Ötven éve nem tapasztalt árvízre kell számítani

2013. június 3., hétfő 15:48

2013. június 3., hétfő - Az elmúlt ötven évben nem volt olyan magas vízszint a Dunán, mint amilyenre a következő napokban várható árvízhelyzetben számítani kell - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő hétfői sajtótájékoztatóján a Parlamentben.

A kormányszóvivő kiemelte: a védekezéshez szükséges összegek rendelkezésre állnak, bármilyen komoly probléma megoldását lehetővé teszi a költségvetés. Magyarország tavasszal már bizonyította, hogy képes megfelelően kezelni az ilyen helyzeteket, és a kormány az illetékes szervekkel "megfelelő előkészítés után áll ezen probléma megoldása elé" - fogalmazott.

 

Giró-Szász András szólt arról, hogy a belügyminiszter az Országos Vízügyi Főigazgatóság kezdeményezésére rendkívüli készültséget rendelt el Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében.

hirdetés

 

Molnár Béla vízügyi főigazgató hangsúlyozta: ezer kilométeren, öt-hatezer ember bevonásával védekeznek az árvíz ellen. Ehhez jöhet még az önkormányzatok részéről további 18-20 ezer ember - tette hozzá.

 

Várhatóan a Szigetközben, Komárom, Esztergom és Budapest környékén lesz a legsúlyosabb a helyzet. A Szigetközben a védvonal alacsonyabb, mint az eddig mért legmagasabb vízszint, így ott homokzsákokkal kell a töltést megmagasítani - magyarázta.

 

Molnár Béla a fővárosi helyzetről elmondta: az eddigi legmagasabb vízszint körüli értéket várnak, 860 centiméter körül tetőzhet a Duna, vagyis a jelenleginél körülbelül három méterrel lesz magasabb a vízszint. A Margitszigetet ideiglenes védművel veszik körbe, és a Római-parton is jelentősebb védekezésre lesz szükség.

 

Jelenleg 383 kilométeren védekeznek az árvíz ellen, 286,5 kilométeren első-, 35,3 kilométeren másod-, 61,6 kilométeren pedig harmadfokú a készültség - közölte a főigazgató, megjegyezve, hogy ezen értékek gyors és hirtelen növekedésére számítanak a következő napokban.

 

Molnár Béla elmondta: hétfő reggel 8 órakor összeült az országos műszaki irányítótörzs, hogy tájékoztasson a fejleményekről, később pedig a belügyminiszter számolt be a miniszterelnöknek a helyzetről. A védekezésben részt vevő szervek között megkezdődtek az egyeztetések - hangsúlyozta.

 

Közlése szerint Szolnokról már átvezényeltek 160 műszaki szakembert Győrbe, továbbá Pécsről, Miskolcról és Nyíregyházáról is hasonló átcsoportosítást terveznek, míg a szegedi és a gyulai vízügyi igazgatóságon készenlétben állnak.

 

(mti)

Kapcsolódó cikkek

zold-uzlet-logo2-600-dpi-1364055290.jpg

Március 19-étől pécsi és budapesti üzletek részvételével indult el a "Zöldülnek a Királyok" elnevezésű mintaprojekt, a környezettudatosság jegyében.

magyar-orokseg-dijazottak-20140621-400-1403558275.jpgBudapest, 2014. június 25. - Újabb hét kitüntetettnek - köztük a kesztyűgyártásáról híres pécsi Hamerli családnak - ítélték oda a Magyar Örökség Díjat. A Magyar Örökség és Európa Egyesület elismeréseit szombaton adták át a Pesti Vigadóban.

Budapest, 2015. július 21. - Az országos tiszti főorvos az OMSZ előrejelzése alapján, figyelembe véve az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását a július 17-én, pénteken nulla órától július 20-án, hétfőn 16 óráig kiadott harmadfokú hőségriadót július 24-én, pénteken éjfélig meghosszabbította az ország egész területére. Ebben az időszakban a napi átlaghőmérséklet meghaladhatja a 27 fokot, ami fokozott óvatosságot követel mindenkitől saját és környezete egészsége érdekében.