mostani hatalom legitimálásához". A Színház térten Hadházy Ákos szekszárdi LMP-s politikus arra szólította fel az embereket, hogy figyeljenek a korrupciógyanús esetekre, hívják fel azokra a hatóságok és a sajtó figyelmét.

hirdetés

 

demonstracio20141216-pecs2-1418789510.jpg

 

Miskolcon mintegy százan vettek részt a demonstráción, a kormány távozását, a parlament feloszlatását, a képviselők elszámoltatását követelték. Csécsi Szabolcs, a Miskolcnak Hangja Van!-csoport nevében azt mondta, a tüntetők létszáma mutatja, az ország lassan ébred, de előbb-utóbb sokan átlátják majd a helyzetet. Hozzátette, a saját kezükbe kell venni a sorsukat, mert már "nincs több bőr, amit lenyúzzanak a magyarokról". Kiss Petra Sára, a Nem Némulunk El! csoport tagja felsorolt több, a nőket, szegényeket, hajléktalanokat, kisebbségeket ért "hátrányos döntést".

 

Nyíregyházán több mint kétszázan tüntettek, demonstrálók között sárga rózsákat osztottak ki, egyesek uniós és amerikai zászlókat tartottak a kezükben, majd egy nagy magyar zászlót feszítettek ki. A szónokok a jövő évi költségvetés és a politikusok "urizálása" ellen tiltakoztak, valamint szót emeltek a fiatalok külföldre vándorlása ellen.

 

Békéscsabán a "demokráciát felszámoló Orbán-rezsim" ellen tiltakoztak. Bod Tamás, az Együtt - A Korszakváltók Pártjának gyulai elnöke azt mondta: az embereknek elegük van "a politikai alapon milliárdossá lett politikusokból". Körömi János szociális munkás, addiktológiai szakember a mélyülő szegénységről, a felszámolt szociális védőhálóról és az egyre növekvő számú éhezőről, pszichiátriai és szenvedélybetegről beszélt. Szerinte a jövő évi költségvetés tovább ront az emberek szociális helyzetén.

 

Sopronban az egyik szervező, Szalai László 60-70 ember előtt arról beszélt, hogy ígéretekből, irreális törvényekből és korrupcióból nincs hiány Magyarországon, miközben egyre több embernek okoz gondot a mindennapi megélhetés, és egyre többen élnek mélyszegénységben. Egy másik szervező, Jakál Adrienn azt mondta: "álomországban mindenki jól él, de Magyarországon csak a Fidesz él jól, ezért ideje felébredni".

 

A debreceni tüntetésen, amelyet az Y-GEN Egyesület szervezett, száz ember előtt a szónokok az ország nehéz helyzetét ecsetelték, amelyért a kormányt tették felelőssé. A munkanélküliség növekedését, az elszegényedést, a közoktatás "felforgatását", a segélyezés átalakulását, a fiatalok elvándorlását említették.

 

Százhalombattán mintegy ötvenen tiltakoztak a kormány intézkedései ellen - tájékoztatta a demonstráció egyik szervezője az MTI-t. Egyebek mellett a költségvetést, az M0-s autóút és az autópályák főváros közeli szakaszainak fizetőssé tételét, valamint a boltok vasárnapi zárva tartásáról szóló döntést tették szóvá.

 

Szegeden a mintegy 300 tüntető között többen táblákat tartottak a magasba, melyeken a "Korruptak jutalma: Csillag Wellness!", Dübörgő gazdaság, mélyülő szegénység!", "Jogászállam helyett jogállamot!" felirat volt látható. A szónokok arról beszéltek, hogy a Fidesz "ki akarja facsarni az embereket", és meg kell mutatni, hogy ezt nem hagyják.

 

A Szombathelyi tüntetésen Horváth Zsolt kisvállalkozó arról beszélt, hogy olyan politikusokra van szükség, akik "nem lopnak és nem hazudnak", akiknek "nem büdös a munka", akik nem az iskolapadból kerültek be a parlamentbe, hanem bizonyítottak a civil életben. Teplán Tibor nyugdíjas rendőrtiszt szerint az Országgyűlés nemcsak a rendőröktől vonta meg a korkedvezményes nyugdíjat, hanem minden dolgozótól, aki fokozott terhelésnek volt kitéve.

 

A dunaújvárosi demonstráción Pochner László volt független önkormányzati képviselő hangsúlyozta: a devizahitelezést az első Orbán-kormány engedélyezte, aztán az árfolyamgáttal és a forintosítással "átverik" az embereket. Szerinte a kormány az oktatás "szétverésével" jobbágyalapú társadalmat akar. Varga Éva szervező a kormányfő egy nyilatkozatára utalva kijelentette: az embereknek joguk van elkergetni kormányukat, amennyiben elégedetlenek munkájával. A mintegy 150 résztvevő "Orbán takarodj!" és "Nem hagyjuk!" rigmusokat kiabálva átvonult a helyi Fidesz-irodához, ahol gyertyákat gyújtott.

 

Szolnokon mintegy 150 tüntető előtt az egyik felszólaló azt mondta, oda jutott az ország, hogy több százezer gyerek éhezik, sok családnál nincs fűtés és várhatóan sokkal többen fognak megfagyni télen, mint tavaly. A szónokok fontosnak nevezték az összefogást, mondván: ha sokan tiltakoznak a kormány és a pártok ellen, akkor nem térhetnek ki a politikusok a követelések elől.

 

Több külföldi városban is hirdettek tüntetést helyi magyarok. Bécsben 40-50-en demonstráltak,  Magyarország az EU-hoz tartozik, Stop Paks 2, Stop Fidesz - ilyen és ehhez hasonló szövegű transzparenseket emeltek a magasba. Párizsban negyven magyar fiatal fejezte ki nemtetszését a kormány politikájával szemben, a kint tanuló magyar diákok által szervezett megmozdulás a 2010-es választások óta történt "számtalan antidemokratikus intézkedés" ellen tiltakozott.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Sóki Tamás

Kapcsolódó cikkek

zold-uzlet-logo2-600-dpi-1364055290.jpg

Március 19-étől pécsi és budapesti üzletek részvételével indult el a "Zöldülnek a Királyok" elnevezésű mintaprojekt, a környezettudatosság jegyében.

Budapest, 2015. június 18. - A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. és a Tabán Trafik Zrt. dohánytermékek központi kiszállítására tett közös ajánlatának elfogadásával a magyar kormány teljességgel átláthatatlan és diszkriminatív módon két kiváltságos piaci szereplő kiválasztása mellett döntött a pályáztatásból kimaradt nagyvállalatok álláspontja szerint.

Budapest, 2015. augusztus 3. - A magyarok kétharmada ragaszkodik olyan apró szokásokhoz vagy tárgyakhoz, amelyek szerencsét hozhatnak az utazás és nyaralás alatt - derült ki a Szallas.hu felméréséből.