Veszélyben a céges adatok utazáskor

2016. augusztus 2., kedd 07:05

Budapest, 2016. augusztus 2. - Egyre népszerűbbé válik a távolról, akár saját számítógépekről és mobileszközökről végzett munka a nyári szezonban, ami új veszélyforrást jelenthet a nagyvállalatok számára. A biztonságosabbnak tekinthető irodai IT környezet elhagyásával a felhasználók gyakran tudtukon kívül sodorják veszélybe a vállalat féltve őrzött adatait.

Sokan automatikusan rácsatlakoznak bármilyen, a közelükben elérhető, publikus wifire, anélkül, hogy a legcsekélyebb biztonsági aggály merülne fel bennünk. A hackerek pedig éppen az ilyen ingyenes, és ezért különösen veszélyes hálózatokon keresztül hajtják végre támadásaik jelentős részét.

 

A fő probléma, hogy az ingyenesen kínált wifi hálózatok gyakran nyíltak, tehát lényegében semmilyen támadás ellen nem nyújtanak védelmet. Egy hackernek nem jelent kihívást egy ilyen hálózaton eltéríteni az adatforgalmat, vagy akár egy olyan álhálózatot létrehozni, amelyen keresztül közbeékelődéses (man-in-the-middle) támadást hajthat végre. Ennek lényege, hogy a felhasználó valójában a hacker eszközéhez csatlakozik, és az adatok csak innen jutnak tovább a valódi hálózathoz.

hirdetés

 

Ezzel a módszerrel minden vállalati, pénzügyi és személyes adat, amihez a felhasználó hozzáférhet az adott eszközről, akadálytalanul a támadó kezére juthat. A WPA (Wifi Protected Access - Wifi Védett Hozzáférés) ugyan megakadályozza, hogy mások közvetlenül ráláthassanak a felhasználók adatforgalmára, ám ezt is csak akkor teszi lehetővé, ha a hozzáférési pontot erre külön konfigurálják.

 

Ahhoz, hogy a vállalati szerverekhez és levelezőrendszerekhez biztonságosan hozzá lehessen férni, jó megoldás lehet a VPN (Virtual Private Network - Virtuális Magánhálózat) használata. A VPN-kliens titkosítja a csatlakozó eszköz és a VPN szerver között forgalmat, ami jelentősen megnehezíti bárki dolgát, aki az adatokhoz szeretne hozzáférni.

 

Ez a megoldás mára már széles körben elterjedt, költséghatékony, és számos megbízható szolgáltató portfóliójában megtalálható. VPN elérhető vállalati és magánszámítógépeken, valamint iOS és Android eszközökön keresztül is, költsége pedig mindenképpen alacsonyabb, mint egy esetleges céges adatlopás okozta kár értéke. Viszont a VPN is csak akkor jelenthet biztonságot, ha maga a számítógép vagy mobileszköz is a megfelelő védelemmel van ellátva.

 

- A víruskészítők nem fognak sem leállni, sem lassítani a jövőben. Ráadásul egyre több és több eszközt kapcsolunk össze különféle hálózatokon keresztül. Elég itt csak az IoT-re (Internet of Things - Dolgok Internete) gondolni: már a vállalatokon belül is rengeteg rendszer kapcsolódik egymáshoz az interneten keresztül, legyen az a világítás, liftvezérlés vagy épp a légkondicionálás. Ezek mind-mind támadási felületet jelentenek, amelyeket a hackerek kihasználhatnak, ha nem járunk előttük egy lépéssel. Egy mai nagyvállalatnál elsőszámú prioritásként kell tekinteni a cég dolgozóinak, értékeinek, adatainak védelmére az irodán belül és kívül is - magyarázza Bárány Zsolt, a Trend Micro IT biztonsági cég Magyarországért és Romániáért felelős regionális ügyfélmenedzsere.

 

Forrás: Trend Micro

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2016. július 1. - Sokaknak az jelenti a kapcsolatépítést, hogy minél több ismerősük legyen a közösségimédia-felületeken, felszínes kapcsolati hálót kialakítva ezzel. Az üzleti életben ez másoknak névjegykártyagyűjtés, értékesítési célú megkeresések, felületes ismertségek sokasága. Pont ezek azok, amelyek nem érvényesek a networkingre, mert az sokkal több, mint kapcsolatépítés.

Budapest, 2016. szeptember 19. - A nagyvállalati szektoron belül a családi tulajdonú vállalatok a GDP több mint felét adják, és a dolgozók felét foglalkoztatják. Jelentős gazdasági szerepük miatt a K&H feltérképezte a szegmens várakozásait, amely alapján egyelőre növekedés látható, azonban ennek fenntartása nagyban függ az előttük álló legnagyobb kihívás, a generációváltás sikeres levezénylésétől.

Budapest, 2014. szeptember 15. - A feketegazdaság a magyar GDP 22 százalékára rúgott 2013-ban, míg Szlovákiában 15, Ausztriában 7,5 százalék volt ugyanez az arány. Az elmúlt években a feketemunka mértéke hazánkban csak 1 százalékkal csökkent. A Randstad által készített Flexibility at Work 2014 tanulmány szerint a számla nélküli, illegális pénzmozgások csökkentésével és az atipikus munkavégzés megkönnyítésével tovább lehetne fehéríteni a gazdaságot.