Újabb botlatókövek a magyar utcákon

2014. szeptember 19., péntek 06:05

Budapest, 2014. szeptember 19. - A Kultunio Alapítvánnyal együttműködve ma ismét Magyarországra érkezik Günter Demnig német szobrász, aki a holokauszt áldozatainak emléket állító, szerte Európát behálózó ún. botlatókövek (németül: Stolpersteine) művészeti projekt atyja.

A botlatókövek tulajdonképpen 10×10-es rézzel bevont macskakövek a járdába süllyesztve, amelyeket azok elé a házak elé helyez el a művész, ahonnan a holokauszt áldozatait (zsidókat, romákat, politikai üldözötteket, stb.) elhurcolták. A köveken az Itt lakott… feliratot követően az áldozat neve, életkora, foglalkozása és halálának időpontja, helyszíne szerepel.

hirdetés

 

A művész célja, hogy alkotásaival láthatóvá tegye a történelmet, az egyes emberi sorsokat, és nap mint nap „megállítsa”, elgondolkodtassa, és emlékezésre késztesse a járókelőket. Az ötlet még az 1990-es évek elején fogalmazódott meg Günter Demnigben, aki az első ilyen követ Kölnben, 1995-ben helyezte a járdába, azóta pedig Európa több országában, már húszezernél is több botlatókő állít emléket az elhurcolt és meggyilkolt embereknek.

 

Magyarországon az első követ 2007-ben Budapesten, a Ráday utcában illesztette a járdába a művész, azt követően pedig az ország több településén is sor került hasonló emlékkő elhelyezésekre. Legutóbb 2012-ben járt nálunk.

 

Mostani látogatása során Günter Demnig szeptember 19-én és 20-án Budapesten összesen 22 áldozat emlékére készíti el az egykori lakóházak elé a földbe süllyesztett kis emléktáblákat, melyet a legtöbb esetben a család vagy civil szervezetek meghívására vállal. A művész budapesti szállásáról a Hotel Ambra gondoskodik. A fővároson kívül a hétvégén Magyarmecskén és Celldömölkön is saját kezűleg helyezi a járda burkolatába az emlékköveket.

 

Forrás: Touristfriendly, bővebben: www.stolpersteine.eu

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2013. szeptember 15. - Közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény gyanúja miatt indított vizsgálatot a rendőrség annak a két vonatnak az ügyében, amelyek ugyanazon a vágányon, egymástól száz méterre, szemben álltak meg szombat délelőtt a fővárosban, Kelenföld és Háros között. A MÁV még az eset napjának délutánján közölte: a biztosítóberendezés meghibásodásakor alkalmazandó biztonsági előírások miatt nem fordulhatott elő baleset.

Budapest, 2016. október 6. - Országszerte gyertyagyújtásokat, koszorúzásokat, az Országházban konferenciát is tartanak ma, az október 6-ai nemzeti gyásznapon az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverését követően Aradon kivégzett tizenhárom vértanúra, és a Pesten kivégzett Batthyány Lajosra, Magyarország első felelős miniszterelnökére emlékezve.

Budapest, 2016. február 11. - Míg az okostelefont két-három, a számítógépet átlagosan négy-ötévente cseréli le egy átlagos felhasználó. A régi gépet vagy tovább értékesítjük vagy egyszerűen kiselejtezzük - az esetek jó részében tele bizalmas adatokkal.