Bokros Lajos a Fideszről a Financial Timesban

2013. január 16., szerda 12:34

A Fidesz politikájáról írt elemzést Bokros Lajos a Financial Times londoni gazdasági napilap felzárkózó térségekre szakosodott blogrovatában.

Az európai parlamenti képviselő, volt pénzügyminiszter szerint a Fidesz előszeretettel hívja magát jobbközép konzervatív csoportnak.

 

Bokros Lajos szerint a jobbközép jelzővel rendszerint olyan pártokat szokás jellemezni, amelyek kiállnak a szabályozott körülmények közepette, de kormányzati beavatkozástól és bürokráciától mentesen működő, innovációra és vagyonteremtésre képes magánvállalkozás mellett.

hirdetés

 

A politikus szerint azonban a Fidesz esetében "semmi nem áll távolabb a valóságtól", a párt, amióta 2010-ben hatalomra került, erőteljesen populista, nacionalista, piacellenes programot honosít meg, büntetőadókat rótt ki a bankokra, az energiaszolgáltatókra, a távközlési cégekre és a nagy áruházhálózatokra. Ezek az intézkedések erőteljes külföldi- és piacellenes beállítottságra vallanak - írta Bokros Lajos.

 

A szerző szerint a Fidesz világa messze nem jobbközép, hanem nyers marxista gondolkodást tükröző, idejétmúlt világ, amelyben értéket csak a mezőgazdaság és a feldolgozóipar állít elő.    Bokros Lajos szerint a kormány emellett felszámolta a fékek és ellensúlyok zömét, és olyan államot teremtett, amelyet nem korlátoz a törvényesség uralma.

 

A Fidesz valaha a kommunizmus alatti rothadás és korrupció elleni fellépés reménysugarának tűnt, mára azonban maga vált ugyanezen bűnök és baklövések szimbólumává - írta Bokros Lajos.

 

Az eredeti cikk: ITT.

Kapcsolódó cikkek

utfelujitas-autopalyakon-is-terkep400-1393220148.jpgBudapest, 2014. február 24. - Újabb, ezúttal a gyorsforgalmi hálózatra is kiterjedő útfelújítási programot jelentett be Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár szombaton, az M3 Szilas pihenőhelyén. Az uniós forrásból 314 kilométeren megvalósuló fejlesztések a tervek szerint a jövő év végéig minden szakaszon befejeződnek majd.

download-1372529122.jpg

  Budapest, 2013. június 29., szombat (MTI) - Nyolcvanegy éves korában elhunyt Katona Tamás történész, politikus - közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója szombaton az MTI-vel.

burgonya400-1472908600.jpg

Budapest, 2016. szeptember 5. - A szárazság a klímaváltozás egyik legsúlyosabb következménye, amely károsan hat a növénytermesztésre is. A növénynemesítők kiemelt célja ezért olyan fajták létrehozása, amelyek képesek elviselni a meleg, csapadékmentes időjárást is.