Így előzhetjük meg az adatlopást

2016. február 11., csütörtök 06:05

Budapest, 2016. február 11. - Míg az okostelefont két-három, a számítógépet átlagosan négy-ötévente cseréli le egy átlagos felhasználó. A régi gépet vagy tovább értékesítjük vagy egyszerűen kiselejtezzük - az esetek jó részében tele bizalmas adatokkal.

Kevesen tudják, hogy a lomtár ürítése, sőt egy formázás sem törli valójában az adott fájlokat a merevlemezről, amelyekkel utólag rosszindulatú módon vissza lehet élni. A BDO Magyarország összegezte a biztonságos törlés legfőbb szempontjait.

 

"Biztos abban, hogy végleg törli az összes elemet?" A Windowsnak ez a biztonsági kérdése a felhasználók többségét könnyen abba a hamis illúzióba ringatja, hogy az igen gomb kijelölésével az adott fájlok valóban eltűnnek a számítógépükről. Ám ilyenkor az operációs rendszer csupán a fájlok címzését törli, azok a merevlemezen vagy az SSD-n ugyanúgy visszaállíthatóak maradnak - csupán mi nem látjuk őket többé. A formázás sem jelent biztonságos törlést, az adataink szintén megmaradnak az adattárolón.

hirdetés

 

"A gépeken a törölt fájlokon kívül általában megtalálhatóak maradnak olyan információk is, amelyek a felhasználók által végzett műveletek után ottmaradnak a lemezen" - magyarázza Szmola Gergely, a BDO Magyarország IT Megoldások informatikai biztonsági tanácsadója. "Ilyenek például a böngészési előzmények, ideiglenes fájlok (temp mappák), letöltések. Ezek rengeteg információt tartalmazhatnak az adott felhasználóról, a cégről, és akár bizalmas dokumentumok is maradhatnak ezek között."

 

A Kaspersky Lab és a B2B International 2015-ös tanulmánya szerint (amelyet 5500 IT szakember közreműködésével végeztek el, 25 országban szerte a világon) a megkérdezettek 28%-a számolt be a biztonságos adattörlés hiánya miatt bekövetkező véletlen adatszivárgásról.

 

A lemezen lévő adatok csak a felülírásukkal vagy fizikai megsemmisítésükkel tüntethetőek el véglegesen. A fizikai megsemmisítés esetében az adattárolók további használatra már nem lesznek alkalmasak, míg ezzel szemben a szoftveres felülírás nem teszi használhatatlanná a lemezeket. A szoftveres felülírásra akkor kerül sor, ha már nem használjuk és a későbbiekben sem lesz az adatokra szükség (vagy éppen kötelezően meg kell semmisíteni azokat. Lehetőségünk van az egész lemezt teljesen letörölni, vagy a már letörölt fájlokat a szabad terület törlése révén visszaállíthatatlanul felülírni.

 

Forrás: Target

Kapcsolódó cikkek

bachman-zoltan-prima-mti-1386369246.jpgBudapest, 2013. december 6. - Átadták a tíz kategóriában meghirdetett Prima Primissima Díjakat és a közönségdíjat ma este a Művészetek Palotájában. Bachman Zoltán pécsi egyetemi tanár lett az építészet és építőművészet kategória Primissimája.

add-friend-3-400-1429242177.jpgBudapest, 2015. április 17. - A Disney Csatorna és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat közös ”Add Friend” kampánya az online gyűlölködés elterjedésére, és annak negatív következményeire hívja fel a figyelmet, illetve tudatos internethasználatra és az egymással szembeni toleranciára buzdítja a gyerekeket, fiatalokat.

Budapest, 2013. október 24. - A Pécsi Direkt Kft. fellebbez, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. vizsgálja a további jogi lépések lehetőségét a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése ellen, amellyel a két könyv-kiskereskedelmi cégre összesen ötvenöt millió forintos bírságot szabott ki - közölték a cégek az MTI érdeklődésére.